RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: siukeung1972
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的不愉快買船經歷

鍵仔 發表於 2013-3-31 16:03:25 | 只看該作者

強哥     我  好  明白  你的  感受    以下  係我   真實經驗    個案   

問題  重點  就  在於  市場空間  差距 了 ...   令到  賣 / 買  相方  難以包容  !!!  

市場  價格  每況愈下   連  制作者  都  砌到  無哂  尊嚴  點解  ???   ( 愈賣愈平  但手工  就  愈賣愈精 )  ~~  

而  買家  就  有錢  都  買唔到   點解  ???   ( 因為前者 價格貴  但手工差  不會賤賣 ) ( 後者  價格平  但手工精  不放售 )  ~~

所以  形成  有船  無人買    有人  冇船玩   ...    這個  唔健康  局面  !!!   

有邊一個  師父  有頭髮  想做光頭  ???       身不由己  ...  
丘引 發表於 2013-3-31 16:58:25 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-3-31 16:03
強哥     我  好  明白  你的  感受    以下  係我   真實經驗    個案   

問題  重點  就  在於  市場 ...

有見地
138168 發表於 2013-3-31 18:48:02 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-3-31 09:59
件事 兩睇  

現在模型船  市價只有越賣越平  ...  一隻比一隻更平  !!!

一年才砌一两隻船, 這些作品非拿出來玩的, 应放在博物館或展覧館;
如揾食一年才出產一两隻船的話, 肯定無法生存, 及早轉行才掂;
如是業餘制作揾食, 產量咁少, 相信是兴趣多過賺錢;
只有大量倒模生產, 流水作業, 月產幾貨柜, 還要專攻海外市塲( 本地市塲炒埋唔够一碟), 有勁爭當然要平才有得做, 當市塲飽和就越賣越賤.
以上個人見解., 得啖笑
Fei 發表於 2013-3-31 19:03:27 來自手機 | 只看該作者
講開呢D經歷,我都試過有人初時話點叻點勁
,拎左我隻船殼話去砌,收左錢收左零件跟
住失蹤唔見人!
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-3-31 19:22:01 來自手機 | 只看該作者
138168 發表於 2013-3-31 18:48
一年才砌一两隻船, 這些作品非拿出來玩的, 应放在博物館或展覧館;
如揾食一年才出產一两隻船的話, 肯定無 ...

完全認同!
鍵仔 發表於 2013-3-31 22:07:42 | 只看該作者

丘兄   我好想  同你  放下船  呀     

我雖然  唔認識  馬師父   但是   我睇過  其他  師兄  隻  ASI  船    手工   的確   唔簡單  !!!  

非一般   砌船  高手    手工  完全  符合  我要求  !!!   

我估計  馬 sir   一定  有苦衷   ...   有  邊個人  願意  令自己  爛面   丫  ???   
鍵仔 發表於 2013-3-31 22:08:36 | 只看該作者
138168 發表於 2013-3-31 18:48
如揾食一年才出產一两隻船的話, 肯定無 ...

係事實  ...  
自由人 發表於 2013-3-31 23:56:42 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-3-31 22:07
丘兄   我好想  同你  放下船  呀     

我雖然  唔認識  馬師父   但是   我睇過  其他  師兄  隻  AS ...

船你就多,玩得既又唔係香港..香港又冇隻玩得.....
我都好想同你放下船囉.........
鍵仔 發表於 2013-4-1 08:52:28 | 只看該作者
自由人 發表於 2013-3-31 23:56
船你就多,玩得既又唔係香港..香港又冇隻玩得.....
我都好想同你放下船囉......... ...
我部隊  轄下  駐  澳門  西灣湖  行動站  有  2  艘  混合式  遠洋拖船  當值  

九龍  大角咀  行動站  只得  1  艘  港務  拖船  當值  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

其餘重機    存放在  各  行動站  內  作  後勤部隊  支援  ...  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我集團  共有  12  個  分站 ( 屋企 )  统稱為  澳門  重機部隊  "  中央行動站  "  

登錄/註冊後可看大圖

自由人 發表於 2013-4-1 09:10:00 來自手機 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-4-1 08:52
我部隊  轄下  駐  澳門  西灣湖  行動站  有 2 艘  混合式  遠洋拖船  當值   

九龍  大角咀   ...

整返隻係香港玩啦....
鍵仔 發表於 2013-4-1 09:28:42 | 只看該作者
自由人 發表於 2013-4-1 09:10
整返隻係香港玩啦....

我邊度  及  樓主  強哥  犀利  丫  ...   

古語有云  :  唐詩  三百首  ~~  

現  " 袋 "  版  :  船痴  三百艘  ~~    

自由人 發表於 2013-4-1 14:13:19 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-4-1 09:28

...

強哥  係香港船模界巨子.....愛船.多船....船種多款式多.....珍藏更加多..........
138168 發表於 2013-4-1 17:29:12 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-4-1 08:52
我部隊  轄下  駐  澳門  西灣湖  行動站  有  2  艘  混合式  遠洋拖船  當值   

九龍  大角咀   ...

嘩! 你個版图好大喎 , 五湖四海, 天南地北, 天涯海角都有插你支旗.. 佩服
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-4-1 18:30:23 | 只看該作者
都有好久未拖過"等損"一於整埋佢玩下!
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-4-1 18:32:40 | 只看該作者
鍵仔 發表於 2013-4-1 09:28

...

啲船都係"灣水"多過車
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-4-1 18:40:24 | 只看該作者
自由人 發表於 2013-4-1 14:13
強哥  係香港船模界巨子.....愛船.多船....船種多款式多.....珍藏更加多.......... ...

由兄你啲船生意多成日有柯打車來車去,但係我啲船無生意成日泊响避風塘"灣水"多.
自由人 發表於 2013-4-1 19:34:48 來自手機 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2013-4-1 18:40
由兄你啲船生意多成日有柯打車來車去,但係我啲船無生意成日泊响避風塘"灣水"多. ...

呵呵..強哥..你冇時間或者唔捨得玩姐...我得隻捕鯊船玩得...玩離玩去都係呢隻....好鬼悶..
138168 發表於 2013-4-1 20:54:35 | 只看該作者
自由人 發表於 2013-4-1 19:34
呵呵..強哥..你冇時間或者唔捨得玩姐...我得隻捕鯊船玩得...玩離玩去都係呢隻....好鬼悶.. ...

点只隻捕鯊呀, 還有扒艇佬? 巨水警? 呀B哥仔? 仲有......(唔記得)
 樓主| siukeung1972 發表於 2013-4-1 21:16:31 | 只看該作者
138168 發表於 2013-4-1 20:54
点只隻捕鯊呀, 還有扒艇佬? 巨水警? 呀B哥仔? 仲有......(唔記得)

真係心水清呀!
shipourking 發表於 2013-4-1 21:28:14 | 只看該作者
强哥咁隻ASI自己幾耐砌好?