RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: snipertat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩具帆船入手

vodkawater 發表於 2009-10-15 12:18:14 | 只看該作者
唔該哂c兄! 但我仲未動工, 加上星期日唔係HK, 請問下次活動係幾時呀?
fly175hk 發表於 2009-10-15 12:28:17 | 只看該作者

我地喺大美督放. 下星期六(24Oct) 都會玩. 另外青山湾亦有班c hing 玩帆船.
視乎你方便..
係呢, 你買左sail servo 未? Futaba 定 Hitec?
vodkawater 發表於 2009-10-15 18:29:04 | 只看該作者
請問大美督24Oct(星期六) 早上定下午呀?
砌好左同試水ok, 邊都玩都冇所謂.
我買seawind時執埋套hitec hs-765HB servo 同 Futaba attach 2ER控
因為我咩都唔識, 鴻聲話上星期有人執左套一樣, 我咪照跟羅.
fly175hk 發表於 2009-10-16 00:57:42 | 只看該作者
請問大美督24Oct(星期六) 早上定下午呀?
砌好左同試水ok, 邊都玩都冇所謂.
我買seawind時執埋套hitec hs-765HB servo 同 Futaba attach 2ER控
因為我咩都唔識, 鴻聲話上星期有人執左套一樣, 我咪照跟羅.
vodkawater 發表於 2009-10-15 18:29

我地上下午都得. 不過通常等埋住得遠嗰D, 所以多數下午玩. 我地有rescue boat, 隻船如果失控亦執到. 亦有水喉洗船, 因為放船地点係大埔船會. 我已PM 电話比你, 有興趣就去之前打电話比我.
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-16 10:21:31 | 只看該作者
咁你隻船玩完後發覺有冇入水?
fly175hk 發表於 2009-10-15 11:39

我果架因為拆唔到入面..
但佢有個放水位...
玩完都會有少少水可以流返出黎~
V70 發表於 2009-10-16 15:57:48 | 只看該作者
SeaWind 出名係插水同入水!
真係要好小心做防水!
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-16 22:56:48 | 只看該作者
SeaWind 出名係插水同入水!
真係要好小心做防水!
V70 發表於 2009-10-16 15:57

有冇人試過插到沉左呀?
fly175hk 發表於 2009-10-16 23:58:14 | 只看該作者
有冇人試過插到沉左呀?
snipertat 發表於 2009-10-16 22:56

有浪重易插, 因為始終係flat water hull design.
除非入晒水, 否則好難會沉..
V70 發表於 2009-10-19 10:05:36 | 只看該作者
插水係好事o黎!
真船o既設計都係咁!
為o左令船能夠在怒海上平穩地高速航行,唔使拋上拋落令船減速,讓部份海浪"洗船面"係好聰明o既設計!

至於入水就明顯係模型o既設計失敗!

SeaWind 插水係唔會沉,因為有keel! (龍骨?)
vodkawater 發表於 2009-10-21 00:18:46 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺絲去固定個細servo呢? thanks!
fly175hk 發表於 2009-10-21 10:58:13 | 只看該作者
各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺 ...
vodkawater 發表於 2009-10-21 00:18

佢用嘅螺絲應該同你個大servo 嗰D一樣..
不過個servo 應該係有跟螺絲架喎 ...不如先試吓問鴻聲
good luck!
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-22 10:47:26 | 只看該作者
各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺 ...
vodkawater 發表於 2009-10-21 00:18

再唔係咪用索帶頂住先囉~hehee~
我有好多索帶
vodkawater 發表於 2009-10-22 12:36:14 | 只看該作者
佢用嘅螺絲應該同你個大servo 嗰D一樣..
不過個servo 應該係有跟螺絲架喎 ...不如先試吓問鴻聲
good luck!
fly175hk 發表於 2009-10-21 10:58

琴晚落左去買埋避震膠同螺絲, 店員話因為有D控係冇跟的,
見到CHING D短片成架船面都可以被水沖上, 真係要做足防水.
而家睇緊CHING參考防水的網頁,
fly175hk 發表於 2009-10-22 14:09:24 | 只看該作者
琴晚落左去買埋避震膠同螺絲, 店員話因為有D控係冇跟的,
見到CHING D短片成架船面都可以被水沖上, 真係要做足防水.
而家睇緊CHING參考防水的網頁,
vodkawater 發表於 2009-10-22 12:36

唔係太大風浪都可以玩住先。 不過玩到咁上下就要返岸check 下至好。
vodkawater 發表於 2009-10-22 20:12:45 | 只看該作者
唔係太大風浪都可以玩住先。 不過玩到咁上下就要返岸check 下至好。
fly175hk 發表於 2009-10-22 14:09

其實CHING 會否做到滴水不沾船倉呢?
fly175hk 發表於 2009-10-22 23:32:57 | 只看該作者
其實CHING 會否做到滴水不沾船倉呢?
vodkawater 發表於 2009-10-22 20:12

我就做唔到咯...最少都有幾滴   總之濕唔到servo或receiver 我就願了...
做防水我見noble 或 V70 都好好...
V70 發表於 2009-10-23 09:44:46 | 只看該作者
我仲將Servo 底封上玻璃膠,即使船身入水浸住Servo 底,都唔會有事!
vodkawater 發表於 2009-10-23 12:33:40 | 只看該作者
我仲將Servo 底封上玻璃膠,即使船身入水浸住Servo 底,都唔會有事!

V70 發表於 2009-10-23 09:44

多謝教路!
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-23 17:16:56 | 只看該作者

快d快d~等你試水~hehe~
fly175hk 發表於 2009-10-24 22:17:13 | 只看該作者
今日3点竟然起東南風, 我地7隻帆船玩到5点半至收工