RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2167|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手 TT01e 數問

lrr174 發表於 2011-9-23 14:39:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

1. 想買多排電, 請問平平地邊隻好 ( for TT01e) ?
2. TT01e 跟車麼打幾T?  原裝齒比 既話 麼打座 裝12點/6點 位對嗎?
3. 有冇邊隻殼 平平地 壓風 唔易cup車? (我只知mazdaspeed6)

暫時咁多, 先謝

mathew97726 發表於 2011-9-23 20:30:49 | 只看該作者

1) Nimh 定 Lipo?
2) 跟車摩打應該係銀色,叫白豬,27T左右,原裝齒比麼打座 裝12點/6點 位岩!
3) protoform的殼都不差, 除mazda speed6仲有LTC-R同埋DNA等都有不少師兄用
 樓主| lrr174 發表於 2011-9-26 14:10:11 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-23 20:30
1) Nimh 定 Lipo?
2) 跟車摩打應該係銀色,叫白豬,27T左右,原裝齒比麼打座 裝12點/6點 位岩!
3) protofo ...

thx ching.

Nimh 定 Lipo 好用?
摩打 T .... 係咪即係例如 10.5T 快 21T  1倍呢?
kotaro2872 發表於 2011-9-26 16:17:26 | 只看該作者
lrr174 發表於 2011-9-26 14:10
thx ching.

Nimh就比較安全d.....
而Lipo就要用得小心D.....因為處理得唔好會好易出事.....
同埋爆炸力比Nimh好好多......
摩打係越細T數就愈快......即係10.5T比21T仲要快.....
mathew97726 發表於 2011-9-26 18:23:56 | 只看該作者
thx ching.

無話邊隻好用,但好多人話Lipo好危險,其實Nimh都危險,但只要小心使用,基本無乜分別
Nimh: 我一開始果陣用,好安全,差電唔洗理,係咁差,差到個差機風扇轉得快d,即係差滿,咁就Mung電走人,第二朝or出門口去玩前,再差,好快就停,咁就可以去玩,玩果陣玩到愈黎愈慢就收車,唔洗理V數,玩完返屋企差返就OK,等下次再玩
Lipo: E+用緊,勁,就真係勁好多 ~_~ 但差電要小心d,最好放係你做野既附近,免得差差下睇唔到,又出事就大鑊其實最怕都係爆炸,其次就漲,Lipo過充同過放都會漲,漲左好似唔會危險(?),只係核突d,同埋差電又要Balance排電(平衡差),同埋Lipo輕好多,不過真係好爆好勁 我諗應該快70-80%到啦比起Nimh.玩果陣要check V數,唔好太低,會漲.返屋企要用Storage Mode差返去7.6V(?)定7.4V(?)
就係咁
長遠玩無刷都係Lipo啦,其實話危險危險,差放都小心就好安全^^
mathew97726 發表於 2011-9-26 18:26:54 | 只看該作者
thx ching.

10.5T同21T呢個問題 之前個Link有教架喎 其實電都有教
不過算啦,
10.5T快過21T
http://www.rc-evo.com/m_newhand/hand003.html
http://www.rc-evo.com/m_newhand/hand019.html
但係咪快一倍...就無從考究..
 樓主| lrr174 發表於 2011-10-14 09:35:34 | 只看該作者

新問題, 小弟部tt01e有少少遍左行,
是未set車(toe in/out, camber, 車重之類) 既正常現象?  
定係要set 控/servo中位 (唔識點set)?  

請ching指點 thx
manman0801 發表於 2011-10-14 18:38:15 | 只看該作者
lrr174 發表於 2011-10-14 09:35
新問題, 小弟部tt01e有少少遍左行,
是未set車(toe in/out, camber, 車重之類) 既正常現象?  
定係要set  ...

好多原因, 可以係:

唔arm中位,
其中一邊啤鈴死左
油壓唔平均
左右重相差很大
toe in \ out大細邊
camber大細邊
車殼唔正型, 風翼唔正中.......等等等等

係要花多少少時間check check架~~~
 樓主| lrr174 發表於 2011-10-18 17:40:25 | 只看該作者
manman0801 發表於 2011-10-14 18:38
好多原因, 可以係:

唔arm中位,

如果 唔岩中位 .... 係set控 定要 折servo整番正佢呢? (其實我砌轉向個陣 已經留意住個servo中位來砌嫁la)
manman0801 發表於 2011-10-18 18:50:55 | 只看該作者
lrr174 發表於 2011-10-18 17:40
如果 唔岩中位 .... 係set控 定要 折servo整番正佢呢? (其實我砌轉向個陣 已經留意住個servo中位來砌嫁 ...

羅開粒servo saver.......駁好晒線......make sure 你支控d setting全部係中間

跟住: 開控, 開電變......個servo應該就會係中間......唔好關電, tup番個servo saver落去 "12點" 位......上好螺絲.....禮成!!!
 樓主| lrr174 發表於 2011-11-11 15:15:55 | 只看該作者
manman0801 發表於 2011-10-18 18:50
羅開粒servo saver.......駁好晒線......make sure 你支控d setting全部係中間

跟住: 開控, 開電變... ...

"羅開粒servo saver.......駁好晒線......make sure 你支控d setting全部係中間
跟住: 開控, 開電變......個servo應該就會係中間......唔好關電, tup番個servo saver落去 "12點" 位......上好螺絲.....禮成!!! "

.... 試左, 原來係唔可以好準咁 "12:00點" 位

我扁差約2~3度, 個servo位置只可以 at... 11:57, 12:02, 12:07 咁上下,
冇得攪嗎? 定我有野砌錯?
chacha 發表於 2011-11-11 15:19:17 | 只看該作者
lrr174 發表於 2011-11-11 15:15
"羅開粒servo saver.......駁好晒線......make sure 你支控d setting全部係中間
跟住: 開控, 開電變.... ...

控裡面有微調0架
 樓主| lrr174 發表於 2011-11-13 19:22:59 | 只看該作者
最後買左太呎, ok了
 樓主| lrr174 發表於 2011-11-16 12:52:47 | 只看該作者
問題5, 如果換黑豬.....
使唔使換齒? 什麼齒?
唔用風扇 (剩用散熱) ok嗎?

thx
JasonLeung 發表於 2011-11-16 14:22:52 | 只看該作者
lrr174 發表於 2011-11-16 12:52
問題5, 如果換黑豬.....
使唔使換齒? 什麼齒?
唔用風扇 (剩用散熱) ok嗎?

我果架跟黑豬,無風扇
原裝齒19T 61T