RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Super169
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次同個仔去放車....不愉快的經歷, 要諗下點改車

樓主| Super169 發表於 2009-10-3 16:45:04 | 只看該作者

哈哈...你講得無錯, 佢尋晚就係咁成日特登四圍撞, 衝上牆玩到反哂車, 都好開心.  所以尋日雖然都覺得佢既速度好似有問題, 但都未感覺到問題咁大.

聖誕禮物再考慮下, 買唔買個 lunch box 比佢.  試下搵機會比老婆睇下個 size 先...
sarsmaster 發表於 2009-10-3 16:54:06 | 只看該作者
哈哈...你講得無錯, 佢尋晚就係咁成日特登四圍撞, 衝上牆玩到反哂車, 都好開心.  所以尋日雖然都覺得佢既速度好似有問題, 但都未感覺到問題咁大.

聖誕禮物再考慮下, 買唔買個 lunch box 比佢.  試下搵機會比老 ...
Super169 發表於 2009-10-3 16:45

細佬仔就係破壞王黎啦-_-...其實你可以買快摩打畀drift package light,同四驅車一樣之嘛,畀佢屋企撞下,整條斜路畀佢飛車,得閑又噴下新色,細佬仔都係3分鐘熱度,一定開心死。
byron.C 發表於 2009-10-3 19:15:07 | 只看該作者
TLT-01 咪同部 lunchbox 差不多一樣大!
仲要複雜19幾倍 ..... ~~~....
ryancmlam 發表於 2009-10-3 19:23:12 | 只看該作者
Lunchbox la, don't think about the TLT-01
If you really want a small size one, go for 1/18 truck e.g. RC18T or Anderson MB4 etc.
一匹狼 發表於 2009-10-3 21:45:44 | 只看該作者
但你又吾好預LUNCHBOX有咁強GE越野能力
不過FOR FUN真係好好
faifai52 發表於 2009-10-4 00:21:08 | 只看該作者
ching 你架的而且確係慢爬, 重要係攀石個隻慢爬, 緊係慢啦!
改motor只會令佢cup4, 考慮清楚先!
諗諗lunchbox或者再諗諗啲1/18Truggy啦.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 00:37:19 | 只看該作者
ching 你架的而且確係慢爬, 重要係攀石個隻慢爬, 緊係慢啦!
改motor只會令佢cup4, 考慮清楚先!
諗諗lunchbox或者再諗諗啲1/18Truggy啦.
faifai52 發表於 2009-10-4 00:21

想問問, cpu4 即係乜野意思?  係爬石時會卡住?  定係就咁行都會死.
原來爬石係要慢既, 可能我當初誤會左 爬石車, 以為係更好力同埋大個轆.  
其實我本身無爬石既要求, 可能行山時爬下山路, 但如果要變成咁慢, 我諗最多放棄爬山既功能, 好似一部越野車咁, 可以在沙灘走就夠了.

我諗換車係遲下至會諗既事, 點都唔可能咁快又買過一部.
可能既話, 都想盡量改下呢部車, 盡下人事, 希望可以好 d.

相信問番賣車間鋪佢會有多方法介紹, 不過呢個會係搵唔到方法之後既既選擇, 因為我怕佢又再老點我.

唔知大家可唔可以比 D 意見我, 可以點樣改比較好.
之前有 C 兄提過, 換摩打同電變, 唔知有無特別既要求呢 (我唔識點去同人講買乜野 摩打同電變, 我怕買完唔合用, 或者更慢).
又或者有無 D  信得過既鋪頭, 我可以帶架車去, 講出我既要求, 問佢點改呢?

唔該哂大家先.
faifai52 發表於 2009-10-4 00:49:13 | 只看該作者
"cup4"即反車!
買車方面, 以上啲ching講過好多, 其實搖控及接收都可以用返! 砌過部都唔會太大budget!
而家同仔仔再玩玩呢部先啦! 既然買左慢爬咪搵個山坡爬吓囉!
Peppermint 發表於 2009-10-4 01:19:17 | 只看該作者
又細架 ~ 又越野 ~ 又唔會太慢 ~ 又唔貴~重有改裝potential ~
我推介乃孖星1/18 Tamtech gear系列啦 ~~
我都玩緊 ~~ ^^

http://www.youtube.com/watch?v=LeX8zFdM024
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 01:39:20 | 只看該作者

唔該哂幾位 c  兄.
想問問 Tamiya 係咪唔再出細車?  我頭先去 google 搵 Tamtech gear, 明明條 link 係 "Tamiya America - 1/16 Tamtech Gear GB-01 RTR", click 入去就得番 1/12 既車介紹.
如果 search 1/18, 就只有 TLT-1 仲要係 discontinued.

唔知 1/18 既 Tamtech gear 邊度有, 大約幾多錢?

另外, 如果我買多個車架, 我係咪要拆哂家陣部車既野轉過去?  可唔可以 keep 番唔拆, 但個控就可以分別控兩部車?  最多買番哂對應既 parts (接收,電變, servo, 摩打之類).

我本身對大陸品牌都有點抗拒, 想慢慢改變, 用幾個月時間, 慢慢轉成另一 set 野  (個控遲下至買).
faifai52 發表於 2009-10-4 02:06:10 | 只看該作者
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 02:13:57 | 只看該作者
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b12374640
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1119745948
以上都是大陸品牌!  只作參考!
有冇考慮過mini-z啲monster呢?
http://www.yout ...
faifai52 發表於 2009-10-4 02:06

唉...我都知我部車比人搵笨....taobao 賣緊 660 only.
我就連一排廢電(剛剛有 c 兄同我講, 我至知 2800mah 係好廢既), 收左我 1100.

我本來係想買 Monster 的, 不過之前好多人都話呢部唔掂, 要買部大 d.  Lunch box 我都知一定係好野, 但自己見過真身後接受唔到佢 1:12 既 size.  最後決定買 1:18, 入左黑店比人老點買左呢部 (其實都唔可以完全話老點, 我都有點錯.  我只係同佢講想買部沙灘上行到既車...無話唔可以係慢車)
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 02:20:39 | 只看該作者
忽然有個想法, 唔知可唔可行.  (如果太白痴既, 希望大家唔好笑咁大聲.)

之前唔識用個控時, 有 c 兄講過 TH.EPA 可以控制架車既最大速度.

如果我換過一個超勁既摩打(速度快, 扭力有番咁上下既), 平時行平路就改 TH.EPA 比佢行快 d, 到真係想爬石仔時, 就用 TH.EPA 限住佢既極速, 唔知咁樣玩夠力.
另外, 我試過我個控, set ST.EPA 真係可以限住左右既幅度, 但 set TH.EPA 就無反應, 會唔會係個摩打或者電變有問題, 定係個控有問題.

如果關個控事可能仲有計, 我靜雞雞換個好 d 既控, 我老婆應該睇唔出.

唔知我呢個諗法, 可唔可得通....既可以玩快車, 又可以爬石.
Peppermint 發表於 2009-10-4 02:40:25 | 只看該作者
Sorry Tamtech gear 係 1/16 先啱 ^^"
可以去MK 東方街偉X模型.... 可能會貴少少(~幾十坟)....但係最齊最好行~
Readyset ~ $1000 到啦

其實咁
正所謂針冇2頭利
爬石車係最極端既layout, 適合行低波, 爬石
如果改得好快, 會好"怪"
雖然係可以用Throttle EPA(End Point Adjustment) limit 個速度...
但係......

我諗可能始終你要試過, 先知有幾"怪"   ^^ "
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 02:51:40 | 只看該作者
Sorry Tamtech gear 係 1/16 先啱 ^^"
可以去MK 東方街偉X模型.... 可能會貴少少(~幾十坟)....但係最齊最好行~
Readyset ~ $1000 到啦

其實咁
正所謂針冇2頭利
爬石車係最極端既layout, 適合行低 ...
Peppermint 發表於 2009-10-4 02:40

因為家陣實在太慢, 慢得連個仔都玩到無癮.
本來想行山時放落地自已行, 但實在太慢, 結果只好攞住去到沙灘至玩, 不過去到沙灘都係好慢, 想上斜路都唔係好有力 (可能無石借力, 只係有草).
Peppermint 發表於 2009-10-4 03:10:27 | 只看該作者
HAHA 我好明白........

其實佢噤慢....可能係舊电有問題...或者架車真係噤慢
不過要改快未必噤易...因為唔知佢個motor係咩size...
但如果係370/380嗰D, 就有D機
300幾蛟放套hobbywing無刷combo落去~~ 一定好high

其實, 車仔行到沙灘己經好叻
講緊1/16 , 1/18 尼個 size
例如tamtech gear, 雖然飛得下, 但行沙灘就唔掂la
再大D, Lunchbox尼D真係一流
細.平.快.慢.越.噤 ~
 樓主| Super169 發表於 2009-10-4 03:22:57 | 只看該作者
36# Peppermint

唔該哂 c 兄, 如果係咁, 我係咪要帶埋部車去配摩打呢?
因為我唔想去番買果間, 去第間唔知會唔會知我個摩打既 size.

其實我今日都搵左唔少 rock crawler 既片黎睇, 睇落佢地 d 車同我部真係差唔多慢.
不過, d 片都係爬緊石既, 唔知佢地平路既表現如何.
照睇都係我自己衰, 誤解左 rock crawler 既意思, 搵錯車.......除左賣得貴之外, 都唔可以完全話間鋪頭老點我, 我自己無話過部車唔可以太慢.
Peppermint 發表於 2009-10-4 04:03:26 | 只看該作者
唔哂客氣 ~~
我建議你可以拆埋個motor 出黎, 咁更加易認

可以試下到kws行多幾間問la.... 不過要遇左受d氣...
因為好少人玩尼隻車, 而且更少人會嘗試改快爬石車 ~~
不過玩車開心咪得lor
edmondhk 發表於 2009-10-4 11:05:19 | 只看該作者
但係改完要小心d齒頂唔頂到
放手吧
Dean 發表於 2009-10-4 12:10:17 | 只看該作者
lunch box la
500零蚊飛得 視覺效果又正 cup車或者改衰左部車都唔肉赤