RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10128|回復: 54
打印 上一主題 下一主題
收起左側

啱啱入左部Slash 4X4 ( up 了新相 )

ricksonchow 發表於 2012-8-7 04:25:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

上個星期寄到黎, 不過始於唔係好中意原裝車殼, 換左個proline 殼. 尋日天氣好帶左佢出去跑左轉, 好滿意表現... 不過跑跑下一唔留神部車飛左落泥水入面没頂.... 好彩D電子野真係防到水, 不過返到屋企就好大工程要成部車爆散黎清. 雖然部車電子野部水, 但係D BEARING 十粒有八粒都入左沙 (估計係趺入泥水果陣走入去) 好在D BEARING 洗完之後都用得返, 係其中一粒唔知解拆出黎果陣散左, 已經冇哂珠響入面, 外殼同內圈分離. 自問又冇放癩狗又冇大跳, 真係唔知幾時撞散的.

另外D縲絲真係好易生銹...跑完唔夠三個鐘已經黎料.. 遲D要換哂D不銹鋼佢.  有玩過Slash 既師兄有冇D TIPS 有D咩upgrade 一定要做ga?  (小弟唔使落場的, casual bashing only) 唔該哂!

=====================================================

今日天氣好出左去走返轉

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Youtube 個影像穩定搞到條片有D迷幻

http://www.youtube.com/watch?v=sXuWwJ0wQnI&feature=youtu.be

=============================================

個場實在太過引, 今日忍唔住再去多次, 仲有個伴tim

http://www.youtube.com/watch?v=r4N15cbba3M&feature=plcp

===================================================

前果排好好彩比我搵到D啱用既貼紙可以扮下靚 , 質素幾好, TOYOTA MOTOR SPORT 果D字全部都係獨立一粒粒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上電波執左D補品, 平過UK 成30% !!

登錄/註冊後可看大圖

Htse 發表於 2012-8-7 09:23:41 | 只看該作者
我都念住買部呀師兄~ 你個部係slash 既咩版呀? 我念緊其實有冇需要買ultimate 版, 我最緊要係防水, 我都會玩short court race track 但係吾防水又小左樣野玩~如果係我吾race 我就會換哂全部aluminum 件, 因為還定都bash, 重啲仲好~
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-7 09:45:04 | 只看該作者
我lee 部係最basic 果隻4X4. 防水真係幾好, 可以用水喉直接沖, 落雨又可以照玩!  返而我覺得bash 既話RPM D 膠件返而會禁D 因為有彈性, 而鋁有機會會變形...
A 臂, bumper, shock tower, 膠件會好D
轉向柸, 摩打座就鋁件 唔知其他師兄點睇
gimsink 發表於 2012-8-7 10:24:29 | 只看該作者
Slash 4x4 係粗跑王, 我基本上係用來跑沙滩沖浪花的, 跑完就用大水喉淝, 未試過爆散黎清, 得娴得济咩....等到有唔順先致拆車碌睇下係咪啤令打柴, 你可以加層雪油落中差粒大啤令同轉向四粒細啤令防銹, 呢架车用泥跑街的話其實基本版都冇乜野要改, 不過中差啤令坐改番金屬好D, yeah racing 有代用, 好平. 你買不銹钢罗絲順便買包3mm介子喇, 裝番落油壓罗絲位, 原裝有套arm-guard 可以裝上前后肶, 用泥防止沙石打花油壓芯, 講完 !!
Andrew168 發表於 2012-8-7 10:31:05 | 只看該作者
小弟都收咗架 slash 4x4, 覺得前避震行程唔多夠, 請問前避震係唔係短過後避震
euro614 發表於 2012-8-7 10:47:34 | 只看該作者
大部份option or parts都可以在RCmxrt搵到,厘架真係可以超粗用,我次次玩完就咁沖水,又試落雨去JV包場玩水戰。 
有時玩完車,無心機打散執車,就好懷念架slash
vcslll 發表於 2012-8-7 11:21:27 | 只看該作者
師兄個殻好正幾多錢?
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-7 18:39:54 | 只看該作者
gimsink 發表於 2012-8-7 10:24
Slash 4x4 係粗跑王, 我基本上係用來跑沙滩沖浪花的, 跑完就用大水喉淝, 未試過爆散黎清, 得娴得济咩....等 ...

Thanks!! 去準備去RCmart 入貨

就係D Bearing 入左沙, 同有一粒散左搞到唔順所以先爆開佢睇咩事

樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-7 18:41:07 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2012-8-7 10:31
小弟都收咗架 slash 4x4, 覺得前避震行程唔多夠, 請問前避震係唔係短過後避震 ...

係, 前面短D 的, 彈弓長度都差一截
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-7 18:43:12 | 只看該作者
vcslll 發表於 2012-8-7 11:21
師兄個殻好正幾多錢?

個Tundra 大概32USD, 遲D RCMART 應該會有
AltezzaMak 發表於 2012-8-7 19:56:08 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2012-8-7 00:39
Thanks!! 去準備去RCmart 入貨

就係D Bearing 入左沙, 同有一粒散左搞到唔順所以先爆開佢睇咩事

我玩呢部車Bearing 入沙我都唔會理, 除左你話散左
ThomasZ 發表於 2012-8-7 23:42:01 | 只看該作者
我成日玩水都無锈蝕得咁勁, 你係咪玩咸水?
我玩普通雨水D啤令完全無打理過, 死一粒換一粒, 大約5蚊粒,慳水慳力
必換係金屬摩打座,可減少掃齒機會; 另外DIY中軸防沙石膠圓, 是但用電線膠布包住條中軸,減少中軸與底盤之間的空位。
換埋中差, 又有另一番行車表現。
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-8 00:40:40 來自手機 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-8-7 23:42
我成日玩水都無锈蝕得咁勁, 你係咪玩咸水?
我玩普通雨水D啤令完全無打理過, 死一粒換一粒, 大約5蚊粒,慳水 ...

我響郊野公園放jar,可能因為跌左落泥水度所以生銹……

中軸入位我用魔術貼卷住,防沙石效果都唔錯, 好似佢咁
http://www.youtube.com/watch?v=3sfIymdh4Es
gimsink 發表於 2012-8-8 09:44:34 | 只看該作者
你去揾番 Slash 4x4 個舊 post 睇吓喇, 集天下大成, 点玩点改点 set 乜都有, 成百幾頁, 係slash 天書 !!
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-8 09:50:48 | 只看該作者
gimsink 發表於 2012-8-8 09:44
你去揾番 Slash 4x4 個舊 post 睇吓喇, 集天下大成, 点玩点改点 set 乜都有, 成百幾頁, 係slash 天書 !! ...

多謝提醒!  搵到la, 成二千個post! 好彩工房開返, 如果唔係就走寶la.... 不過最遺憾係D相全部死哂
mansiu 發表於 2012-8-10 13:57:26 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2012-8-8 09:50
多謝提醒!  搵到la, 成二千個post! 好彩工房開返, 如果唔係就走寶la.... 不過最遺憾係D相全部死哂  ...

睇下改成咁ok???
RC_BRYAN_RC 發表於 2012-8-10 23:37:22 | 只看該作者
mansiu 發表於 2012-8-10 13:57
睇下改成咁ok???

Mansiu, yours? So carbon...
mansiu 發表於 2012-8-11 01:35:58 | 只看該作者
RC_BRYAN_RC 發表於 2012-8-10 23:37
Mansiu, yours? So carbon...

不是我,係一個超級高手的
 樓主| ricksonchow 發表於 2012-8-11 02:45:48 | 只看該作者
Wa...呢部都已經唔可以叫做Slash.... 我中意佢夠高身而且我又唔落track 比賽, 所以我諗都原裝玩住先, 爛野先改option parts
NICKELHUNG 發表於 2012-8-11 12:33:29 | 只看該作者
Where?