RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: keithlaw
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F103 新車落地後感

manman1999 發表於 2011-11-5 00:13:53 | 只看該作者
呔唔變... 甩尾係修緊扭腰/換硬前彈弓,推頭就換前軟彈弓/鬆番D扭腰咁喎

KENNY110 發表於 2011-11-5 00:32:07 | 只看該作者
回復 keithlaw 的帖子

同果兩架火箭當然無得比啦!一架4T一架5T喎牛!
kevin-ysl 發表於 2011-11-5 01:05:04 | 只看該作者

我就會有分鬆緊啦...
鬆d個尾會咬地d~~
緊d個尾會走(甩)快d~~
如果推頭...頭八字都搞唔掂..
同時會搞埋呢樣野~~

孤陋寡聞添...乜可以唔使理尾珠差嘅咩??
等我試下先~~~
毒魚 發表於 2011-11-5 01:45:54 | 只看該作者

條胎還是太厚啊,今晚上jv玩青bb的路過....
問題在你架車唔想同你入彎定在轉彎時沒你想像中那麼細- -?
想架車轉彎時轉細定大係用珠差用乜野濃度的雪油整,想架野定d轉無咁細便用傑d的雪油落壓力啤呤度
相反用稀d,兩邊車輪的速度差別更大,那便可以轉彎更細
前提是....個差速重係夠滑- w -/
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-5 08:20:11 | 只看該作者
回復 毒魚 的帖子

想架車轉彎時轉細定大係用珠差用乜野濃度的雪油整,想架野定d轉無咁細便用傑d的雪油落壓力啤呤度 <---我d雪油係原裝跟個D. 雙星ball diff grease 唔係得一種ja 咩? 我玩touring 時珠差係用鏍絲調鬆緊... F1 要用雪油調咁煩?
綿胎有得磨但如果用膠胎呢? 膠胎應該constant 厚度wor, 咁點算?

多謝Ching 指較
chunchun516 發表於 2011-11-5 08:39:47 | 只看該作者
ching條海呔係咪玩一晚要換新,因為見到你架車已Hi地。
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-5 08:44:02 | 只看該作者

Hi地係因為有野鬆左parts. 返家check 左咩事, 今日去買返條鏍絲上返實parts 就OK.
條海呔仲好新.
葉生 發表於 2011-11-5 09:06:43 | 只看該作者
威威 發表於 2011-11-4 23:27
頭要set番toe out 1度,否則直路會好飄。你要睇番車高是否前高後矮,亦可將扭腰調鬆d,頭彈弓用軟d,頭搽全條 ...

師兄....我都想請教頭轉向杯有1,2,3度...同我地自己教toe-in 有咩分別?
chunchun516 發表於 2011-11-5 13:23:37 | 只看該作者
ching你架駱駝冇相睇呀?
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-5 16:56:35 | 只看該作者
post出黎比人笑啦~ 同埋已經冇左駱駝, 得返 Lotus 字樣 = ="
tiger1 發表於 2011-11-5 16:58:38 | 只看該作者
a lot of fun running with low clearance
Doughboy 發表於 2011-11-5 18:56:28 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-11-5 16:56
post出黎比人笑啦~ 同埋已經冇左駱駝, 得返 Lotus 字樣 = ="

昨晚和女友放車車的
毒魚 發表於 2011-11-5 22:05:06 | 只看該作者
回復 毒魚 的帖子

你將兩樣野混淆咗....鬆緊係影響加速的穩定性,鬆d個差速冼d,咁咪可以將過多的動力冼走,無咁易比油轉多左或打白鴿轉咁,緊d有助加速,可以比油掃住尾轉(又有可能推到唔知去邊
至於雪油稀傑咩...都說過"用稀d,兩邊車輪的速度差別更大,那便可以轉彎更細"
那些油便是控制兩邊車輪的轉速咩- -
膠胎的胎壁厚度....因為膠胎沒蝕得那麼快所以便可以無視吧- -
 樓主| keithlaw 發表於 2011-11-6 10:29:07 | 只看該作者

多謝Ching 們的指教呀! 今日去JV 試車, 我調鬆左條腰既friction plate同埋 差速, handling 明顯有改善! 不過依然比較推. 仲可以點算