RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Sam123
收起左側

成功爭取油麻地天橋底興建公眾RC車場(支持者一定要入來).

snowsenki 發表於 2013-5-4 02:43:02 | 顯示全部樓層

Sorry, 我係反對嘅
我地玩搖控嘅,只係一堆幸運有資金去玩搖控嘅人

人地只能住天橋底係不幸,人生有起有跌,有頭髮邊個想做癩痢?

我地唔去玩有幾閒?或者去遠D都可以
我想問,有幾多人連去佐敦谷嘅錢都無先?
但有D人真係連公屋都租唔起先至要露宿!

你要人地日日住開嘅搬走,俾你一個星期三四次玩嘅興趣
我就過唔到自己良心喇,要迫走D比我地不幸嘅人

冇人知未來係點,我只希望係我低潮時,無人黎扶我一把都唔緊要,只係希望唔好有人黎加多一脚

願香港人有更多愛心同温暖俾D不幸嘅人
sdan321 發表於 2013-5-4 02:59:12 | 顯示全部樓層

我同你一樣  反對
      香港彈丸之地,己經有三個免費遙控車場,四個收費專業遙控賽車場了,己經足夠有餘.無謂再亂花公帑吧~
snowsenki 發表於 2013-5-4 03:10:56 | 顯示全部樓層
sdan321 發表於 2013-5-4 02:59
我同你一樣  反對
      香港彈丸之地,己經有三個免費遙控車場,四個收費專業遙控賽車場了,己經足夠有餘. ...

我自己覺得啦
場就真係愈多愈好
但有必要踢人地走咩?
西九仲有大把填海地喎

高鐵起完後沿線都有位啦
kelvinayhh 發表於 2013-5-4 09:23:06 | 顯示全部樓層
snowsenki 發表於 2013-5-4 03:10
我自己覺得啦
場就真係愈多愈好
但有必要踢人地走咩?

呢d只系政府嘅{banned},班議員支持攞一億餵蝗蟲(內地高官),都唔理露宿者
hon718 發表於 2013-5-4 10:33:51 來自手機 | 顯示全部樓層
天橋底根本唔啱人住!
榮~ 發表於 2013-5-4 10:38:50 | 顯示全部樓層
已發送
hydrogen9999 發表於 2013-5-4 10:53:58 | 顯示全部樓層
幫班露宿者唔係繼續叫佢地訓橋底就算
橋底唔係人住的
edd_0405 發表於 2013-5-4 12:46:00 | 顯示全部樓層
snowsenki 發表於 2013-5-4 02:43

Ching!同意你講法!我都係反對嘅!各位不喜勿插!
maxchow 發表於 2013-5-4 12:49:22 | 顯示全部樓層
snowsenki 發表於 2013-5-4 02:43

我支持建搖控車場。

因為果度已經系要發展了,
系咪都唔比路宿者,
同起唔起 RC track 無關。

如果因起 RC Track 先趕走D路宿者,
咁我唔支持起。
但大前題系 起 RC Track 系咪同趕路宿者走有無關?

albertau2011 發表於 2013-5-4 12:51:48 | 顯示全部樓層
油麻地天橋底興建公眾RC車場

C Hing, where , 有冇地圖?
sean2012 發表於 2013-5-4 13:55:59 | 顯示全部樓層
我自己覺得啦
場就真係愈多愈好
但冇必要踢人地走咩?
西九仲有大把天橋喎,唔訓果度仲有大把天橋同公園佢揀,
咁有心使唔使比埋公屋佢上樓呀?
作為管治係應該迫佢地對社會有作用,或去揾野做,唔係俾地佢訓
有手有腳訓橋底,真係同狗有乜分別?仲要霸橋底?
sean2012 發表於 2013-5-4 14:01:26 | 顯示全部樓層
seasky 發表於 2013-5-4 14:13:22 | 顯示全部樓層

Duplicated
RCandylau 發表於 2013-5-4 16:28:13 | 顯示全部樓層
支持,但個場似灣仔咁大就唔會去喇
 樓主| Sam123 發表於 2013-5-4 17:36:43 | 顯示全部樓層

尊重露宿者,就不要讓他們再在天橋底露宿,要協助他們上單身公屋,或上NGO宿舍,因此政府,社署 NGO要做野,今次興建設施,藉此找出需要協助的露宿者提下供最好的協助。
遙控車場與協助露宿者不是對立的,是有相互作用。
 樓主| Sam123 發表於 2013-5-4 17:47:39 | 顯示全部樓層
現在綜援金,取了生活費外,還可協助全額單身公屋租金或NGO宿舍租金,因此除非他們不是香港居民,否則不存在無錢交租問題。
ebe 發表於 2013-5-4 17:49:25 | 顯示全部樓層
支持鍾港武先生
cvleung 發表於 2013-5-4 17:51:26 | 顯示全部樓層
support x 1000

IBM 發表於 2013-5-4 18:17:47 | 顯示全部樓層
請大家千祈要搞清楚, 依家係講緊贊成起車場, 而唔係贊成迫遷露宿者

係兩回事, 無直接關係, 不要混為一談

政府要起休憩公園, 如何處理露宿者問題, 這是政府, 社工, 褔利部門的事

當決定起公園後, 當局可以加建足球場, 滑板場, 或是RC場,

不是因為要起RC場而去迫走露宿者, 最後起的可能是單車場, 但露宿者還是要搬走

那些講到是RC愛好者是罪人, 因為要玩RC所要迫走露宿者, 這些人可能別有用心, 這是亂扣帽子, 曲線抺黑,

就算最後不起RC場, 但只要政府決定起公園, 露宿者問題還是要處理, 這問題不用在這討論, 可到吹水區講

大家由這一刻開始要分清楚, 這是兩個討論題目, 如我們不表達意見, 最後起的可能是其他的設施, 不要給人魚目混珠, 上綱上線, 請大家用清淅的頭腦分清兩件事有無直接關係, 因果關係

謝謝大家

Nicholas.C 發表於 2013-5-5 18:54:39 | 顯示全部樓層

小弟已SEND~但有小小意見~其實香港有好多空置地方可以建成搖控車場或可作其他用途~只係政府沒善用土地~有很多空置地方可用~但卻又重重鐵欄圍封~政府早前說要徵收空置稅~但事實最為團積居奇的~卻是我們的政府本身~如要繳納土地空置稅款~我相信他可能很快要破產了~
其次係雖說香港有三個免費的遙控車場~但有兩個的設備既不完善~地方也小~又容易撞爛車~地點唔方便~渣車去又難搵地方泊車~這樣便說照顧了玩遙控車人士的需要~實在太輕率了~建多幾個冇人去的遙控車場~倒不如興建些似樣D的車場~才不會令到大部份人都只聚於某車場玩~