RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

係西九龍公路差O的俾架貨車買起!

dawho 發表於 2012-8-22 11:17:55 | 只看該作者

好大可能係巴士有點越線,  導致險象橫生.
但我見到投片者進入公路後也
不停超速行駛, 希望超車, 爬頭, 想逢車過車,
像很趕時間似的, 但楂落又好有快感吧.
投片者看到巴士的視線是被貨車阻檔了的, 這便是人們經常提及的"意外". - 意料之外.
安全駕駛 -
就算有女仕在旁, 在公路上也和鄰車保持距離, 超速, 爬頭.
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-22 11:39:44 | 只看該作者

超速?何來超速?
條路行100,我100都未夠.
留意0:55,有指示牌寫住100.
其他車慢唔代表我超O左速.

我係0:55時行去慢線,因為慢線較暢通,我諗冇一個駕駛者會係一條100 O既公路,有一條空線唔行,行一條正在收慢O既車線.
而去到1:11秒時,呢個唔係爬頭嚟,係因為呢條慢線已經要完全歸入條快速公路到,前面冇得行,咁你就一定要過線啦.
1:16秒會睇到該路段歸入線尾.
而該線段亦都唔係爬頭嚟,因為如果你睇返1:04秒,果條路段係有架好慢O既泥頭車,我去到歸線路段,果架泥頭車有排都未上到嚟.
我先駛係中線到,前車低於100,咁我行去快線,又冇超過100,呢下都唔係犯法.

過完線後先至一條線一條線睇有冇車,前路暢通,再行去快線,亦都係冇任何問題.只要唔係長時間佔用快線便可.

本人架唔係跑車,亦唔愛超速.

建議睇片O既人,睇清楚先.唔好一知半解.
不過多數人都係一知半解.

rc10 發表於 2012-8-22 17:52:37 | 只看該作者
留意貨車前面巴士個影,我估係架巴士越線嚇親貨車
smallpig668 發表於 2012-8-22 19:27:18 | 只看該作者
可能貨車係冇心, 得饒人處且 饒人,又唔洗煩亞蛇。
bus338 發表於 2012-8-22 19:58:58 | 只看該作者
我覺得架棚車係有心,這些5噸半吾知點解,

個個坐上去都幻想自己係車神,你慢小小佢就推實你車尾,

你想爬佢頭,佢就等你埋到黎,突然打燈cut出來降住你,

其實我都吾知這是什麼心態,不過香港好多這類可能心理有問題的司機...
euro614 發表於 2012-8-22 20:10:27 | 只看該作者
全程快線L
hydrogen9999 發表於 2012-8-22 20:26:13 | 只看該作者
而家d 人開車亂來,樓主冇事就好啦!
我試過同樓主差不多情況,結果我要鏟上路邊避車,眼白白睇住部車行住我條快線走左
fyin 發表於 2012-8-23 09:59:14 | 只看該作者
睇完段片覺得架貨2老可能講緊電話單手揸車.
BTW. 記得向高速公路唔好長行快線呀. 有個路牌標明"靠左駛"除超越前車外.
我就試過比架隱形戰車抄牌450架.  &  如果扒頭都要向快線扒, 如果向左線扒完又入快線一樣會抄牌架.

樓主| AMAT 發表於 2012-8-23 11:11:34 | 只看該作者
fyin 發表於 2012-8-23 09:59
睇完段片覺得架貨2老可能講緊電話單手揸車.
BTW. 記得向高速公路唔好長行快線呀. 有個路牌標明"靠左駛" ...

我知呀,所以我過O左幾架車都行返中線.

我都唔會長時間行快線.
dawho 發表於 2012-8-23 13:11:40 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-8-22 11:39
超速?何來超速?
條路行100,我100都未夠.
留意0:55,有指示牌寫住100.

這樣我也沒有話可說....

但過去有朋友遇上可怕的意外,肺腑之言, 不吐不快.

希望駕駛者不要因為公路可跑100,便行盡99. 給自已理直氣壯的理由...沒有違法.
我認為這片的重點是 - 盲點的存在, 沒有人可以控制, 它隨時出現, 非常危臉.
在安全駕駛上的角度, 限速甚麽 50, 70 , 110....都是廢話.
相反駕駛者的態度和危機感最為重要. 難保將來有阿婆, 小狗, 小孩忽然跑出路面,
假使是 限速50 , 也可發生嚴重意外. 當然如果時速 49, 阿婆自已跑出來, 沒有違法, 只違良心.
要保持清澈視野,盡量和鄰車保持距離, 包括前,後,左,右.
才可珍惜生命, 家人.

樓主| AMAT 發表於 2012-8-23 20:56:15 | 只看該作者
晏晝警方打嚟,話可以受理,但要搵架貨車車牌.......

睇下其他片拍唔拍到啦.....唉~
iggihk 發表於 2012-8-23 21:44:23 | 只看該作者
架巴士好似偏右咗
iggihk 發表於 2012-8-23 21:48:34 | 只看該作者
dawho 發表於 2012-8-23 13:11
這樣我也沒有話可說....

但過去有朋友遇上可怕的意外,肺腑之言, 不吐不快.

ching, 速度低就係安全? 你有無上過大陸?
dawho 發表於 2012-8-24 08:40:43 | 只看該作者
iggihk 發表於 2012-8-23 21:48
ching, 速度低就係安全? 你有無上過大陸?

ching, "速度低就係安全"這說話, 是否你憑空想像的 ?
我看不到文字中有提及,也看不見有這意思.
重點是保持清澈視野,盡量和鄰車保持距離,這是和速度無關的.
dawho 發表於 2012-8-24 09:11:07 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-8-23 20:56
晏晝警方打嚟,話可以受理,但要搵架貨車車牌.......

睇下其他片拍唔拍到啦.....唉~ ...

那祝你好運, 警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
以米乘秒來計算你每小時車速.
我看下去已有多段路面必定超速.
加上逢車過車的駕駛態度, 我担心樓主也會被警方控告.
如果超速罪成立, 危險駕駛少不了.
反而貨車佬有證據是巴士越線.他必定脫罪.
你自已想一想吧.
iggihk 發表於 2012-8-24 12:51:37 | 只看該作者
dawho 發表於 2012-8-24 09:11
那祝你好運, 警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
我看下去 ...

"警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
以米乘秒來計算你每小時車速." "如果超速罪成立, 危險駕駛少不了"

你不斷提及超速=危險駕駛重話我憑空想像...

無你乎...
利申: 我唔係支持超速, 不過超速一定唔等於危險駕駛.
好多人以為開得慢等於安全, 其實連出入回旋處都唔識.

Allan007 發表於 2012-8-24 14:24:00 | 只看該作者
AMAT 發表於 2012-8-22 01:23
果個唔係爬頭嚟,慢線通暢,我行條慢條,果條線係已經去到線尾,係要過返右線.前面係冇路O架.
佢係兩條雙線先 ...

點揸車先為指揸得岩,真係有排講。不過樓主我覺得你揸車都幾急,可能你趕時間啦。
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-24 16:51:22 | 只看該作者
dawho 發表於 2012-8-24 09:11
我看下去 ...

我可以好肯定咁同你講,你O既睇法係錯!

我當時係100KM/H都未夠.

果段路段上限係100KM/H
 樓主| AMAT 發表於 2012-8-24 16:53:58 | 只看該作者
iggihk 發表於 2012-8-24 12:51
"警方必定會依照影片上的時間碼, 加上地上虛線的長度,
以米乘秒來計算你每小時車速." "如果超速罪成立,  ...

更重要一點,佢就咁睇下就話人超速.都傻傻地.

同埋部機係一直咁拍,我只係CUT O左中間果段,
之後果段就已經係行緊中線.
未睇完睇果一小段就以為人地全程行快線,完全係推測加武斷.

片又未完,又唔係睇到速度,就話人一定係超速,都傻傻地.

我俾得警方就梗係我自己冇犯嚴重交通規則先交上去啦!

arigato 發表於 2012-8-24 17:39:15 來自手機 | 只看該作者
嘩,比佢夾一夾,車事少,好彩人無事.反應慢少少都出事實