RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2134|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問問題

wingk960 發表於 2013-1-13 23:58:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見到架2手.賣家講係玩左幾分鐘.放750蚊跟個車壳.
就係呢種>Kyosho Mini-z MR-02 MM
問題想問下.呢D車係舊款定係新款架?同時買返黎有冇落晒啤呤架?同埋新手冇咩要求玩下OK嘛.
因我廿幾年前玩過架O天馬之後就冇玩了.想感受返一下童年回憶.
問題多左.唔好見怪.TKS
kkchung 發表於 2013-1-14 01:27:43 | 只看該作者
MR-02 Kyosho 還有出貨主要當平價數佰元套裝 RTR 市場賣。原裝平價沒有連啤呤,一般在家玩玩也不錯。也可選貴些的 MR-03 Mini-Z-Racer,有許多升級零件很容易找到。

如果兄以前是玩開 Kyosho 千里馬,可能玩回 1:10 房車感覺會更像。
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-14 15:14:34 來自手機 | 只看該作者
謝謝ching回覆。年紀大囉,只想在家跑就回憶一下就ok了。1:10現對我說太煩了。所以才想玩一下這類mini. 照ching所說。Mr3跟mr2分別大嗎?如二千元能否到手呢?錢暫不成問題。只是待我有個預算。問題多了。先行謝過先了。
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-14 15:15:22 來自手機 | 只看該作者
謝謝ching回覆。年紀大囉,只想在家跑就回憶一下就ok了。1:10現對我說太煩了。所以才想玩一下這類mini. 照ching所說。Mr3跟mr2分別大嗎?如二千元能否到手呢?錢暫不成問題。只是待我有個預算。問題多了。先行謝過先了。
Yinbb 發表於 2013-1-14 21:59:37 | 只看該作者

想笠靚車殼就MR03EV啦,最新. 不過好似唔係好評, 普通MR03(有車殼送)+KT18(最基本控)就HKD1500可以埋單,無車殼送果套(好似係日本做)都差唔多價, 不過多個TAKITAKI MODE(限速,要用第3CH開返全速,但如果無第3CH則DEFAULT全速),普通MR03就全速唔洗3CH,不過就無乜靚仔車殼揀. 我個人覺得如果唔上車場玩, 就不如買MINI Z BUGGY或MONSTER,因為可以出街飛,BUGGY4WD.MR03和MONSTER就RWD. 如有錯請其他CHING指正,謝謝
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-14 22:18:15 | 只看該作者
Yinbb 發表於 2013-1-14 21:59
想笠靚車殼就MR03EV啦,最新. 不過好似唔係好評, 普通MR03(有車殼送)+KT18(最基本控)就HKD1500可以埋單,無 ...

謝謝先.但我只想玩回這類小型MINI車.你介紹的我上網看過介紹.好像類似是1:10車種.
對我來說.是太大了.MR03如比MR02好玩.我應該就會轉MR03玩一下.那是否連MR03(有車殼送)+KT18(最基本控)2000元樓下就可以了?謝謝.
soup_soup 發表於 2013-1-14 22:57:03 | 只看該作者
MR03 真的好吸引,可惜小弟技術不好,車速太快控制不了,而且也不可以在家裡玩,所以我選擇了 Overland
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-14 23:54:00 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2013-1-14 22:57
MR03 真的好吸引,可惜小弟技術不好,車速太快控制不了,而且也不可以在家裡玩,所以我選擇了 Overland  ...

看過CHING介紹過的OVERLAND..頗適合本人龜速人仕.大約什麼價位呀?
因本人需要向老虎報價.待她點頭才成事..
tonymguy 發表於 2013-1-15 00:53:50 | 只看該作者

同我一樣系屋企攞回億

我淨系MR系列吾玩,太刺激了.....其他的我都入手了

MINI-Z AWD 多野改,呢部回億夠多,屋企玩漂移VERY GOOD!夠HEA呀! 又可以欣賞下架車既形態
MINI-Z BUGGY又系AWD系列, 飛下台,越野下,又GOOD
MINI-Z MOTO RACER, 吾玩都買返去擺下囉

如果有小朋友就整多部MONSTER比佢開心下

就系甘樣就入左MINI-Z既毒海

tonymguy 發表於 2013-1-15 11:04:00 | 只看該作者
wingk960 發表於 2013-1-14 23:54
看過CHING介紹過的OVERLAND..頗適合本人龜速人仕.大約什麼價位呀?
因本人需要向老虎報價.待她點頭才成事. ...

向老虎報價
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-15 13:14:01 來自手機 | 只看該作者
tonymguy 發表於 2013-1-15 11:04
向老虎報價

當你娶了老婆久一點。你就明白什麼是老虎了。
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-15 13:17:52 來自手機 | 只看該作者
tonymguy 發表於 2013-1-15 00:53
同我一樣系屋企攞回億

哈。仔就沒啦。女兒就有一個。都上中學了。
兩母女正極盡能力阻止我入手。說我太多嗜好了。還像個小孩子一de樣
 樓主| wingk960 發表於 2013-1-15 13:50:11 來自手機 | 只看該作者
同我一樣系屋企攞回億

兩母女正極盡能力阻止我入手。說我太多嗜好了。還像個小孩子一de樣
soup_soup 發表於 2013-1-15 23:53:16 | 只看該作者
wingk960 發表於 2013-1-14 23:54
因本人需要向老虎報價.待她點頭才成事. ...

我是在 KWS 買的,$9XX,只是車架,沒有遙控及車殼,我比你好一點,可以隨意買,只是要補償回大人就可以了
soup_soup 發表於 2013-1-15 23:55:05 | 只看該作者
同我一樣系屋企攞回億

嘩!好齊全呀!
soup_soup 發表於 2013-1-15 23:57:29 | 只看該作者
wingk960 發表於 2013-1-15 13:50
兩母女正極盡能力阻止我入手。說我太多嗜好了。還像個小孩子 ...

嗜好多不怕,有錢拿回家就好了
tonymguy 發表於 2013-1-16 01:07:11 | 只看該作者
wingk960 發表於 2013-1-15 13:50
兩母女正極盡能力阻止我入手。說我太多嗜好了。還像個小孩子 ...

AWD(MA-015)好玩D,多D野改,可竟速、可漂移,殼多過OVERLAND好多
2K左右攪掂

樓主| wingk960 發表於 2013-1-16 08:14:12 來自手機 | 只看該作者
tonymguy 發表於 2013-1-15 11:04
向老虎報價

當你娶了老婆久一點。你就明白什麼是老虎了。
mos-leung 發表於 2013-1-17 22:55:08 | 只看該作者
除KT18(最基本控)外和 KO EX5或新1外。有無方法可用其他控如sanwa....
Nori 發表於 2013-1-18 23:58:46 來自手機 | 只看該作者
mos-leung 發表於 2013-1-17 22:55
除KT18(最基本控)外和 KO EX5或新1外。有無方法可用其他控如sanwa....

sanwa同futaba要加module adaptor from R246. 但現在kws應找不到了