RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3852|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想問無刷摩打同電變邊款好?

varitronix 發表於 2011-8-4 01:50:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄, 小弟正準備買車, 將會是TT-01/SAKURA S, 想問新手用那款無刷摩打同電變好?
mathew97726 發表於 2011-8-4 01:57:01 | 只看該作者
大話星 發表於 2011-8-4 02:19:19 | 只看該作者
你想有刷摩打定無刷先?
你主題就有刷~
問題就係無刷!
你想點先?.?
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 02:23:40 | 只看該作者
大話星 發表於 2011-8-4 02:19
你想有刷摩打定無刷先?
你主題就有刷~
問題就係無刷!

師兄, 唔好意思打錯字, 係想買無刷(BRUSHLESS),
mathew97726 發表於 2011-8-4 02:27:33 | 只看該作者
varitronix 發表於 2011-8-4 02:23
師兄, 唔好意思打錯字, 係想買無刷(BRUSHLESS),

分真假就要問其他師兄啦!或者我幫你爬下文下!
大話星 發表於 2011-8-4 02:29:22 | 只看該作者

有刷電變Futaba MC330 300左右 或Tamiya TEU101BK  二手最平120全新 街價170左右
有刷摩打TEAM POWERS 白豬 黑豬  50$內
無感無刷hobbywing套裝 要睇ESC用幾多A數,35A 500左右 60A 650左右
有感無刷都係hobbywing ESC 60A 60-700左右  120A 850左右 摩用SP 500$ LRP 600$ TEAM POWERS 450$
參考不一定岩!
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 02:41:30 | 只看該作者
大話星 發表於 2011-8-4 02:29
有刷電變Futaba MC330或Tamiya TEU101BK
有刷摩打TEAM POWERS 白豬 黑豬
無感無刷hobbywing套裝,有感無 ...

師兄, 可唔可以提供埋大約個價錢做ref.
thanks~
mathew97726 發表於 2011-8-4 02:43:55 | 只看該作者
varitronix 發表於 2011-8-4 02:41
thanks~

Hobbywing 9t+35a esc 100%new =550-600
brushed 101bk esc+ white pig = 100-150
大話星 發表於 2011-8-4 02:58:21 | 只看該作者
varitronix 發表於 2011-8-4 02:41
thanks~

更新左可以睇下~
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 03:15:18 | 只看該作者
大話星 發表於 2011-8-4 02:29
有刷電變Futaba MC330 300左右 或Tamiya TEU101BK  二手最平120全新 街價170左右
有刷摩打TEAM POWERS 白豬 ...

師兄, 好詳細, thanks so much!
請問有/無感,無刷個價只係esc定包埋motor即係combo裝? 同埋有無埋prog. card?
大話星 發表於 2011-8-4 03:40:57 | 只看該作者
varitronix 發表於 2011-8-4 03:15
師兄, 好詳細, thanks so much!
請問有/無感,無刷個價只係esc定包埋motor即係combo裝? 同埋有無埋prog.  ...

無感係一套esc 摩打連prog. card~
有感都有套裝但係Hobbywing有感摩打出名差一D 所以D人係會買其他牌子!
有感套裝好似得最新Hobbywing 60A ESC 先有 因為唔買唔係太清楚~可以去KWS問下
ozone 發表於 2011-8-4 10:33:20 | 只看該作者
回復 varitronix 的帖子

精電 0710 兄

大部份玩家會用 HobbyWing 好盈 例如        XERUN-120A-SD (V2.1) Brushless ESC 電變, 因為有 Turbo 功能 (入咗直路後用,但要經車手調節幾時出現Turbo 等等)
國際比賽廠車手都未必用上有 Turbo 功能電變, 主要用上勁快摩打 3T, 3.5T 或 4T 等等.

而摩打: LRP, Orion, Team Power, Speed Passion 等等

摩打留意歯比.
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 10:40:46 | 只看該作者
ozone 發表於 2011-8-4 10:33
回復 varitronix 的帖子

精電 0710 兄

咁如果for新手, 有咩電變motor推介?
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 11:57:04 | 只看該作者
varitronix 發表於 2011-8-4 10:40
咁如果for新手, 有咩電變motor推介?

如果新手玩我覺得先買104bk+team power黑豬,因為價錢唔貴到玩熟左先升級都唔會覺得浪費.
ozone 發表於 2011-8-4 12:00:11 | 只看該作者
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 12:08:26 | 只看該作者
回復 吃喝玩樂 的帖子

104bk食粥賣唔洗$200
Team powers黑豬大約$50
實價就真係唔記得咁清楚
mathew97726 發表於 2011-8-4 12:18:07 | 只看該作者
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 12:08
回復 吃喝玩樂 的帖子

104bk食粥賣唔洗$200

team powers岩岩買完$50
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 15:56:12 | 只看該作者
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 11:57
如果新手玩我覺得先買104bk+team power黑豬,因為價錢唔貴到玩熟左先升級都唔會覺得浪費.

ozone 兄, 我budget如果無刷係預500-600, 不過都想知有刷的差幾多, 如果差得多, 就用住有刷玩下先, 但係如果差好少一即係差200到, 咁就不如落無刷la.
 樓主| varitronix 發表於 2011-8-4 16:08:10 | 只看該作者
吃喝玩樂 發表於 2011-8-4 11:57

吃喝玩樂師兄, haha好鍾意你個名, 講真我新手用101/104bk+黑豬平平地玩住先都真係唔錯, 計落都係250到, 不過見有套team power 無刷 (esc+motor+prog. card)都係530, 兩者都真係好難choose.....差二百幾就有刷變無刷!
大話星 發表於 2011-8-4 19:43:41 | 只看該作者
varitronix 發表於 2011-8-4 16:08
吃喝玩樂師兄, haha好鍾意你個名, 講真我新手用101/104bk+黑豬平平地玩住先都真係唔錯, 計落都係250到, 不 ...

有刷你之後想再快都係要換esc
點解唔買可以再快d 既esc呢?