RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12565|回復: 141
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手 請教帆船問題 <sea wind>

路比仔 發表於 2009-11-20 15:45:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟打算買隻seawind(因為太靚喇 ),但我無砌模型的經驗,
會唔會搞唔掂呢??! 因小弟未玩過遙控玩具,亦無認識,
如我買左返黎,係咪step by step 就一定砌到架喇?!
希望各ching指點....
如小弟買左,一定會經常在tmt
V70 發表於 2009-11-20 22:21:22 | 只看該作者
Yes, is O.K that assemble it step by step.

But...You better go to TMT to see how they waterproof the hull!
This is VERY IMPORTANT!

If you do have problem when assemble, do ask here!
vodkawater 發表於 2009-11-21 00:42:43 | 只看該作者
我上個月都買左隻seawind, 新手按說明書砌, 實砌到的, 如果係海度放, 一定要做好電子野的防水
而度咁多位CHING實幫到你
fly175hk 發表於 2009-11-21 09:48:38 | 只看該作者

機乎係香港買到最昜砌嘅1 metre 帆船
有另一個 freind 尋日剛買咗 Seawind...加加埋埋爛頭隊睇拍 TMT 有 9隻 Seawind.  
snipertat 發表於 2009-11-21 12:06:31 | 只看該作者
SEAWIND一定易砌...買大陸船仲難攪
 樓主| 路比仔 發表於 2009-11-21 23:35:58 | 只看該作者
各位ching,我去左鴻x,但我唔知買邊個servo同 控??!
佢介紹左比我,我唔記得左係咩喇,
甘我係咪跟番 vodkawater ching甘: <hitec hs-765HB servo 同 Futaba attach 2ER控> 呢?!
定係其他呢,希望各ching幫到我....!!!
仲有 係咪servo 同 控 就得架喇?!
EX40 發表於 2009-11-21 23:39:51 | 只看該作者
6# 路比仔
我都係咁嘅配搭!
vodkawater 發表於 2009-11-22 01:01:54 | 只看該作者
各位ching,我去左鴻x,但我唔知買邊個servo同 控??!
甘我係咪跟番 vodkawater ching甘:  呢?!
路比仔 發表於 2009-11-21 23:35

係呀,一樣呀! <hitec hs-765HB servo 同 Futaba attack 2ER控>
我都係之前咩都唔識, 去到店員幫我執成set的!
fly175hk 發表於 2009-11-22 10:23:21 | 只看該作者
甘我係咪跟番 vodkawater ching甘:  呢?!
路比仔 發表於 2009-11-21 23:35

總括黎講你要呢幾様野:
1. 2 個Servo (大servo 用來拉張 sail, 細嘅用來拉陀)
2. 發射及接收
3. Battery holder

大 Sail servo 現只有 Hitec HS765 或 Futaba S3801 你揀. Futaba S3801貴 $100左右.
 樓主| 路比仔 發表於 2009-11-22 13:47:29 | 只看該作者
唔該哂..各ching
fly175hk 發表於 2009-11-22 20:01:32 | 只看該作者
快D 砌好, 下星期有party
snipertat 發表於 2009-11-22 21:46:19 | 只看該作者
快D 砌好, 下星期有party
fly175hk 發表於 2009-11-22 20:01

仲要係大party!
要買飛入場~haha
EX40 發表於 2009-11-22 23:10:52 | 只看該作者
仲要係大party!
要買飛入場~haha
snipertat 發表於 2009-11-22 21:46

售票處
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1票價:從速報 band
V70 發表於 2009-11-23 14:30:55 | 只看該作者
仲有...最重要係要識得"看風使悝"!
fly175hk 發表於 2009-11-24 16:53:44 | 只看該作者
唔該哂..各ching
路比仔 發表於 2009-11-22 13:47

結果如何?
snipertat 發表於 2009-11-24 17:06:47 | 只看該作者

我諗佢砌唔切
 樓主| 路比仔 發表於 2009-11-25 17:42:14 | 只看該作者
各位ching,sea wind 已到屋企,但未有時間砌呀
唔知我用一日時間砌唔砌到呢?!
希望今個星期可以出到黎玩啦.....
 樓主| 路比仔 發表於 2009-11-25 17:45:25 | 只看該作者
仲有,我驚砌唔掂呀,我剩係買左一set野,
甘係咪要買d野做防水呀?!  要買d咩野架...help
fly175hk 發表於 2009-11-25 17:57:54 | 只看該作者

18# 路比仔

一日時間如果唔噴油, 船邊唔cut 應該都可以. 不過如果冇揸車就要諗吓運送方法. EX40就好有經驗.
至於防水, 有好多方法同物料去做. 你可以入黎睇吓佢地點做防水先至决定.
其實你隻seawind 唔加強防水玩住先都冇問題, 倉蓋chi 膠紙就 OK 了. Vokawater 隻 Seawind 第一次來TMT下海都係咁玩...chi到好似木乃依咁

呢道好多 Seawind 資料包括加強防水
http://www.seawindrc.com/default.asp?url=links#articles
 樓主| 路比仔 發表於 2009-11-25 18:11:29 | 只看該作者
cut船邊?? 其實我唔明呀....
防水唔做住,都可以玩住先??
甘我係咪照跟住說明書砌左先呀????
thx~