RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Hotdog2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

上環有船仔賣的德昌結業

UKman 發表於 2010-3-3 17:17:10 | 只看該作者
請問地地址在那,想去看看,謝謝
andrew007 發表於 2010-3-3 19:26:52 | 只看該作者
上環荷李活道口,公園對面,係斜路
eleung838 發表於 2010-3-3 20:37:10 | 只看該作者
43# UKman

德昌電話: 2857 5021
minimini 發表於 2010-3-4 01:50:15 | 只看該作者

見佢平時都冇セ生意.........咁都生存到咁耐........就估到佢大把身家唔駛憂啦...........所以你話 "老細点都唔減價"..........我一 d 都唔會覺得驚奇..........話唔定佢摺咗間舖之後.........將 d 死貨搬番屋企當擺設........仲 happy 啦...........

anyway.........祝佢退休生活愉快.......
 樓主| Hotdog2 發表於 2010-3-4 09:03:10 | 只看該作者
其實他們都很多死貨連Apex第一代义机都找到,所以每次去都找到自巳的童年好開心時間停下來幾分鐘有錢都買不到的回憶!
sunday 發表於 2010-3-4 10:00:21 | 只看該作者
如果不是他的客戶, 德昌結束
為什麼傷心?

凡高 死前, 都沒有多少人欣賞他

人們甚至在這個時刻要求折扣 ?? *sigh
kmart 發表於 2010-3-4 10:38:44 | 只看該作者
還記得1988-1989年 (我當時還是中三...),他們當時舖頭還在天后,幫趁過買過Hirobo Alien Mid 4, 及ABC 1/24蚊車等等....
今年年頭一月份有去過他們上環那裡找ABC舊蚊車料作收藏,老闆說會於今年年中結業

唉.... 時光真是轉眼飛逝...
kmart 發表於 2010-3-4 10:43:34 | 只看該作者
講開人生第一部車,我是在1987年在灣仔譚臣道興記買的.... 田宮 Subaru Brat + Futaba Attach 2ch AM 棍仔....
kmart 發表於 2010-3-4 10:46:33 | 只看該作者
上環荷里活道夾皇后大道西呀....
kwok 發表於 2010-3-4 13:19:16 | 只看該作者
時代巨輪下,舊的事和物也不見了.還記得小時候和哥哥去買無限的1/12車的情景.那種期待已久的心情和現在只需拿張信用詰就能買到,那種心情差落是沒法比擬的!
crankyman 發表於 2010-3-4 13:46:12 | 只看該作者
毎次聽到德昌都令我想起多年前在這店買人生的第一套搖控,當是還在塘尾道還覺得老板娘對模型的智職很廣博呢!
crankyman 發表於 2010-3-5 11:44:54 | 只看該作者
如果不是他的客戶, 德昌結束
為什麼傷心?

凡高 死前, 都沒有多少人欣賞他

人們甚至在這個時刻要求折扣 ?? *sigh
sunday 發表於 2010-3-4 10:00

我又唔同意你喎,個個都想買到折扣貨品,亦都係人之常情,同佢結業如否跟本無直接關係!
josephlkcheung 發表於 2010-3-6 08:53:32 | 只看該作者
我又唔同意你喎,個個都想買到折扣貨品,亦都係人之常情,同佢結業如否跟本無直接關係!
支持!!!
榮休咁大件事,攪大的:
1) 一個Weekend 賣船的特價品, 一個Weekend 賣車的特價品。
2) 再安排一個Week做50歲以上老友特價, 上次X高清倉,50歲以上老友入場率超高
sunday 發表於 2010-3-7 13:07:39 | 只看該作者
禿鷹,泛指一类以食腐肉為生的大型禽。
除了南極洲及海島之外,差不多分佈全球每個地方。

青藏高原上,有一種叫做天葬的儀式,就是將死去的既人搬往安靜塔,並成為禿鷲的食物。
chacha 發表於 2010-3-7 13:53:21 | 只看該作者
當年還係長旺商場時,老板娘非常好人,我祇係望下,佢都問我落比我睇,當時年紀少,又唔係買,唔好意思要人爬高
mmz 發表於 2010-3-7 14:38:41 | 只看該作者
當以前未流行遙控模型時,佢主力賣比例模型時,我就已經常常去逛,好自然都有花費,直至轉為專賣船及飛機後才少到此店. 現在知佢將結業, 覺得像少了個朋友般
crankyman 發表於 2010-3-8 13:27:00 | 只看該作者
好似越來越多自問清高之仕引經據典,又凡x又x鷹呀咁,唔知係咪想扁低別人去抬高自已呢?不過好多討論區都有這些才子存在,講船經咪好囉,無計。
sunday 發表於 2010-3-8 19:47:29 | 只看該作者
文明是需要人推動的
topedo 發表於 2010-3-8 20:33:49 | 只看該作者
My Futaba 2 channel radio control unit was bought from his parents in Tong Mei Road.  My FF-7 was bought from Tak Cheong in Queen's Road West.  I found my instruction to learn to fly helicoper was in Tak Cheong in  the present address.

I just visited the shop few weeks ago.  If it is going to close, what a pity!
 樓主| Hotdog2 發表於 2010-3-8 22:16:30 | 只看該作者
大家開心找回童年咪得囉,大家唔好寫錯小小又捉人錯D咩,吹下水放吓船仔咪幾好。