RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1833|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

HPI civic copue既殼整唔整到落FF03?

him21 發表於 2010-11-6 11:04:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問HPI civic copue既殼整唔整到落FF03?

新手..咩都唔識
jypepe 發表於 2010-11-6 11:53:36 | 只看該作者
隻殼好似都係190mm?  軸距呢? 軸距o岩就ok啦
 樓主| him21 發表於 2010-11-6 12:30:07 | 只看該作者
師兄,軸距即係點?
因為未開始玩, 我想整架同我依家渣既一樣!
完全唔識整,點拼架車,點噴油..咩都唔識..想入手玩RC drift..
有冇post教?
chacha 發表於 2010-11-6 12:54:55 | 只看該作者
jypepe 發表於 2010-11-6 13:21:27 | 只看該作者
回復 3# him21

軸距 即是 前輪軸 與 後輪軸 的距離......
你手上已經有隻殼?
那上tamiya.com 找找 FF03 說明書查下個 SIZE
FF03L 257MM <----呢個應該O岩掛?
FF03M 245MM
FF03S 233MM
http://www.tamiya.com/japan/download/rc_index.htm
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/ff03.pdf
所有野說明書都會教, 唔明就上黎參考其他車友D分享經驗

RC 同 真車好唔同喎
FF03 轉彎個尾甩甩地還可以
DRIFT 要玩四驅
 樓主| him21 發表於 2010-11-6 13:30:13 | 只看該作者
回復 5# jypepe

好多都唔識..又冇fd玩..只可以上黎問!
我訂左個殼!
drift..有咩chassis 係好用架??
jypepe 發表於 2010-11-6 14:28:19 | 只看該作者
回復 6# him21

個人建議對RC全無認識的話, 可試試由 TT01 開始 (試試搜尋舊POST吧~)

雖然比它好,精準的車架有好多, 不過需要投放O既時間, 金錢 同心機也一樣倍增
對RC有基本認識後, 再升級零件或換一架高階車架也不遲
yeeha0518 發表於 2010-11-6 19:13:17 | 只看該作者
no la~~~~~~~~
 樓主| him21 發表於 2010-11-6 20:24:08 | 只看該作者
回復 7# jypepe

好, 因為我依家係外國..返香港幾個月..希望整到部岩自己