RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 空降兵
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日佐敦谷意外啟示

leongeric 發表於 2010-9-24 00:05:07 | 只看該作者
回復 18# @JOLY@

你走左la,,,,,
GARY^^ 發表於 2010-9-24 00:39:37 | 只看該作者

講開Shortcourse我又諗緊...
其實OFFROAD車落TRACK會唔會ONROAD車對危險左D(例如TOURINGM車電單車等)?
[例如]SC都有返咁上下重量, ONROAD車被轆過"責"過都可大可小(睇到張相責到TOURING成個殼變形)...SC速度唔快唔慢又大部, 推頭甩尾走線又難估, 好似流動障礙物, 反左車咁大架死車都幾難避仲有直路尾轉灣係你前面調頭避唔切撞埋去ONRAOD車可以幾傷下...
另外OFFROAD車此終都係跑沙地泥地, 係TRACK同ONROAD CAR一齊飛好似有D奇怪..仲唔多唔少帶左D沙泥落TRACK, TOURING入沙好可能崩牙掃牙或傷啤令... 又有次睇完幾架 SC飛完水(係幾好睇), 地乾返到我玩幾分鐘4條胎都痂唔少沙返來, 仲有粒沙係細牙, 好彩早發現得早唔係就掃牙收場(其實已經畀粒沙整崩左...) 我估係SC冇沖身就飛水, 留左好多沙係TRACK先會咁, 之前都未試過痂咁多沙...
個人認為OFFROAD車如要落場至少掃下沖下沙泥先飛會好D, 不過OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D...
小弟有感而發, 無意針對指責SC等OFFROAD車..不喜輕力插
georgej 發表於 2010-9-24 01:39:49 | 只看該作者
回復 82# GARY^^

公共場.睇開d.
ryancmlam 發表於 2010-9-24 07:02:04 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2010-9-24 08:48:30 | 只看該作者
but they have the right to run on track. not only in JV, even in TC/ TRC
ryancmlam 發表於 2010-9-24 07:02

其實我都盡量唔俾佢反,好多次出彎都玩到2輪離地
係d彎會好慢好慢,部車又大份
d快車比較難過頭

你知啦,d slash直路真係唔慢........
skylinebun 發表於 2010-9-24 09:07:12 | 只看該作者
公共場.睇開d. ---- agree!

另外,我想幫下 "大野"師兄講返句公道說話,我尋日十點未夠去到已經見到佢玩緊老電,佢都應該係襯最少人果時玩架啦.... 無錯佢係間唔中跌車,但大野兄即時大大聲叫邊個位出事,佢把聲大到我肯定連廁所都聽到,所以都無人炒到佢呀....

不過下次都係唔好叫老婆執車啦,搵返d男性車友仔,始終手腳快d又識避車....
skylinebun 發表於 2010-9-24 09:19:10 | 只看該作者

聽得太多師兄講黎樣唔好、果個唔岩、邊個唔著.....不如等小弟講返d好事俾大家分享下:

1. 尋日上晝去跑touring,同一部BMW鬥左十幾圈都難分高下,之後小弟"吸車",部BMW二話不說幫我推返正,之後大家晌driver台相認,大家仲分享一下心得,咁又識左一個車友,幾開心呀...Joly師兄,nice to meet you!

2. 下晝改玩formula,玩左一陣部車有事,死左晌右下角,有一位粉紅色FD師兄停左晌我車尾,一來幫我檔住避免我俾人射中,二來又嘗試幫我推返入PIT位,果位師兄真係太好人,我要再多謝佢一次。
大野 發表於 2010-9-24 12:00:05 | 只看該作者
回復 86# skylinebun

多謝師兄先. 我把聲又係大D既
GARY^^ 發表於 2010-9-24 19:15:29 | 只看該作者

回復 83# georgej

唉已經睇得好開喇  開到由直路中段就用眼尾SAO去直路尾預備大DUP~ 開到未出灣已經望定下一個灣有冇調頭吸4死車逆走任何人等~ 如果唔係多多PARTS都唔夠炒爛~ 冇車同場除外

不過都係果句啦...個人認為OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D... 如要落場至少掃下沖下沙泥先飛會好D...希望下次去JV唔會踩幾分鐘就成腳沙或入沙掃齒啦....
Noir.KAZE 發表於 2010-9-24 20:41:43 | 只看該作者
回復  georgej

唉已經睇得好開喇  開到由直路中段就用眼尾SAO去直路尾預備大DUP~ 開到未出灣 ...
GARY^^ 發表於 2010-9-24 19:15

邊部SC一邊行一邊跌返D沙出黎?
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:11:32 | 只看該作者

回復 90# Noir.KAZE

邊部? 當時我見既有幾部== 可能部部都有跌沙出黎啦~

問題係SC本身係OFFROAD車飛沙地泥地的=="
師兄你果部可能乾乾淨淨, 但難保其他既冇帶住多少沙泥去飛水飛乾地==
唔通SC玩完OFFROAD一粒沙都冇??
唔通飛水果時D水帶埋沙粒飛上天蒸發左而唔會因地心吸力跌返落TRACK??
唔通TRACK D沙係ONROAD車走去跑OFFROAD再邊行邊跌落跑道上??
定微型沙塵暴吹十萬九千里偏偏在JV賽道上降落??
唔係串咀或挑釁..推測D沙泥係OFFROAD車(例如SC)帶到TRACK上係正常不過.

不過師兄我係JV見過你架SC, 真係好有型~
SPAWN 發表於 2010-9-24 21:18:25 | 只看該作者
賽道中整車...等同企在馬路無分別(危險)
sing.kh8212 發表於 2010-9-23 18:13

直頭係弱智ga行為
Noir.KAZE 發表於 2010-9-24 21:26:25 | 只看該作者
回復  Noir.KAZE

邊部? 當時我見既有幾部== 可能部部都有跌沙出黎啦~

問題係SC本身係OFFROAD車飛沙地 ...
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:11

正常黎講我一定會清哂d野出黎,就算玩水咁大把都會搵野吹乾佢
一黎成日清部車行得好d,2黎SC唔怕水,唔代表唔會起銹
特別係4X4,中差bearing係好弱雞(果日大雨玩完都起左貨)
其他師兄既SC我唔敢講
我地果班玩開既部車都ok乾淨

我都明SC同快車玩埋一碟係有d危險
所以yesterday我9成時間都係玩快車
玩到部T3玩唔到先同兩個fd落slash玩下
如果真係唔多like我地玩slash既,最多唔玩,我冇所謂

但係我唔相信我地d slash比起逆track/直路J-turn/狂鏟入pit
係安全好多嚕已經
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:47:17 | 只看該作者

回復 93# Noir.KAZE

師兄係明事理之人, 換位思考, 我揸架直路狂灣路亡,大份兼重身既車係你架T3前面隨時調頭橫擺或吸車, 一個唔為意仲上埋膊飛起責落你架T3, 我諗你都唔爽... 如果要同亂龍死士比, 我覺得危險程度都有返咁上下高...

最最最後都係果句啦...個人認為OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D... 如要落場我阻止唔到, 不過煩請提提同伴掃下沖下沙泥先飛會好D... 師兄你有清走D沙先飛都好好架喇
Noir.KAZE 發表於 2010-9-24 23:32:51 | 只看該作者

師兄係明事理之人, 換位思考, 我揸架直路狂灣路亡,大份兼重身既車係你架T3前面隨 ...
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:47

估佢落雨先拎埋去je,咁大部車拎黎拎去都辛苦
下下都要揸車車佢入去,好貴ga=.="
Marco明 發表於 2010-9-24 23:51:41 | 只看該作者
估佢落雨先拎埋去je,咁大部車拎黎拎去都辛苦
下下都要揸車車佢入去,好貴ga=.="
Noir.KAZE 發表於 2010-9-24 23:32

將心比己.....我拎部1:8電buggy同你同場玩你會點....even你玩sc我都未驚過
不過你放心我唔會咁做......大家都係明白事理既人
Noir.KAZE 發表於 2010-9-25 00:02:20 | 只看該作者
將心比己.....我拎部1:8電buggy同你同場玩你會點....even你玩sc我都未驚過
不過你放心我唔會咁做......大 ...
Marco明 發表於 2010-9-24 23:51

其實我唔驚ga wor
不過人地出到聲唔like咪唔玩嚕

去得公家場玩,預左乜人都有
一係唔去,一係就預左部車有損耗要整

唔通見返星期四果部紅色FD我就要唔落場讓佢玩左先?
等佢走左先玩?
係咁我不如入TC玩,一定冇呢d咁既人咁既車先

不過既然有人講到明唔like我地咁樣玩咪唔玩嚕,無謂有d不必要既爭執
1524 發表於 2010-9-25 00:18:22 | 只看該作者
回復 97# Noir.KAZE

ching明事理, 識設身處地諗, 唔鬥咀.  十個讚.
o個日見ching好忍得手, 都係趁人少先出去飛圈, 灣又收慢晒.
rcmodel 發表於 2010-9-25 00:20:22 | 只看該作者
比人撞散支控  我只可以講兩個字  "抵死"
仲有呀,有d契弟汁車果時慢慢散步行過去,仲要係track中間行 大支野果d  比人撞都係抵死
上兩個星期我都見到有條友玩dee  佢平均5分鍾之內要去汁一次車
次次都慢慢"泠"過去 係正場中間行  好心佢就行快兩步
幾次差d撞到佢個人,  條友仲要眼望望,都唔知佢望咩x野
死車佢又唔出聲.   最後見到佢比人射到架車散左,個人仔斷手斷腳
Noir.KAZE 發表於 2010-9-25 00:21:13 | 只看該作者

ching明事理, 識設身處地諗, 唔鬥咀.  十個讚.
o個日見ching好忍得手, 都係趁人少先出 ...
1524 發表於 2010-9-25 00:18

1.費事反車要執
2.費事反車影響到人
3.我部T3收左工,唔係就T3玩埋d電佢

我出果陣係少人ga,我fd幫我影完相就多左車.........