RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3385|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手一問

troylui 發表於 2011-7-13 09:41:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我想買架電既車..我預2千蚊左右
第一次玩..咩車右易玩右平??

multi_crab 發表於 2011-7-13 10:09:26 | 只看該作者

我都係新手.
sakura zero $650
平雙星電變$168
平motor$200
savox servo $ 2XX
Imaxrc GT3B $350
車殼$200左右
電 Ni-MH $94
charge機 $2XX
LED light system $95

Total around $2200
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 10:30:14 | 只看該作者
係咪電車黎??
multi_crab 發表於 2011-7-13 11:06:05 | 只看該作者
電.............
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 16:46:04 | 只看該作者
我見人地成日話tt01
唔會好d咩??
有咩分別??
lf2c 發表於 2011-7-13 16:47:42 | 只看該作者

或者玩TT01~
TT01:$600-$900不等~視乎車種而定~(以普通版TT01計當中已包電變同摩打同車殼~)
Servo:Futaba S3003 $80~
電:兩舊7.4V 4000mah Ni-MH $280~
控:Flysky GT3B連接收$280~
差機:$250~
以最平計就$1490~
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 16:56:29 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-13 16:47
或者玩TT01~
TT01:$600-$900不等~視乎車種而定~(以普通版TT01計當中已包電變同摩打同車殼~)
Ser ...

車種係指咩??
gtr   evo果d??
lf2c 發表於 2011-7-13 17:07:47 | 只看該作者
troylui 發表於 2011-7-13 16:56
車種係指咩??
gtr   evo果d??

車殼款式係其一~其二係睇車殼仲有冇包埋LED燈上去~
其三最重要係底盤的分別~
TT01有分普通版~D版~E版呢幾個版本~
視乎你想要咩車殼同咩版本泥去決定個價錢~
詳細資料你可以睇下星星官網~希望幫到你搵到心水車~
http://tamiyashop.jp/shop/defaul ... ;sort=0a&page=1
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 17:28:48 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-13 17:07
TT01有分普通版~D版~ ...

d色一定要係咁既色??
冇得變..??
係咪咩都有曬??
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 17:45:48 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-13 17:07
TT01有分普通版~D版~ ...

請問咪個包咩??   
好唔好??
http://tamiyashop.jp/shop/produc ... p;products_id=58455
lf2c 發表於 2011-7-13 17:48:41 | 只看該作者
troylui 發表於 2011-7-13 17:28
d色一定要係咁既色??
冇得變..??
係咪咩都有曬??

D色有得隨自己喜好去噴都得~
因為佢個殼本身係透明色既~
當然你勁既可以自己拉花都仲得~
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 17:55:23 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-13 17:48
D色有得隨自己喜好去噴都得~
因為佢個殼本身係透明色既~
當然你勁既可以自己拉花都仲得~

請問係咪咩都包??
要d咩工具砌??  
lf2c 發表於 2011-7-13 18:00:22 | 只看該作者
troylui 發表於 2011-7-13 17:45
請問咪個包咩??   
好唔好??
http://tamiyashop.jp/shop/product_info.php?cPath=9_56&products_id=584 ...

TT01D~果然識揀喎~
呢架就包你車殼~黑豬摩打~飄移太~
同埋LED燈組~但就唔包電變~
lf2c 發表於 2011-7-13 18:02:25 | 只看該作者
troylui 發表於 2011-7-13 17:55
請問係咪咩都包??
要d咩工具砌??

如果你講車殼就包你一隻定風翼同整燈
用既燈杯~同埋係痴窗同車尾燈既貼紙~
而顏料要自己另外買~
 樓主| troylui 發表於 2011-7-13 18:32:06 | 只看該作者
駛唔駛D鉗之類??
lf2c 發表於 2011-7-13 18:37:04 | 只看該作者
troylui 發表於 2011-7-13 18:32
駛唔駛D鉗之類??

不論砌車又好整殼又好啦~
最好都預備定先啦~
諗到買咩車未呀???
flybook 發表於 2011-7-13 19:36:39 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-7-13 16:47
或者玩TT01~
Ser ...

c 兄 最中很的菜單 : 又用心回答新手    讚個好 比你  ((tt01e包電變同摩打同車殼又有d車種再包led (啤令.油壓.另外買)其實最岩新手入門學整車,同學車,真系學車咁學))  如果買sakura zero 都可以 ,但系對新手來說 又要配車殼motor 電變<<去到店舖買...相信十間買十間都會叫買無刷...到時玩快吾駛再買到時等於學車時比架跑車你開:lol..........控吾店..撞多幾次..失去信心...咁就  學車最好先玩星星tt01呢類kit車 同用540白豬玩
lf2c 發表於 2011-7-13 19:51:55 | 只看該作者
flybook 發表於 2011-7-13 19:36
c 兄 最中很的菜單 : 又用心回答新手    讚個好 比你  ((tt01e包電變同摩打同車殼又有d車種再包 ...

多謝flybook兄你對我既讚賞先
我都係照講姐~ 始終自己都做過新手~可惜自己目前都仲係白豬階層
因為我覺得白豬已經好夠玩~起碼有番一定速度先~
係呀~一下子買無刷果摩打d真係會快得濟撞到散晒到時咪棧
令自己冇心機玩落去~同埋會好易比一d奸商乘機屈貴d價錢叫
你買無刷就事大啦......因為d奸商一知道你唔識野就會有咁大食
咁大先架啦同埋d奸商可能會話:而家個個都興玩無刷架啦~
你唔係仲買埋呢d咁唔update既摩打呀~佢地可能會咁樣泥拋
窒d新手...所以買呢d野之前最好自己諗定一套想要既
野先至好去買咁就包冇衰...

sdragon1980 發表於 2011-7-13 22:50:01 | 只看該作者
我決定買yokomo type C $1750
可以幫手跟一跟仲要買咩配件好?
配件預$2000 eg: 車殼(自己睇) 軑鈴(自己睇)   摩打 遙控 叉機 電...俾張LIST我去買!!

THX!!!
multi_crab 發表於 2011-7-13 23:27:59 | 只看該作者
因為近嚟成日出去睇車睇價, 所以先同膽粗粗提意樓主, 因為我考慮到sakura zero 二手賣番出去無比星星跌咁多, 而且將來upgrade架車比較易, 雙星parts 又貴又少選擇, 我剛砌完架TA05V2就已經想tune up架車(一般香港人心態...)到玩得一排時, 大部份parts都會買過, 所以只係買D parts有二手市場潛力, 同 另一D parts就越平越好, 掉左都唔心痛...