RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16273|回復: 60
打印 上一主題 下一主題
收起左側

平價4軸MWC

ivanwcs 發表於 2013-7-4 17:29:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見大家都是玩 DJI機
放d另類少少既機

MWC 是open source來,基本上所有野都可以自己diy出來,用ardunio平台開發

petscan 發表於 2013-7-7 14:44:54 | 只看該作者
請問是否需要修改MWC程式?
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-7-16 19:23:36 | 只看該作者
petscan 發表於 2013-7-7 14:44
請問是否需要修改MWC程式?

呢個是唔需要修改程式
一開始你要幫個contorl下載個mwc程式,就是呢度有個config檔案,所有功能設定都會系曬度,剔返你要既基本設定就Ok,之後基本上唔會在用到,要更新先會用
petscan 發表於 2013-7-17 19:49:02 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-7-16 19:23
呢個是唔需要修改程式
一開始你要幫個contorl下載個mwc程式,就是呢度有個config檔案,所有功能設定都會 ...

Thanks ivanwcs
kamboy 發表於 2013-7-17 20:07:01 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-7-16 19:23
呢個是唔需要修改程式
一開始你要幫個contorl下載個mwc程式,就是呢度有個config檔案,所有功能設定都會 ...

Ching,好似好深奧喎,不過好detail
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-7-17 22:27:45 | 只看該作者
kamboy 發表於 2013-7-17 20:07
Ching,好似好深奧喎,不過好detail

都可以好簡單既 有曬教學,跟住做一陣就飛得
不過識d代碼既話,可以玩好多野,阿凡達入面部直升機機都整到出來
外國v尾機
kinkin8888 發表於 2013-7-28 16:59:08 | 只看該作者
正喎  勁呀
得得得地 發表於 2013-7-29 23:27:13 | 只看該作者
各位師兄
請問V尾機控制係咪同一般買軸差不多呢?
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-7-29 23:49:56 | 只看該作者
得得得地 發表於 2013-7-29 23:27
各位師兄
請問V尾機控制係咪同一般買軸差不多呢?

控制一樣完全,多軸飛行器本身有唔同模式選擇,用v尾模式而已
得得得地 發表於 2013-7-30 11:39:21 | 只看該作者
原來係咁
唔該哂
victorhk 發表於 2013-8-4 23:43:11 | 只看該作者
請問樓主師兄,你玩MWC的配置是甚麼,我應從哪裡開始學習、爬文?
MWC Mega & CRIUS 有怎樣的分別 ?
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-6 23:12:34 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-4 23:43
請問樓主師兄,你玩MWC的配置是甚麼,我應從哪裡開始學習、爬文?
MWC Mega & CRIUS 有怎樣的分別 ? ...

MWC Mega 是指塊飛控板是用Mega2560處理器,宜家最高級既配置
CRIUS好似是一個名來,旗下有幾款MWC飛控,最高級果塊AIOP都是同MWC Mega一樣
我宜家玩緊呢部就是 MWC Mega,用Arduino mega2560加大陸設計既GY86傳感器模塊
全部零件都是淘寶買翻來
f330 機架
XXD2212 1000kv無刷摩打,通常kv越低越好,視乎你部機幾大
20-30a電變
gps同藍牙,個人喜歡,通常都買埋
藍牙可以用部電話set機,同望飛行數據
GPS就用來定位
外國rcgroup有曬資料
http://www.rcgroups.com/multirotor-electronics-792/
或者大陸既5imx
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.php?mod=forumdisplay&fid=453
再或者問我
Andrew168 發表於 2013-8-7 12:57:38 | 只看該作者
點解唔直接買MMC10 或 MWC SE 飛控板, 用飛控板多好多野, 要用開發板 DIY, 唔平得幾多
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-7 14:20:51 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-8-7 12:57
點解唔直接買MMC10 或 MWC SE 飛控板, 用飛控板多好多野, 要用開發板 DIY, 唔平得幾多 ...

2560開發板加GY86價錢同SE差唔多,但是2560強好多,最高級既setting
SE好多野都裝唔到,gps都要另外加轉接
自己diy MWC Mega對比買現成平好多
Andrew168 發表於 2013-8-9 09:23:30 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-8-7 14:20
2560開發板加GY86價錢同SE差唔多,但是2560強好多,最高級既setting
SE好多野都裝唔到,gps都要另外加轉 ...

ching 可以指教指教, 提供多點資料, 小弟想 DIY
Andrew168 發表於 2013-8-9 14:07:56 | 只看該作者
ching 你係用基本 MEGA2560  开发板做  
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-9 19:41:00 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2013-8-9 14:07
ching 你係用基本 MEGA2560  开发板做

DIY MWC MEGA 可以原本既2560開發板或者用淘寶上面一塊mini2560版
開發板長方形就比較大d,安裝要自己唸下點樣固定
mini板就4方形,細塊d,方便固定
如果用開發板既話,連接GY86傳感器就可以download MWC firmware,已經用得
gy86是一塊好細塊既版,要自己固定,呢塊板總共有10軸感應器,3軸加速度,3軸陀螺儀,3軸電子羅盤,仲有個高精度氣壓計
victorhk 發表於 2013-8-9 23:21:56 | 只看該作者
多謝 Ivan師兄的詳細講解,暫有以下配搭,請俾些意見,是否適合初哥,我不打玩FPV,只希望飛下、影下野
F450 V2
MultiWii G-Mega 2560 連 GPS
2212 1000KV
想買30A ESC,但唔知要唔要到hobbywing
1047槳 x4

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-10 00:31:31 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-9 23:21
多謝 Ivan師兄的詳細講解,暫有以下配搭,請俾些意見,是否適合初哥,我不打玩FPV,只希望飛下、影下野
F45 ...

你塊板好豪華!!有埋gps
摩打係咪已經有?如果未買,可以升級少少,買其他好d既 2212摩打成套機最好唔好過1.5kg
ESC無咩所謂,20A-30A就得,每個摩打最多都是用10幾A電流,ESC要可以set program既
槳買多d備用
MWC唔同NAZA果d,比較技術型既,通常要慢慢調教
上youtube穩下片望下
塊板上面有粒細細粒長方形既鐵粒,上下有兩個窿,,呢個是氣壓計,,用一大粒棉花遮住,痴實
victorhk 發表於 2013-8-10 01:54:10 | 只看該作者
師兄,我其實甚麼都未買,只是鎮定些少目標作為參考
塊飛控版要380人仔, 我擔心飛到去飛唔番來,所以好似有GPS 自動回航搵陣D。
請問甚麼是FTDI??
摩打有乜牌子好介紹??
至於setting 我都預左折騰自己一番,或者到時再請教。

另外見人話Devo 10控,刷固件好似幾抵玩。