RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gattermond
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手中毒,想請教 - 唔該0西先

JR100 發表於 2009-11-21 18:56:41 | 只看該作者
Hokuriku 發表於 2009-11-21 23:14:38 | 只看該作者
睇過社團批貨, 質素麻麻, 而且有d 冇左配件, 最重要係超貴!! 搶錢
其實返大陸都可以搵到有井既貨, 而且價平
而網上的, 確有翻修過既產品, 亦有全新貨, 要小心揀
JR100 發表於 2009-11-21 18:55

網上果d熱門車會貴,因為都有d識賣老手,一部機頭賣200人仔,計返港紙貴過HH
另外好貨要cover condition差的

社團批貨....DD16我睇過兩款都無大問題
反而上一批D ED7x好多都無咁一邊電弓
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-23 13:01:29 | 只看該作者

update 吓先
尋日又忍唔住,同個 friend 去完 TKO 睇 D Ching 玩油雞 buggy,又出左老尖入嘢
JR100 Ching 講得啱 ,玩火車要認定自己想玩乜,先一步步去入手
我諗左幾晚,都算決定左自己第一個目標
我好想整日本原宿站
其實想整原宿站,都有小小意義,因小弟第一次係外国坐火車 (除出國留學),就係山手線由新宿去原宿
Of coz , 我鍾意去原宿 shopping 又係另一個 point
上 Google map 睇完個地圖,我覺得以一個 new hand 將來要做原宿 layout , 難度比較小 , at least 無假山
所以 yesterday 先去入 Tomix 待車嗰一 set 軌,同入多架 Kato 常磐線,一步一步實現 my dream
想問吓各 Ching , Kato & Tomix D item , 係咪可以上網 order 架 ??
有無 web-site 可推介
Thanks a lot
volvo9 發表於 2009-11-23 20:35:57 | 只看該作者
update 吓先
尋日又忍唔住,同個 friend 去完 TKO 睇 D Ching 玩油雞 buggy,又出左老尖入嘢
JR100 Ching 講得啱 ,玩火車要認定自己想玩乜,先一步步去入手
我諗左幾晚,都算決定左自己第 ...
gattermond 發表於 2009-11-23 13:01

Check here
http://event.rakuten.co.jp/borderless/index_en.html
Hokuriku 發表於 2009-11-23 23:38:54 | 只看該作者
update 吓先
我諗左幾晚,都算決定左自己第 ...
gattermond 發表於 2009-11-23 13:01

原宿 layout只係個車站都有成十一卡長,......地方都用唔少
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 14:20:49 | 只看該作者
原宿 layout只係個車站都有成十一卡長,......地方都用唔少
Hokuriku 發表於 2009-11-23 23:38

Ching,請教一下,原宿個 station 要放成 11 卡車 ga ?
去就去過好多次,真係唔玩火車都無乜留意添
係咪有 D 書 / 綱站....可幫我更了解原宿站有 D 乜,可幫我將來做 layout 呢??
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 15:03:22 | 只看該作者
呢件野其實作用不大, 基本都是同一般控制器一樣, 加上幾粒聲效制.... 價錢實在太貴, 唔值得! 與其用呢筆錢不如去買dcc 控制器
JR100 發表於 2009-11-20 18:36

Ching , 想請教吓
是否 Kato 同 Tomix 都可以加 DCC 的??
另外 , Kato 同 Tomix 都分別有出 DCC 控制器,還是其他廠出呢??
因小弟現時有兩架 Kato 車 (山手及常磐線) ,呢兩架車可加 DCC decoder 嗎??
其實 N scale 用在 DCC , 係咪只有著燈效果,還有什麼用途呢??
因小弟現用 Tomix 車軌同控制器 ,又唔知將來手痕会唔会入 Tomix 個 N-S2-CL controller,如 Kato 車上加 Kato DCC decoder , 会否得物無所用??
小弟太新手,唔知嘅仲有好多,希望有經驗嘅 Ching 可提點吓
因如 Tomix 軌用 Kato 車加 Dcc 係無用,我拿拿林轉會番去 Kato 仲嚟得切
Thanks 各 Ching
Hokuriku 發表於 2009-11-24 16:09:00 | 只看該作者
Ching,請教一下,原宿個 station 要放成 11 卡車 ga ?
去就去過好多次,真係唔玩火車都無乜留意添
係咪有 D 書 / 綱站....可幫我更了解原宿站有 D 乜,可幫我將來做 layout 呢??
gattermond 發表於 2009-11-24 14:20

原宿站另外有個係皇室用月台,係車站的北邊(不過要整layout就可以唔理啦....因為兩個站都幾遠)
山手線的月台中外圈有兩邊月台,左邊的臨時月台只係係新年先開
而內圈的右邊再有兩條貨物線

參考:
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%8E%9F%E5%AE%BF%E9%A7%85
http://www.jreast.co.jp/estation/station/info.aspx?StationCd=1256
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 16:50:43 | 只看該作者
48# Hokuriku

唔該0西 Hokuriku Ching information
但睇完都唔係好明
其實都自知想跟到個原宿站嚟做,我呢 D 新手可能性同 0% 無分別
因為基本運作架火車都係知 D 皮毛
我未買完所需軌道,电子嘢.......都唔敢諗去 start 個 layout
但有一點可能做到,就係知做原宿呢個站,最小放得落四條軌加 11 卡車,呢點對我 planning 時有 D 幫助。
唔知我有無理解錯,係咪即係先放兩條軌係中間行貨卡,左右再放一個月台,再係各月台另一邊放多各一條軌行客車,先再做站頭??

Wish Ching understand 我 up 緊乜
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:04:29 | 只看該作者
48# Hokuriku

唔該0西 Hokuriku Ching information
但睇完都唔係好明
其實都自知想跟到個原宿站嚟做,我呢 D 新手可能性同 0% 無分別
因為基本運作架火車都係知 D 皮毛
我未買完所需軌 ...
gattermond 發表於 2009-11-24 16:50

Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:10:23 | 只看該作者
另外 , Kato 同 Tomix 都分別有出 DCC 控制器,還是其他廠出呢??
因小弟現時有兩架 Kato 車 (山手及常磐線) ,呢兩架車可加 DCC decoder 嗎??
...
gattermond 發表於 2009-11-24 15:03

你果兩set車如果頭卡車底有個開口位應該係可以就咁插晶片,不過DCC我唔熟
日本廠中只有Kato先有DCC Ready的設計

以你目前細細地咁玩直流會比較平,進一步先考慮數碼化都未遲
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 17:23:29 | 只看該作者
呢個係南面表參道口的大約結構,紫色係站構
山手貨物線係無月台的通過線
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:04

Thanks CHing , this is very useful
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:45:38 | 只看該作者
Thanks CHing , this is very useful
gattermond 發表於 2009-11-24 17:23

你而家有幾多卡車?
阿柴 發表於 2009-11-24 17:45:54 | 只看該作者
...
gattermond 發表於 2009-11-24 03:03 PM

其實唔一定跟原廠DCC
因為有D 人係會自焊DCC 植入去架車
(姐係RC 車既 一控多車)
如果我冇記錯 N scale 冇聲係用 4PIN
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 17:49:32 | 只看該作者
你而家有幾多卡車?
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:45

山手 4 卡
常磐 5 卡
遲 D 先買埋其他 D 卡 lu,有 budget 都買多幾 set 軌先
Hokuriku 發表於 2009-11-24 17:51:01 | 只看該作者
北邊出口,車站係路軌下方
條馬路係由南面斜落去....
Hokuriku 發表於 2009-11-24 18:03:14 | 只看該作者
山手 4 卡
常磐 5 卡
遲 D 先買埋其他 D 卡 lu,有 budget 都買多幾 set 軌先
gattermond 發表於 2009-11-24 17:49

你可以暫時只整南邊果一半,再預留起北邊
不過整站要搵多d圖片,會有幫助
之前我比左jr東果條link中有車站結構
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-24 18:04:48 | 只看該作者
57# Hokuriku

Thanks a lot Ching

等我消化一吓 sin
Hokuriku 發表於 2009-11-24 18:06:09 | 只看該作者
其實唔一定跟原廠DCC
因為有D 人係會自焊DCC 植入去架車
(姐係RC 車既 一控多車)
如果我冇記錯 N scale 冇聲係用 4PIN
阿柴 發表於 2009-11-24 17:45

始終N車細部,如果原廠無留位的話多塊晶片/電線係車內無咁好睇
阿柴 發表於 2009-11-25 11:02:10 | 只看該作者
59# Hokuriku

都係既 ~