RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lamcwai
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩Walkera CB100

samchong 發表於 2009-11-11 20:55:08 | 只看該作者
tf-4 發表於 2009-11-12 01:23:49 | 只看該作者
samy 發表於 2009-11-12 13:58:59 | 只看該作者
有沒有試過extreme的不死槳!
rtghb 發表於 2009-11-12 22:06:23 | 只看該作者
前日落街放好正!
阿業阿業 發表於 2009-11-13 00:10:56 | 只看該作者
前日落街放好正!
rtghb 發表於 2009-11-12 22:06

少少風有無影享??
 樓主| lamcwai 發表於 2009-11-13 12:42:33 | 只看該作者
C hing,買隻好膠水就可以搞掂斷尾翼同主翼,我隻CB100主翼跌斷過好幾次,黐好佢就一樣係咁飛,仲好鬼定添,飛起來感覺同新機冇乜區別.
tf-4 發表於 2009-11-12 01:23

幾好手功喎~如果買過新要幾錢?
tf-4 發表於 2009-11-13 14:58:04 | 只看該作者
26# lamcwai
主翼二十蚊人仔,尾翼十蚊人仔,大陸網上買呢D嘢就唔算貴,香港就唔知道幾錢.我隻膠水三蚊,可以黐好多次,不過今日我隻主翼又跌爛幾片,其中有一片揾唔番,唯有換上新主翼.
rtghb 發表於 2009-11-13 18:53:00 | 只看該作者
少少風有無影享??
阿業阿業 發表於 2009-11-13 00:10

ok wow
 樓主| lamcwai 發表於 2009-11-15 02:50:22 | 只看該作者
飛得CB100, C_hing都唔會點新手啦? 應該已經飛過好多雙槳機啦?
kslee30 發表於 2009-11-11 17:13

Kslee30兄你好!我之前都有玩過Lamma及一D雙槳玩具機,第一次係好耐之前玩Walkera D cheap cheap單槳機,根本玩唔到一跌就爛野整多過玩!最後朋友介紹話CB100易玩咪試law,果然科技真係先進好多可以設計到單槳機都禁定禁易玩,可以滿足一我呢D冇乜技述又要玩小電直的大細路!

整個盒仔收藏部機仔,係用鳳梨酥個盒DIY唔駛用個原裝大盒咁"訂"!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
弘少 發表於 2009-11-16 01:21:34 | 只看該作者
remote 有個option叫 AUX, 係乜?
rtghb 發表於 2009-11-16 01:29:57 | 只看該作者
CB 100 真係易玩得黎又要D技術要求,GOOD
littlebee 發表於 2009-11-16 01:49:25 | 只看該作者
It can be much more stable after some small mod~
samchong 發表於 2009-11-11 20:55

May I know what had you mod for CB100?
 樓主| lamcwai 發表於 2009-11-17 01:44:05 | 只看該作者
May I know what had you mod for CB100?
littlebee 發表於 2009-11-16 01:49

我都想知!
Please!
kslee30 發表於 2009-11-17 08:54:35 | 只看該作者
Kslee30兄你好!我之前都有玩過Lamma及一D雙槳玩具機,第一次係好耐之前玩Walkera D cheap cheap單槳機,根本玩唔到一跌就爛野整多過玩!最後朋友介紹話CB100易玩咪試law,果然科技真係先進好多可以設計到單槳機都禁 ...
lamcwai 發表於 2009-11-15 02:50

你好, 睇黎C_Hing之前飛果D機係未有陀螺儀。

我衣家都在考慮買九鷹SOLO PRO還是Walkera CB100, 方唔方便請下你隻CB100什麼價位及那裡買? 以及是否主要作室內飛行? THANKS.
jf813 發表於 2009-11-17 10:06:00 | 只看該作者
Friend of mine been flying for more that 20 years and he said he started without a gyro.  So I tried to connect the rudder servo directly without a gyro in my shuttle...  And I cannot even get it off the ground.  These ching are good man!!!  BTW:  I don't have a solo pro and I was thinking of buying one.  I like my CB100 as it have 2 brushless motors and I don't need to worry about burn out motors anymore.  And after seeing the real solo pro I don't really like it as it look like a toy.....  And with my experience with the brushed walkera motors I don't think I want another brushed motor helicopter.....
cheukkelvin 發表於 2009-11-17 16:41:55 | 只看該作者
26# lamcwai
主翼二十蚊人仔,尾翼十蚊人仔,大陸網上買呢D嘢就唔算貴,香港就唔知道幾錢.我隻膠水三蚊,可以黐好多次,不過今日我隻主翼又跌爛幾片,其中有一片揾唔番,唯有換上新主翼.
tf-4 發表於 2009-11-13 14:58

師兄, 請問大陸網買野點樣比錢呀?
kslee30 發表於 2009-11-17 17:18:52 | 只看該作者
師兄, 請問大陸網買野點樣比錢呀?
cheukkelvin 發表於 2009-11-17 16:41

用Visa過數給「支付寶」, 「支付寶」收到貨款之後通知賣家發貨, 買家收貨後, 確認貨品沒有問題, 就通知「支付寶」過數給賣家。如果貨品有問題, 就通知「支付寶」暫停過數, 直至問題解決, 例如退回貨品取消交易, 則「支付寶」將金額退回給買家, 又或者賣家更換貨品, OK後再通知「支付寶」過數等等。
hamilton521 發表於 2009-11-17 22:44:56 | 只看該作者
Walkera CB100買幾錢?在KWS嗎?邊間店?
 樓主| lamcwai 發表於 2009-11-18 02:24:00 | 只看該作者
KWS幾間都有CB100賣我就買$1050包多一粒電,然後去"直篤"再買多一粒電$30 total3粒電夠晒玩,不過原裝機都幾慢要成粒鐘咁滯先好一粒電。邊間買機好?都係果句"自己問多幾間再定"!
想問一問各師兄"直篤"有"不死槳"賣$30有+1度及有+3度請問有咩利弊?要點揀?
阿業阿業 發表於 2009-11-18 02:54:03 | 只看該作者
KWS幾間都有CB100賣我就買$1050包多一粒電,然後去"直篤"再買多一粒電$30 total3粒電夠晒玩,不過原裝機都幾慢要成粒鐘咁滯先好一粒電。邊間買機好?都係果句"自己問多幾間再定"!
*************************** ...
lamcwai 發表於 2009-11-18 02:24

直篤係唔係 極X??但極X賣車野多~