RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Allan007
打印 上一主題 下一主題
收起左側

繼續FF-03牙差

樓主| Allan007 發表於 2012-6-23 20:02:42 | 只看該作者

師兄請問你知唔知TC6.1條狗骨岩唔岩SC10個杯?因為媽星條骨細左少少,響個杯入面朗黎朗去,四排電就fing散舊馬蹄膠,死光條骨又大過龍塞唔入。
victor.rc 發表於 2012-6-24 10:10:38 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-5 20:27
呀蘇屎牙差銼大條坑落到馬蹄膠

Allan C-hing, did you using the original tamiyas'gear box bearing ?
 樓主| Allan007 發表於 2012-6-24 10:43:51 | 只看該作者
victor.rc 發表於 2012-6-24 10:10
Allan C-hing, did you using the original tamiyas'gear box bearing ?

Hi Victor, I'm using Spec-R's gearbox but I'm also waiting for FF03R's new gearbox, which should fit my gear diff better.
好快 發表於 2012-6-24 10:52:12 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-23 20:02
師兄請問你知唔知TC6.1條狗骨岩唔岩SC10個杯?因為媽星條骨細左少少,響個杯入面朗黎朗去,四排電就fing散 ...

聽聞hpi萬向骨都ok
 樓主| Allan007 發表於 2012-6-24 11:06:59 | 只看該作者
好快 發表於 2012-6-24 10:52
聽聞hpi萬向骨都ok

TCX骨條pin係2.5mm本來就fit哂SC10個杯,不過落唔到馬蹄膠。依家我銼到個杯3.5mm,連死光舊馬蹄都落到,不過又到發現條骨"頭"細得滯,唔通真係要買條蛇先得?
victor.rc 發表於 2012-6-24 11:18:12 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-24 10:43
Hi Victor, I'm using Spec-R's gearbox but I'm also waiting for FF03R's new gearbox, which should f ...

Many tks Allan.
好快 發表於 2012-6-24 11:26:20 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-24 11:06
TCX骨條pin係2.5mm本來就fit哂SC10個杯,不過落唔到馬蹄膠。依家我銼到個杯3.5mm,連死光舊馬蹄都落到,不 ...

唔用馬蹄膠得唔得呀
好快 發表於 2012-6-24 11:29:17 | 只看該作者
TCX骨條pin係2.5mm本來就fit哂SC10個杯,不過落唔到馬蹄膠。依家我銼到個杯3.5mm,連死光舊馬蹄都落到,不 ...

或者唔用死光馬蹄膠
好快 發表於 2012-6-24 11:30:17 | 只看該作者

用hpi馬蹄
威威 發表於 2012-6-24 11:45:36 | 只看該作者
師兄你可以試試tc6蘇士馬蹄膠(都係3.5mm),我覺得最好就係去22樓買過對原裝sc10牙差杯,再用tcx狗骨,又唔洗用馬蹄膠幾爽呀,如果22樓冇貨,我之前買左讓比你用先。
 樓主| Allan007 發表於 2012-6-24 12:22:05 | 只看該作者
威威 發表於 2012-6-24 11:45
師兄你可以試試tc6蘇士馬蹄膠(都係3.5mm),我覺得最好就係去22樓買過對原裝sc10牙差杯,再用tcx狗骨,又唔洗 ...

師兄請問TCX骨要買幾多mm?你知間間廠個長度定義都唔同老孖係又pin到前面個中心度,死光就成條度。同埋係淨買整TCX骨定係要買埋前面果截?SC10杯我有spare,唔該晒先

唔落馬蹄膠就咁磨就得?定係都要落番AW Grease?

Thank you 晒。
s.y.kwok 發表於 2012-6-24 13:46:00 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-24 12:22
師兄請問TCX骨要買幾多mm?你知間間廠個長度定義都唔同老孖係又pin到前面個中心度,死光就成條度。同埋係 ...

hot bodies 46mm
 樓主| Allan007 發表於 2012-6-24 14:03:21 | 只看該作者

Oh!  Thank you.  爭D就響AMain買左44mm。
s.y.kwok 發表於 2012-6-24 14:29:58 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-6-24 14:03
Oh!  Thank you.  爭D就響AMain買左44mm。

sc10個杯太短,
用44mm危危乎的
 樓主| Allan007 發表於 2012-6-24 15:49:09 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-6-24 14:29
sc10個杯太短,
用44mm危危乎的

46mm, order placed
威威 發表於 2012-6-24 19:02:25 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

師兄如果唔用馬蹄膠你每次玩之前加一滴機油即可,如果唔落油好快起凹。落左油就好襟。
 樓主| Allan007 發表於 2012-6-24 19:14:19 | 只看該作者
威威 發表於 2012-6-24 19:02
回復 Allan007 的帖子

師兄如果唔用馬蹄膠你每次玩之前加一滴機油即可,如果唔落油好快起凹。落左油就好襟 ...

明白,唔該哂