RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3612|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

準備買車,大家比D意見

bb6vtir 發表於 2011-10-9 01:34:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

經過多日上網做功課同問咗好多人。得出結論係車可以買入門車開始玩,之後慢慢改,甚至換車,其他野就可以買好小小,以後可以重用。
作為人生第一架車,將會買Sakura s zero, 控4PL, HOBBYWING電變連摩打套裝,servo,電同差機都未知買咩好,重有咩要買(我咩都冇)?大家比D意見。 唔該各位先
jythegreat 發表於 2011-10-9 01:52:25 | 只看該作者
電同差機都未知買咩好 <-- 無乜所謂,都係祖國產品
Dickyyim03 發表於 2011-10-9 01:56:39 | 只看該作者
執個平平地車殼,紅星有個100蚊,有火紋半成品殼幾好跑。
叉機B6都ok啦,電lipo5000以上,50c
仲有,一套好的工具,六角批2m.1.5m都要買
kyiie168 發表於 2011-10-9 02:12:15 | 只看該作者
HOBBYWING電變連摩打套裝,   一定要有感  60a同120a電變   
 樓主| bb6vtir 發表於 2011-10-9 02:30:41 | 只看該作者
多謝哂各位高人嘅意見
markpkyou 發表於 2011-10-9 03:35:39 | 只看該作者
你仲有一樣更重要0既野冇同c兄們交代!所以大家都未答你仲有servo同其他野應該係要咩.
因為你仲未講你打算用幾多$黎出擊!
keithww23 發表於 2011-10-9 04:17:27 | 只看該作者
     電:5000mah 50c/6200mah 60c(要睇你用60a有感定120a有感)
     叉:imaxb6
servo:savox 1251
         :六角套裝

以上個人意見,有錯請更正
punchan 發表於 2011-10-9 08:14:08 | 只看該作者
回復 bb6vtir 的帖子

果然做捉功課!讚!易手T3 2011 ok!
Allan007 發表於 2011-10-9 09:29:54 | 只看該作者

溫馨提示:星期曰好多舖頭唔開,串星例外。
 樓主| bb6vtir 發表於 2011-10-9 09:46:16 | 只看該作者
回復 markpkyou 的帖子

冇特定budget,當然唔好太貴啦,新手玩合理夠用就可以
 樓主| bb6vtir 發表於 2011-10-9 09:55:21 | 只看該作者
回復 punchan 的帖子

T3好似太pro,唔想玩兩野就撞爛,同埋朋友話如果有心玩,由普通車慢慢玩上去,先知有咩分別
 樓主| bb6vtir 發表於 2011-10-9 09:57:01 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

多謝提點,咩係串星?
Noir.KAZE 發表於 2011-10-9 10:17:14 | 只看該作者
bb6vtir 發表於 2011-10-9 09:55
回復 punchan 的帖子

T3好似太pro,唔想玩兩野就撞爛,同埋朋友話如果有心玩,由普通車慢慢玩上去,先知有咩 ...

呢個又岩wor
不過你打算買果部S ZERO都唔係普通車黎XDDDD

如果真係有心玩,電變同servo都一定要買返咁上下既貨先得
HW買120a既會好d,雖然貴d,但係再換低turn motor就唔洗擔心個電變唔夠俾
servo,savox都ok
控的話如果唔係一定要futaba,可以諗下MT-4,雖然隻接收貴d
但係千幾銀買到頂級技術,我覺得值得

工具,最好買靚d,係貴d,但係手感同平價野唔同
好多人都話Hudy好用,我覺得都可以,不過堅係貴.....
1.5,2.0果d常用d既可以買Hudy,其他可以諗EDS

差機B6夠啦,再玩先諗孖差/4差

玩S ZERO唔set車會waste左部車
set車架同set車工具都唔少得
又或者最少都要有camber尺,downstop磚仔and downstop尺
車高可以用間尺,推桿用卡尺度長度會比較好

同埋玩車最貴既-----車軚
SOREX依家平均72-75一對,一SET就150唔包WHEELS
一set跑得既約2百幾(記得要買軚膽)

電就......可以自己睇post睇下邊d多師兄用
平既250多d一排,夠用有突
pad06397 發表於 2011-10-9 10:47:33 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-10-9 10:17
呢個又岩wor

嘩...
師兄好pro
kotaro2872 發表於 2011-10-9 11:15:21 | 只看該作者
bb6vtir 發表於 2011-10-9 09:57
回復 Allan007 的帖子

多謝提點,咩係串星?

係廣華街入面一間舖頭名泥......不過我地為免公開舖頭真名所以會用近音字講出泥架
mathew97726 發表於 2011-10-9 11:36:04 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2011-10-9 11:15
係廣華街入面一間舖頭名泥......不過我地為免公開舖頭真名所以會用近音字講出泥架

創X+X星 xd
Allan007 發表於 2011-10-9 12:49:29 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-10-9 10:17
呢個又岩wor

Sorex係好胎,但係要自己黐,對我黎講都係一大困擾。如果唔駛買到頂級胎,可考慮Teampowers,一set四條胎、膽、拎齊晒仲黐好埋,仲要平過Sorex。
Ride都係一set黐好晒,但唔平得Sorex幾多,仲有我覺得佢黐得麻麻地。
windows3.11 發表於 2011-10-9 12:54:57 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-10-9 12:49
Sorex係好胎,但係要自己黐,對我黎講都係一大困擾。如果唔駛買到頂級胎,可考慮Teampowers,一set四條胎 ...

請問Teampowers邊間有,And how much?
Noir.KAZE 發表於 2011-10-9 13:01:25 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-10-9 12:49
Sorex係好胎,但係要自己黐,對我黎講都係一大困擾。如果唔駛買到頂級胎,可考慮Teampowers,一set四條胎 ...

套裝胎都係要check佢痴得好唔好
我個人覺得自己痴會有信心d,反正都係要翻痴,不如一早自己痴好d

痴胎唔難,都唔煩,係最重要要洗一洗d胎同wheels先痴

基本上一痴就唔洗再翻手......
Allan007 發表於 2011-10-9 13:07:31 | 只看該作者
windows3.11 發表於 2011-10-9 12:54
請問Teampowers邊間有,And how much?

好多地方都有,$160~$170島啦。