RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4900|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一隻未整完的船又整第二隻

siukeung1972 發表於 2012-8-11 20:07:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
一隻未整完的船又整第二隻
H2O 發表於 2012-8-11 20:15:40 | 只看該作者
請問隻船幾長同船身料要幾多錢?thx
自由人 發表於 2012-8-11 20:18:49 | 只看該作者
強哥  好快手啊..........厲害......讚" 讚"  讚"  
但千奇唔好乜都咁快手囉.....例如...結婚......
ng1232002 發表於 2012-8-11 20:47:08 | 只看該作者
D手工真係好靚...................可唔可以教下我地LEE D新手呀?????
Barry28 發表於 2012-8-11 20:57:23 | 只看該作者
小強師兄,
唔好剩喺掛住整船, 多d嚟同我哋玩船啦 !
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 21:56:28 來自手機 | 只看該作者
H2O 發表於 2012-8-11 20:15
請問隻船幾長同船身料要幾多錢?thx

現在地上個隻48吋船骨用左3分印尼夾板大約4分一塊每塊130元四x八呎,船旁用一分白洋板68元一塊,裝皮有機會淨用膠水,唔收螺絲,因這船內外張會包纖維,預算150-200元,蘇灰士已有一大罐用約十元,原子灰約用四十皮,沙紙十元.
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 21:59:51 來自手機 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-8-11 20:18
強哥  好快手啊..........厲害......讚" 讚"  讚"  
但千奇唔好乜都咁快手囉.....例如...結婚.... ...

整船最好買定多啲料!拿起手有得用,甘就必先利其器la!
自由人 發表於 2012-8-11 22:01:08 | 只看該作者
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:13:07 來自手機 | 只看該作者
ng1232002 發表於 2012-8-11 20:47
D手工真係好靚...................可唔可以教下我地LEE D新手呀?????

我都係學習階段,只是我將舊時做裝修的手法滆入其中,再加上老豆隻船在排廠維俢時睇到啲師父手法,最重要是識到一眾整模型船師父指導:例如盧師父,霍師父,黎老宗師父,啟航歐老板,榮師父,自由師父,遠在海外黃蜂師父,專業黃老扳,生暉張老扳,還有很多很多....最緊要投入盡情地去玩!
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:17:14 來自手機 | 只看該作者
Barry28 發表於 2012-8-11 20:57
小強師兄,
唔好剩喺掛住整船, 多d嚟同我哋玩船啦 !

這二艘船整好一定到屯門池玩!
自由人 發表於 2012-8-11 22:20:30 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:17
這二艘船整好一定到屯門池玩!

呵呵" 整好放船記得講聲...去欣賞研究學習一下.......順便一齊放下船仔.....
自由人 發表於 2012-8-11 22:23:32 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:13
我都係學習階段,只是我將舊時做裝修的手法滆入其中,再加上老豆隻船在排廠維俢時睇到啲師父手法,最重要 ...

強哥...... 咪住先...你所講既師傅們大部份我都叫做識得...有一個 自由師傅 ......呢個真係唔識....
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:26:35 來自手機 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-8-11 22:01
收到.....我上次去買板....點知 得返 1 件........... 唉"

昨天去過買左四塊1分,二塊三分,兩片柚木2x180元,柚木真好貴呀!我有在老扳娘提起你,佢話當時有貨的,只是你話買一塊就夠!
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:30:36 來自手機 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-8-11 22:23
強哥...... 咪住先...你所講既師傅們大部份我都叫做識得...有一個 自由師傅 ......呢個真係唔識.... ...

師父除左手工掂之外,有一顆堅持整船嘅心是重要的,自由兄是其一!
自由人 發表於 2012-8-11 22:33:32 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:26
昨天去過買左四塊1分,二塊三分,兩片柚木2x180元,柚木真好貴呀!我有在老扳娘提起你,佢話當時有貨的, ...

更係唔係啦...佢講大詰屈我.....果日我搵 標標 帶我去買嫁...開頭諗住 要 3 件 ,,標標 話 2 件都夠啦...跟住話要 2 件.... D工人搵左陣話得 1 件...老扳娘 仲自己去倉幫手搵...最後都係話得 1 件...我仲叫佢改返張單..退 返 1 件 錢..佢就問你要唔要叫車...車返去..我話要呀..佢就問返邊度...跟住就話有車可以幫我車返去..仲話 岩岩好 都係 65 ....咁就唔洗退錢比我..我話是但啦.... 就係門口 果架 牛肺貨車.....
自由人 發表於 2012-8-11 22:38:53 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:30
師父除左手工掂之外,有一顆堅持整船嘅心是重要的,自由兄是其一!

唉 " 我當然唔係你地諗既 師傅 級數啦 ..距離師傅級 仲有十萬九千里..我只識整D簡單既低B野玩......其實講真我要向你偷師整木船......
ng1232002 發表於 2012-8-11 23:18:16 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-8-11 22:13
我都係學習階段,只是我將舊時做裝修的手法滆入其中,再加上老豆隻船在排廠維俢時睇到啲師父手法,最重要 ...

真係要同你地咁多位師父偷下思先得...........我仲想問下.........其實整一隻船......需要甚麼工具同咩野既板????同埋D板可以係邊到買到??????
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 23:34:15 來自手機 | 只看該作者
自由人 發表於 2012-8-11 22:33
更係唔係啦...佢講大詰屈我.....果日我搵 標標 帶我去買嫁...開頭諗住 要 3 件 ,,標標 話 2 件都夠啦.. ...

總結:生意人講嘅嘢唔可信!
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-11 23:54:13 來自手機 | 只看該作者
ng1232002 發表於 2012-8-11 23:18
真係要同你地咁多位師父偷下思先得...........我仲想問下.........其實整一隻船......需要甚麼工具同咩野 ...

我整木工電工具有小型鋸床千五蚊左右,線鋸鎅床,織疏一把,手提沙紙機,舊時做裝修用開。手提充電批,鑽床及手工具:大、細木鉋,長短鋼尺及角尺,大小電鑽咀,木銼,鐵銼,拉尺,賓子,膠錐、鐡錐,刀鋸等等
 樓主| siukeung1972 發表於 2012-8-12 00:03:15 來自手機 | 只看該作者
ng1232002 發表於 2012-8-11 23:18
真係要同你地咁多位師父偷下思先得...........我仲想問下.........其實整一隻船......需要甚麼工具同咩野 ...

做原木我會用柚木,因大部份真嘅木船用柚木,只是情意結,露原木我掃船用水泡牌花呢士,船骨用印尼夾板3分厚貪其夠厚度修螺c,船旁用白洋夾板1分,