RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2008|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇邊隻550既摩打有好介紹~?

lun0727 發表於 2006-8-23 23:19:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位c兄有冇邊隻550既摩打有好介紹~?幾銀到~?
pantherjovi 發表於 2006-8-24 09:38:02 | 只看該作者
原帖由 lun0727 於 2006-8-23 23:19 發表
各位c兄有冇邊隻550既摩打有好介紹~?幾銀到~?

我等"快摺"唔知返吾返呢個摩打,12T超勁!

登錄/註冊後可看大圖
wave 發表於 2006-8-24 09:58:43 | 只看該作者
原帖由 pantherjovi 於 2006-8-24 09:38 發表

我等"快摺"唔知返吾返呢個摩打,12T超勁!

登錄/註冊後可看大圖

係唔係高扭?
mikewu 發表於 2006-8-24 10:48:43 | 只看該作者
I have heard "Chee Lok" has their own brand 550 motor for $100 - $120 each which is better than (shop keeper claaims) original ones from E-zilla.  What are you using it for if you don't mind me asking?
 樓主| lun0727 發表於 2006-8-24 21:13:20 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2006-8-24 10:48 發表
I have heard "Chee Lok" has their own brand 550 motor for $100 - $120 each which is better than (shop keeper claaims) original ones from E-zilla.  What are you using it for if you don't m ...

<~~~呢架!!!!!!!!!!
gary 發表於 2006-8-24 21:29:02 | 只看該作者
LRP Big Block Special Motor
 樓主| lun0727 發表於 2006-8-25 16:43:33 | 只看該作者
幾多錢左右??? where有得買?? 而且有咩好呀? thanks

原帖由 gary 於 2006-8-24 21:29 發表
LRP Big Block Special Motor
gary 發表於 2006-8-25 16:51:16 | 只看該作者
原帖由 lun0727 於 2006-8-25 16:43 發表
幾多錢左右??? where有得買?? 而且有咩好呀? thanks

Specifications
Turns: 12
RPM*: 32.000
Power*: 172W
Voltage: 4.8-9.6V
Ball Bearings: Yes
Timeable & rebuildable: Yes
Incl. Wires: Yes
城市問下啦
 樓主| lun0727 發表於 2006-8-25 22:21:16 | 只看該作者
原帖由 gary 於 2006-8-25 16:51 發表

Specifications
Turns: 12
RPM*: 32.000
Power*: 172W
Voltage: 4.8-9.6V
Ball Bearings: Yes
Timeable & rebuildable: Yes
Incl. Wires: Yes
城市問下啦

C兄因為小第係新手..我架車個電變只可以用到550既摩打..你介紹呢個係12t我會5會5岩~?定12t就=550~?
RCman 發表於 2006-8-26 08:51:31 | 只看該作者
樓主你部Twin Force係雙motor bor
一換就換兩個,如果買LRP果D好少少都要幾百一個
買兩個都要八百左右。
我分享下雙麼心得啦
我都有玩Emaxx,都係雙麼。
話說我有次有一個550玩玩下入左右仔,
個motor消左後來用左兩個智記黑麼再玩。
吳知咩事,玩得好地地反左一次車,跟主個14.4V ESC(Emaxx跟車的Novak EVX esc)就無曬反應。
本來打算買兩個550+14.4V esc
但計下條數.......apex 14.4($400)+ 550 2個($300)
把心一橫,不如買Novak for Big Foot無刷!
用落真係不得了!快到會飛!
套Novak HV-maxx係單一個無刷己快過用兩個550好多好多,而且重要的係省電。
圖中好長果個就係HV-maxx for E-maxx, Twin Force, TXT的
RCman 發表於 2006-8-26 09:00:48 | 只看該作者
你留意下圖中左邊個motor位有片灰色cover係跟套無刷kit入面有的。
我部Emaxx最終形態就係甘傢啦
orange00 發表於 2006-8-27 02:45:22 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-8-26 09:00 發表
你留意下圖中左邊個motor位有片灰色cover係跟套無刷kit入面有的。
我部Emaxx最終形態就係甘傢啦

你仲可以UPGRADE依 隻BOR
 樓主| lun0727 發表於 2006-8-27 07:57:32 | 只看該作者
2位c兄!咁hv maxx where有得買~?幾銀到~?同埋hv maxx係咪2經係1套<電變年摩打?>但如果我買左hv maxx用1個摩打..架車會5會有...點講呢..我2家用緊550.2個摩打放很架車既正中心左右覺1個..咁到時正係放是但1面會5會有問題~?聽洛真係好勁..真想快d用~_~多謝2位呀

RCman 發表於 2006-8-29 13:57:35 | 只看該作者
原帖由 lun0727 於 2006-8-27 07:57 發表
2位c兄!咁hv maxx where有得買~?幾銀到~?同埋hv maxx係咪2經係1套<電變年摩打?>但如果我買左hv maxx用1個摩打..架車會5會有...點講呢..我2家用緊550.2個摩打放很架車既正中心左右覺1個..咁到時正係放是但 ...

吳會,無問題傢,佢menu都圖文並茂TwinForce/ TXT-1/ E-maxx三款車點裝,
不過有一點,係個Gear Ratio係比用一般motor要底的,說明書有講傢啦。
佢係HV-maxx無刷motor連專用14.4VESC賣的。
依傢我吳知幾$啦,因為有新HV 6.5R出左
我年多前買大約$2200左右。
我見你post係美孚橋底玩right?
我地都係橋底玩,不過係石門橋底,我地玩HV-maxx+E-maxx要帶口罩至得,D沙塵飛揚得比你片中好幾倍
 樓主| lun0727 發表於 2006-8-29 20:39:47 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-8-29 13:57 發表

吳會,無問題傢,佢menu都圖文並茂TwinForce/ TXT-1/ E-maxx三款車點裝,
不過有一點,係個Gear Ratio係比用一般motor要底的,說明書有講傢啦。
佢係HV-maxx無刷motor連專用14.4VESC賣的。
依傢我吳知幾$啦, ...

如果買..買HV 6.5R好定hv-eaxx好~?同埋石門橋很邊架@_@?