RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1683|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

識飛但係唔識SET機...控...同油針....

charles-gg 發表於 2012-2-16 01:58:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有冇CHING可以教下我...唔想咩都唔識....THANKS...用Futaba 10 C......同埋油針係咩??THANKS各位CHING...宜家想買一隻中級機OR高級機...CHING們有咩提議...買一隻機就冇晒煩惱...??THANKS
G4guy 發表於 2012-2-16 10:01:24 | 只看該作者
回復 charles-gg 的帖子

咩機?
138168 發表於 2012-2-16 18:34:58 | 只看該作者

相信師兄識飛嘅係"小电機",油機是中型、大型機才有。
買一只機就可冇哂煩惱?請介紹比我,係乜機
chui 發表於 2012-2-16 21:51:24 | 只看該作者
油機我都好耐冇接觸喇,以我所知 o s 大約有32,50,90引擎之分,好多朋友都直接玩 50 ,夠力又好set,不如你諗吓買乜嘢機丫?咁樣大家會易啲講解比你知.
eric3037 發表於 2012-2-17 11:49:43 | 只看該作者
50級机,健議買os55謁既机,比50謁好力好多
 樓主| charles-gg 發表於 2012-2-17 22:59:09 | 只看該作者
回復 138168 的帖子

即係唔係冇煩惱既....CHING....但我都買一隻反黎放下....雖然唔會好比心機玩...但都想學下....宜家都係玩反隻老字號既Shuttle仔......只係買個副ENGIN同D servo(唔知有冇串錯)....唔知點解, 就係好想買隻中 同高級機....玩唔到都想買...^^
 樓主| charles-gg 發表於 2012-2-17 23:00:22 | 只看該作者
各世CHING...我睇左隻TREX 600 PRO...另外都有CHING提議過...不過都想大家俾D意見...因為都已經唔知宜家D機款去到咩Level
 樓主| charles-gg 發表於 2012-2-17 23:02:27 | 只看該作者
SET機同油針真係一門高深學問...
138168 發表於 2012-2-18 18:46:40 | 只看該作者

並非你想像中咁深噢,工多藝熱啫
如果你揾人幫你set機、調機,你可能会對set機学得慢、調油針更需自己的感覺和比較,間單之至,只要有耐心,........ 必成!
 樓主| charles-gg 發表於 2012-2-19 04:24:00 | 只看該作者
138168 發表於 2012-2-18 18:46
並非你想像中咁深噢,工多藝熱啫
如果你揾人幫你set機、調機,你可能会對set機&#2339 ...

CHING...想再請教一下你, 如果油針SET好左既話, 會唔會有一D信號...好似D聲會改變....點先為知SET好油針....??Thanks你呀....CHING
138168 發表於 2012-2-19 14:32:24 | 只看該作者

可能你到現在都未接觸過油機...
油引擎行得順唔順,夠唔夠力水,视孚油針調教正唔正
用不同比例之燃油、用不同的死氣喉、和天氣温度(大冷或太熱)都有關係
指示燈式的信号就冇,不過聽引擎声音、排烟量,引擎熱度等可知set得順唔順
 樓主| charles-gg 發表於 2012-2-19 15:45:51 | 只看該作者
你意思即係全部都係靠經驗??
138168 發表於 2012-2-19 18:11:28 | 只看該作者
charles-gg 發表於 2012-2-19 15:45
你意思即係全部都係靠經驗??

可以咁講!睇說明書都是寫到無菱两可喳
玩电機啦!个电变有音樂聽