RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kevinwinder
收起左側

遙控飛船

tiger1 發表於 2012-4-29 06:19:33 | 顯示全部樓層
6 X 1500 = 9000 wor
ar- 發表於 2012-4-29 06:24:29 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2012-4-29 07:08:27 | 顯示全部樓層
ar- 發表於 2012-4-29 06:02
呢個真係完全係錯覺尼,咁樣做船係完全慍唔到錢架,冇興趣係完全冇得做架,我同你計條數尼隻船我收左1500元一 ...

動力來源係我中意整野因為由細到老都中意整野玩 ~ 大師  咁你整幾個人仔出離玩下啦...好似幾好玩嫁...... 屋企又熱鬧D......
 樓主| kevinwinder 發表於 2012-4-29 09:22:16 | 顯示全部樓層
我都想有一隻, 但技術有限,
大師ar-你在邊區做事,有冇時間再整一隻?,或教應絯點開始?
 樓主| kevinwinder 發表於 2012-4-29 20:51:35 | 顯示全部樓層
咁邊位師兄識搖控動力的,可唔可以指導怎樣做遙控?
我有一個 Walkera 2402 LCD顯示式遙控器, 唔用?
batmanhu 發表於 2012-4-29 22:50:43 | 顯示全部樓層
kevinwinder 發表於 2012-4-29 20:51
咁邊位師兄識搖控動力的,可唔可以指導怎樣做遙控?
我有一個 Walkera 2402 LCD顯示式遙控器, 唔用?

有呀,不過自從佢"北上"後。我都幾年無見過佢。
batmanhu 發表於 2012-4-29 22:51:52 | 顯示全部樓層
batmanhu 發表於 2012-4-29 22:50
有呀,不過自從佢"北上"後。我都幾年無見過佢。

可能已經隱居深山。出家去啦
 樓主| kevinwinder 發表於 2012-4-30 19:44:13 | 顯示全部樓層
回復 batmanhu 的帖子

師兄, 你都惦喎!
係咪發射器同接收器要同一牌子?
例如: Walkera 2402 LCD顯示式遙控器, 配唔配到Futaba R2004GF 4 Channel Receiver?
 樓主| kevinwinder 發表於 2012-4-30 20:55:44 | 顯示全部樓層

Taiwan winwin  都做個一隻
tiger1 發表於 2012-4-30 21:06:47 | 顯示全部樓層
nice model, very lovely
 樓主| kevinwinder 發表於 2012-5-3 10:08:09 | 顯示全部樓層
剛剛睇到"選購遙控器"
http://www.rc-evo.com/m_newhand/hand028.html
至於用2.4G在遙控船,因為水會影響接收能力,因此是最不建議使用。
潛船需用AM/FM?
ar- 發表於 2012-5-3 10:17:07 | 顯示全部樓層
kevinwinder 發表於 2012-5-3 10:08
剛剛睇到"選購遙控器"
http://www.rc-evo.com/m_newhand/hand028.html
至於用2.4G在遙控船,因為水會影響 ...

用舊式遙控好些27  45  75穿透水能力高些
ar- 發表於 2012-5-3 10:18:00 | 顯示全部樓層
我以前用45 75忘記了
 樓主| kevinwinder 發表於 2012-5-3 10:25:52 | 顯示全部樓層
回復 ar- 的帖子

ar- 兄
但會不會容易撞綫, 潛唔返上來?
http://www.hnwxd.gov.cn/zcfg/05.htm
(一)在 26 ~ 27MHz 频段,海模 / 车模频率为:
共 12 个频点。
(二)在 40MHz 频段,海模 / 车模频率为:
共 8 个频点。
ar- 發表於 2012-5-3 10:31:39 | 顯示全部樓層
而家D人都唔用27呢類搖控相對會安全些
 樓主| kevinwinder 發表於 2013-5-27 23:12:42 | 顯示全部樓層

ar-大師;係咪可以幫我整多一隻飛船18寸x18寸高6.5吋?
ar- 發表於 2013-5-28 01:35:42 | 顯示全部樓層
kevinwinder 發表於 2013-5-27 23:12
ar-大師;係咪可以幫我整多一隻飛船18寸x18寸高6.5吋?

個模唔知去左边因為個模可能入左倉
 樓主| kevinwinder 發表於 2013-5-28 16:23:26 | 顯示全部樓層
諗住用futaba fm 4頻;
請問有冇師兄可以介紹型號及畀D意見
yung 發表於 2013-6-7 14:08:26 | 顯示全部樓層
隻船我買的,於係佢舗頭之後走咗老:@:@:@:@:@
BUNNYYUEN 發表於 2013-6-25 22:26:42 | 顯示全部樓層
原來師兄系你,仲有架seaview 怎鏽鋼艇做好味呀