RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] ㊣★★ TT-01 討論專區 ★★㊣

wclam29 發表於 2011-3-30 23:30:36 | 只看該作者
回復 213# IBM

想問下 IBM 師兄套 好盈 60A 加 10.5t 摩打幾多錢呀?
 樓主| IBM 發表於 2011-3-31 15:02:09 | 只看該作者
回復  IBM

想問下 IBM 師兄套 好盈 60A 加 10.5t 摩打幾多錢呀?
wclam29 發表於 2011-3-30 23:30

唔係好記得, 大約 $8xx 吧
ul8000kbs 發表於 2011-3-31 17:48:29 | 只看該作者
回復  IBM

wclam29 發表於 2011-3-30 23:30

HW60a有感+任何T既MOTOR 都係同價錢~最平約8百頭就有(當然靠人事會平多少少啦)~
manman2708 發表於 2011-4-21 00:27:55 | 只看該作者
唔係5百幾有咩?????
 樓主| IBM 發表於 2011-4-21 14:23:45 | 只看該作者
回復 manman2708 的帖子

好盈 60a 有感, 單是電變也差不多要 $500

全套連摩打我想要接近 $800

無感套裝就平好多, 可能 $5xx 有交易
 樓主| IBM 發表於 2011-4-24 01:46:07 | 只看該作者
近來 JV 的車普遍都怏了, 今天趁假期又落雨, 把 TT-01 換上了6.5T 摩打

manman2708 發表於 2011-4-24 02:26:39 | 只看該作者
一定好快....
BMW2011 發表於 2011-4-24 02:47:29 | 只看該作者
一撞即短
manman2708 發表於 2011-4-24 02:47:59 | 只看該作者
真係會咩!!??
BMW2011 發表於 2011-4-24 02:50:12 | 只看該作者

有人在jv試過太快5.5t一撞車→1開2
manman2708 發表於 2011-4-24 02:53:41 | 只看該作者
tt-01???????
BMW2011 發表於 2011-4-24 03:10:22 | 只看該作者

全中......
manman2708 發表於 2011-4-24 03:14:31 | 只看該作者
回復 BMW2011 的帖子

我係新手來!!!!!!仲未買servo電變麼打
我係玩tt-01 有咩介紹
BMW2011 發表於 2011-4-24 03:21:25 | 只看該作者

f..s9451...
manman2708 發表於 2011-4-24 03:28:25 | 只看該作者

??????????
 樓主| IBM 發表於 2011-4-24 17:34:35 | 只看該作者

哈哈,  有那架車是撞不爛的, 請告知小弟

在 JV 的簽名位, 都見過有 Xray, Sakura, HPI, TB02 等車撞到車架折斷

樓主| IBM 發表於 2011-4-24 17:44:58 | 只看該作者
manman2708 發表於 2011-4-24 03:14

我係新手來!!!!!!仲未買servo電變麼打

新玩入手就買個 Hobbywing 60a 有感, 配個 10.5t 或 8.5t 摩打便可

至於 servo, 要看你買了發射器宋, 大路的就玩 Futaba, 如 3003, 3050 等

廉價的發射器是用不著 s9451 這些數碼 servo 的
manman2708 發表於 2011-4-24 17:58:16 | 只看該作者
回復 IBM 的帖子

Hobbywing 60a 有感, 配個 10.5t 或 8.5t 摩打便可 洗唔洗$800?
gumjai 發表於 2011-4-27 03:16:09 | 只看該作者

hello 大家好!
岩岩學玩RC幾個禮拜, 買左部TT01e

早幾日想試下玩快D, 買左套平平地既藍鳥servo, infinite 100a + 6.5T
玩左兩日, 狂cup 4, 換過兩套太都無乜用, 一套原裝星星slick, 一套solaris既medium (仲有套36R 未試)
換左鋁傳動軸+鋁杯, M系油壓, 纖維二樓板, 22T + 58T齒比, 摩打heatsink風扇
快係好快, 而且唔熱, 但零彎
cup4係每隻彎必然發生, 自問唔係亂來的,  原裝車可以地板油入的彎, 我只係快原裝車少少入就cup (翻騰十幾個圈落地果隻, 個殼已經無眼睇了)

結果係將支控set到25% end point就唔cup, 但25%地板油同架原裝TT01尾段一樣, 頭段輸埋

裝油壓果陣發覺條M油壓比原裝的短少少, 將damper完全拉出就差唔多長, 但當放入彈弓後就發覺彈弓比damper行程短, 換言之裝咗上去之後有一部份行程係無用的? 呢個真係唔明

但當我攪低佢黎換番damper行程出黎, 彈弓就被逼壓縮, 換言之, 硬了

快速入彎時, 隱約見到避震bottom咗咁, 兩碌離地, 結果唔駛講

我知道可以set既野暫時就得咁多, 有無朋友仔可以指點下迷津? 解決下cup4既問題
仲有, motor齒同隻(大齒?)中間經常都會有小沙石入左去, 波箱蓋已經上實, 但間中都有咁既情況, 已經掃花左兩套齒了, 小弟玩既地方又比較多小型沙石 (空置石屎地), 有無辦法可以防止呢個情況呢?

我知打太多字了但我又好想知道, 因為真係好有興趣! 簡單D問:

1. 如何防止經常cup4? (根據小弟的情況)
2. 如何防止小沙石進入波箱?

唔該晒各位!

btw rc car真係好好玩呀我晚晚都玩

kkchung 發表於 2011-4-27 12:06:54 | 只看該作者

有很多情況也會出現反車:
1. 車殼也會影響是否容易反車 (像真殼最常看到)。
2. 車身全備重量後的離地高度高。
3. 懸掛過軟至轉彎底板撞地反車。
4. 懸掛過硬時轉彎只要上博或大凹凸地方時會易反車。
5. 油壓像完全沒有阻尼,完全像行彈簧時也會有特然性高速反車。
還有呤呔等等等等的情況也會影響.....