RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4339|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

坦克問題

pangpang_man 發表於 2013-1-8 19:42:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有數個問題想請教一下
1. 各位有對戰系統嗎? 總覺得對戰時開主炮很麻煩,我用的是Futaba 2.4 4ch, 有方法改掣嗎?
是否要CH 6的控才可改呢? 正考慮買多一套控俾田記虎I,想要d意見。
2.有師兄有Elmod嗎? 想揾人問一下遙控設定
3.有無人住九龍城或何文田附近呢? 得閒約出黎玩下
askalaw 發表於 2013-1-9 20:01:29 | 只看該作者
我地都有玩對戰, 師兄都係用 10ch 控的, 可以 set 到獨立制開炮!
有樹會用我地一齊玩啦~ 平均一個月都有 1 ~ 2 次聚會!
elmod 應該都唔難 set, 不過好似幾貴!
 樓主| pangpang_man 發表於 2013-1-9 22:27:42 | 只看該作者
係咪一定要用10CH呢? 如果用6CH得唔得?
師兄用咩型號,等我都去買個。
我有elmod, 不過set得好似唔係太好,所以想問下人
askalaw 發表於 2013-1-10 08:51:14 來自手機 | 只看該作者
pangpang_man 發表於 2013-1-9 22:27
係咪一定要用10CH呢? 如果用6CH得唔得?
師兄用咩型號,等我都去買個。
我有elmod, 不過set得好似唔係太好 ...

唔一定10ch,6ch 都得,不過要 mixing.
大部份用10CG.
下次出黎一齊玩,等師兄佢地幫你現場 set.
不過佢地大部份改左用 benedini. 但對戰都係用 Tamiya,impact 同 SLU.
 樓主| pangpang_man 發表於 2013-1-10 17:29:43 | 只看該作者

等我去廣華街貢下,搵番個10CH控先!!!
唔知10CG咩價左右呢? 好似唔平...
師兄可以pm我facebook group嗎?
lozter5228 發表於 2013-1-10 19:52:21 | 只看該作者
想問下10ch既控可以將原本要select既功能直接set成獨立ch?

10CG新控好似4千上下... 無記錯既話
 樓主| pangpang_man 發表於 2013-1-10 21:30:03 | 只看該作者
睇黎10CG都唔平喎,唔知有無代替品呢??
askalaw 發表於 2013-1-10 22:06:18 | 只看該作者
10CG 係唔平, 8,9 CH 都可以的 6ch 既 6EX 都好似可以, 等我問題佢地先~
lozter5228 發表於 2013-1-10 22:56:14 | 只看該作者

我而家考慮要搵個可以配合high-lift三速波箱SET直接上落擋同控制外加燈組+姣盤.. 又可以玩坦克既控=_=
其實之前有睇中左6EX 不過... 好像差一個ch... 10CG既價錢又買到大半部坦克=_=

其實4ch控都支援不過... d select啪到人都傻... 玩坦克開炮已經夠煩=_=
而且與其買個2千幾蚊既4ch.. 不如比多少少換個ch多D...=_=

好煩惱啊
突然覺得坦克呢D砌完即玩其實都幾nice

補充,, 10cg我見到有3700到4千5港紙都有=_= 以鎂計... 實際港紙我未落過去問唔知=_=
askalaw 發表於 2013-1-10 22:59:07 | 只看該作者
lozter5228 發表於 2013-1-10 22:56
我而家考慮要搵個可以配合high-lift三速波箱SET直接上落擋同控制外加燈組+姣盤.. 又可以玩坦克既控=_=
其實 ...

lozter 兄,

多CH 其實係為之後打算, 基本上咩都玩到.
lozter5228 發表於 2013-1-10 23:01:38 | 只看該作者
我系心大心細緊差800蚊多4個ch
而且新車有D想一次買齊要換既配件.. 要好好分配離緊3個月既財政w
askalaw 發表於 2013-1-10 23:23:28 | 只看該作者
pangpang_man 發表於 2013-1-10 17:29
等我去廣華街貢下,搵番個10CH控先!!!
唔知10CG咩價左右呢? 好似唔平...
師兄可以pm我facebook group嗎? ...

PMed
jurjurlee1 發表於 2013-1-11 00:03:06 | 只看該作者
其實方法係用直升機mode用idle curve 去set. 一定要有直升機mode. 6ex 不太健議因為個人應為好難用。我係用10CG 嘅。
jurjurlee1 發表於 2013-1-11 00:06:24 | 只看該作者
仲有6ex 玩唔到德國聲組。
lozter5228 發表於 2013-1-11 00:16:23 | 只看該作者
感謝賜教
shingyau 發表於 2013-1-11 12:33:10 來自手機 | 只看該作者
10cg around $3650
 樓主| pangpang_man 發表於 2013-1-12 19:45:02 | 只看該作者
10CG 有d貴,有咩代替品呢?
想大概 $1000 - $1500 以內搞掂....
lozter5228 發表於 2013-1-12 21:14:25 | 只看該作者
順便問, 關係IMPACT波箱,耐用程度如何... 田牌個波箱對於虎王單邊重接近0.8Kg既帶來說有D力不從心=_=
跑一粒鐘唔夠原裝鋁質波箱既外殼有D輕微變形...而且摩打好熱.. 我咩負重都無剩底盤跑依然系咁..
反而我用膠帶果部去試跑負重0.5kg連續跑平路2粒鐘咩問題都無=_=
jurjurlee1 發表於 2013-1-13 00:15:17 | 只看該作者
Hei哥話D鬼老用impact 死得仲快。但我無相關經驗,唔知。
lozter5228 發表於 2013-1-13 00:46:31 | 只看該作者
唔通要去大陸做個鋼殼