RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kk107423
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FGX出左貨未呀?

RANKS 發表於 2011-10-26 20:21:34 | 只看該作者
今天裝完了。設計上當然比傳統的創新很多。但是不方便之處也是比比皆是。更換RR臂碼的時候因為那兩顆定位用小突起。必須將整個后波箱鬆掉螺絲才可以更換,轉向波頭安裝波頭帽也需要拿起整個二樓板。避震看上去很玩具,還不知效果如何。雖然沒了查查但是佈線依然很頭痛。但不管怎麼樣,這個價位來說已經很值得買來一試。
venrisa 發表於 2011-10-26 20:36:56 | 只看該作者
Ah.. 呢個價買架玩下都好wo
alanchow03 發表於 2011-10-27 16:32:40 | 只看該作者
RANKS 發表於 2011-10-27 16:47:27 | 只看該作者
今天發現最麻煩的一點。太重了。下地重量超過1350克
Marco明 發表於 2011-10-27 16:53:40 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-27 18:06:23 | 只看該作者
又唔關事喎...玩乜呔都要車輕...
RACING就係要做到架車夠快, 夠輕, 夠剛性

如果$6XX-$7XX就比1000G, 佢仲邊有$$搵...
vcslll 發表於 2011-10-27 21:12:46 | 只看該作者
好嘢!今晚在KWS買左!但唔可戴返去,會死人的! 又要暫時放倉到(架車尾箱)睇左大半鐘先走!一有時間會裝,各位師兄到時JV見.
Marco明 發表於 2011-10-27 22:59:16 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-27 18:06
又唔關事喎...玩乜呔都要車輕...
RACING就係要做到架車夠快, 夠輕, 夠剛性

真係要車輕???
咁點解孖星/其他日本廠要出咁多加重既option比f104呢???
陳真 發表於 2011-10-28 04:21:52 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-27 22:59
真係要車輕???
咁點解孖星/其他日本廠要出咁多加重既option比f104呢???

加重好多時都係為咗改變重心唔係為咗整重架車
d.s 發表於 2011-10-28 07:49:58 | 只看該作者
原本打算入番架嚟過手癮,不過因為剛收咗兩架F201,
搞到荷包重傷....
要回回氣先得呀.....
civicboy 發表於 2011-10-28 08:23:23 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-27 22:59
真係要車輕???

請問星星出左幾多件"加重"件比F104呢?
最多兩件, 重中座 同 counterweight
但輕件就多D喎, 鈦螺絲SET, 炭尾軸, 炭板...
F104 PRO 仲出過架LIGHT WEIGHT版, 連 F60殼 都有喎!
不過我都想知有邊間日本仔廠出"加重"件比F104?

千其唔好話D金屬件喎...呢個係剛性問題...
不過依家有混炭料, 星星大部份重要膠件都會出混炭料啦...

如果因為玩膠呔要加重架車,
唔好話F1...咁touring點算...
要重其實好易, 乜都唔攪, 仲加多幾佰grams上去.
依加D比賽限重, 係因為要達到儘量公平...
世界上所鬥快比賽, 一定係以輕為佳
我真係未聽過鬥快要加重(除左比人罰)...
Dickyyim03 發表於 2011-10-28 08:58:25 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 08:23
但輕件就多D喎, 鈦螺絲SET,  ...

好同意師兄講法.
以真實的方程式賽車而言,就算只加重了10KG,都會令剎車點改變,側滾會更劇烈,令速度下降
littlebee 發表於 2011-10-28 10:28:24 | 只看該作者
唔知原裝膠呔玩JV得唔得同有無spare買呢? Thanks~
Marco明 發表於 2011-10-28 10:33:47 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 08:23
但輕件就多D喎, 鈦螺絲SET,  ...

其實我只係針對f104呢隻車係膠呔上既表現係需要多d既車重去獲得多d咬地性......
2wd同4wd係兩碼子既事.....4wd仲要有車殼下壓力既幫助
我話加重既意思當然唔係求其拎舊100g既野放係架車度就得........
我係想講玩膠呔要有多d既重量/重心分佈先可以發揮到膠呔應有既咬地性.......
只顧一味偷輕車身對車架性能有機會係適得其反.....場地同車手習慣都非常重要

轉自孖星f104車手david jun:
Most of the time, it's ideal to minimize the weight of a car for the best performance. However, there exceptions such as low traction conditions where there just isn't enough weight transfer regardless of the chassis and suspension settings. This is the type of condition the F104X1 is designed for and adding ballast can improve the traction and stability of the car. However, placement of this ballast is equally as important because you want to add as little as possible.
BAOJIANHUA 發表於 2011-10-28 10:46:13 | 只看該作者
RANKS 發表於 2011-10-26 20:21
今天裝完了。設計上當然比傳統的創新很多。但是不方便之處也是比比皆是。更換RR臂碼的時候因為那兩顆定位用 ...

Nice price, interesting design, able to use normal tires.

Not very essy to make small adjustments, a little bit heavy.  But will have OPs in future, I think.

My FGX is under construction now, and will be finished next week.

Plan to run F103 this eve.
kwanthree 發表於 2011-10-28 11:44:30 | 只看該作者
突然發現....FGX可以用電房膠胎.....甘咪....可以用SOREX?!!  LOL
civicboy 發表於 2011-10-28 12:12:10 | 只看該作者
Marco明 發表於 2011-10-28 10:33
其實我只係針對f104呢隻車係膠呔上既表現係需要多d既車重去獲得多d咬地性......
2wd同4wd係兩碼子既事 ...

如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車...

至於要發揮膠呔性能, 我覺得係SET車問題...
車輕有車輕SETTING, 車重有車重SETTING,
但以完全相同動力系統計, 車輕一定比車重有利...

我無針對性講偷輕, 但理論上唔會玩加重...
除非車重已在賽例下限...

仲有我真係好想知除左星星果兩件重件外, 仲有邊間廠出重件?
同埋係乜重件?
3rock3rock 發表於 2011-10-28 12:17:56 | 只看該作者
CHING,
Please advice if  FGX still available in KWS?
I want to get one tonight.
herbert1 發表於 2011-10-28 12:23:04 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-10-28 12:12
如果要講車殼下壓力,我相信成套F1車殼(包括前後翼)一定比任何房車, 越野車的下壓力好!
不論搖控車或真車 ...

不論搖控車或真車...

唔係掛...............你肯定RC F1車殼下壓力一定比任何房車好????
葉生 發表於 2011-10-28 12:24:09 | 只看該作者
3rock3rock 發表於 2011-10-28 12:17
CHING,
Please advice if  FGX still available in KWS?
I want to get one tonight.

kws 冇...你仲可以今日落order...聽日係rcmart 攞貨~~~