RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6857|回復: 63
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問師兄MR03 98mm車殼如何分別,有咩車殼可以用的

luenfat 發表於 2012-2-27 17:31:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問師兄MR03  98mm車殼如何分別,有咩車殼可以用的,最好有相,我可以照主買。
Tat-tat 發表於 2012-2-27 17:45:04 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-27 17:49:40 | 只看該作者
哩幾隻都係 98mm
你响個 web site 拉到下面就可以睇到隻殼係 98mm 架啦
咁你就可以睇下你鍾既殼係幾多 mm
至於原裝 98mm 好跑既, 我會選 HSV 啦
另外 Enzo 都唔錯, 但太闊同太長, 難爬頭, 所以我覺得比賽時唔係咁好
 樓主| luenfat 發表於 2012-2-27 17:50:44 | 只看該作者
多謝Tat-tat 師兄提供
Tat-tat 發表於 2012-2-27 17:53:30 | 只看該作者
哩隻 C5-R 都好好跑, 即係我頭像那款.
但係佢係原裝 94mm, 所以你要自己磨一磨個尾輪沙板位, 等個長左既尾軸唔會刮殼.

http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=106938
 樓主| luenfat 發表於 2012-2-27 18:00:43 | 只看該作者
真係感謝你師兄,多謝你提供
r470620 發表於 2012-2-28 09:13:32 | 只看該作者

會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?
Tat-tat 發表於 2012-2-28 09:26:59 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-28 09:13
會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?

嘻嘻, 哩方面我唔清楚啦.
以前我只用 MM 摩打座, 架車就跑 94mm, 而家用 MR-03, 我就用 LM 摩打坐, 架車就跑 98mm.
我一路都好少理車殻個盒寫佢係 RM or MM, 因為可以磨沙板位就翻, he he
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 11:58:23 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-28 09:26
嘻嘻, 哩方面我唔清楚啦.
以前我只用 MM 摩打座, 架車就跑 94mm, 而家用 MR-03, 我就用 LM 摩打坐, 架車 ...

跑膠胎的好配, 如用綿胎, 98LM過咬...
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:10:57 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-28 09:13

小弟又好似冇乜見過rm係98打上
r470620 發表於 2012-2-28 12:29:07 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:10

我睇MANUAL話:
MM WHEELBASE 有 (LL) 98mm、 (3L) 102mm、(4L) 106mm
RM WHEELBASE 有 (S) 86mm、 (M) 90mm、(L) 94mm
HM WHEELBASE 有 (S) 86mm、(M) 90mm、(L) 94mm
LM WHELLBASE 有(3L) 102mm only
用T板與車架的4個孔去調個長度,T板則分為(RM/HM 用),同埋(MM/LM 用)

以上是全原裝的T板、摩打座和避震
Tat-tat 發表於 2012-2-28 12:35:30 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:10

真係唔多覺有人咁整
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:37:24 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-28 12:29
我睇MANUAL話:
MM WHEELBASE 有 (LL) 98mm、 (3L) 102mm、(4L) 106mm
RM WHEELBASE 有 (S) 86mm、 (M)  ...

" ....會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?..."

你想問乜的 ?

問下車殼rm/ mm, 一陣又話T板、摩打座和避震 ?

r470620 發表於 2012-2-28 12:41:12 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:37
" ....會唔會即係 RM = 94mm,而 MM=98MM ?而買殼果時,見到RM,即係94mm用,見到MM,即係98mm用 ?..."
...

簡單D,買殼時,
寫住RM,係咪即係WHEELBASE 係要 94mm ?
寫住MM,WHEELBASE 係要 98mm ?

thx all

以下係講軸距的manual
http://www.kyosho.com/jpn/suppor ... Technical_Guide.pdf
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:46:37 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-28 12:41
簡單D,買殼時,
寫住RM,係咪即係WHEELBASE 係要 94mm ?
寫住MM,WHEELBASE 係要 98mm ?

又未必, 寫住MM 唔一定係 98 , 寫住RM又唔一定係 94
Tat-tat 發表於 2012-2-28 13:01:11 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:46
又未必, 寫住MM 唔一定係 98 , 寫住RM又唔一定係 94

佢講得冇錯!
超級亂架!!!!
比 MA-XXX / MR-XXX 仲亂!

所以我都係用 mm 去分 D 殼
或者你買既時候, 問下個殼係邊隻軸距
r470620 發表於 2012-2-28 13:21:34 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 12:46

thank u ching
r470620 發表於 2012-2-28 13:23:27 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-28 13:01
佢講得冇錯!
超級亂架!!!!
比 MA-XXX / MR-XXX 仲亂!

thank you ching
 樓主| luenfat 發表於 2012-2-28 16:07:54 | 只看該作者
多謝各位師兄提供,都好復雜
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 16:15:52 | 只看該作者
luenfat 發表於 2012-2-28 16:07
多謝各位師兄提供,都好復雜

照 2# C Hing 提供的, 加堆短身麥仔, enzo, 玩快車98陣都唔會點錯