RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6758|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車幾問...請各位高手指教一下

綠島滌野 發表於 2013-10-18 03:55:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好~小弟我第1次係呢度發言.....開始打算接觸遙控車, 而又產生左唔同既問題, 麻煩各位CHING幫幫手

因為我本身係對電子, 模型, 車既方面0知識, 我就上網簡單睇過一啲CHING寫既野...但大部份既野都唔係太睇得明....

我比較喜歡外形同埋甩下尾飄移咁....應該唔會選擇RTR, 想試下自己手砌, 起碼遲D換零件都識換。

1) 大約望過下有好多款唔同既車架....eg:TT02/ SPEC S1....2個車架係唔同廠, D PARTS會唔會係共通? 見到有一D雙星既透明車殼, 係剩係比雙星車架定全部1/10 都岩用??  因為我去過KWS, 雖然見到好多零件, 但唔知D零件會唔會話剩係FOR D型號專用咁….
2) 我會係樓下D水樽練習下, 當我比較上手, 識少量控制既話, 我會慢慢逐D 零件去換, 有冇話咩車架OR 牌子會比較適合呢?
3) 我想係架車度安裝車燈, 會唔會係買個時要留意D?? 要係個車殼度界窿定車頭燈位置好哂?? 又或者要跟番某D插頭?? 我對電子野真係0認識….
4) 透明車殼如果上色上到一忽忽, 係咪有辨法甩左佢?唔洗成個車殼換? 見到CHING們貼過既圖, 有啞色, 有令身…..啞色個D係咪噴完唔洗加D保護既野?? 令身個D(好似打臘咁) 係咪整浸力架既野就得??
可能有D問題我自己都唔知自己問咩, 因為我唔知自己有D咩野係唔知 = =
到時可能會繼續有D問題問, 唔好嚴我煩就OK….
麻煩CHING們解答下, 感激!!
Allan007 發表於 2013-10-18 11:28:20 | 只看該作者
師兄我無玩開飄移,只玩開平路房車,所以照平路房車答你:
1. TT02同SPEC R parts基本上係唔共通的。你講果類透明殼只要係比190mm輪距既車架用,都可以用落TT02或SpecR度。但有D係特別扁既款式最好問清楚先,因為孖星有堆殼只可以用落IFS車架度。
2. 買部TT02玩下先啦。架架都一樣,只係高殼唔同。
3. 有D車殼係有埋"燈杯"既,裝燈就十分容易。買果裡殼同買套燈就得啦。無燈杯既殼就要DIY。
4. 有專門去油水。普通透明殼油係噴響入面既,噴完之後已經好令。咩都唔使攪。如過要整啞色,就要響出面噴消光油。
soup_soup 發表於 2013-10-18 11:35:04 | 只看該作者
小弟事隔廿幾年無玩車,而家再玩返,都感到好吃力,乜都要由頭學過晒,希望我無點錯你啦~

1. 揀車其實好睇個人,好似小弟咁,只玩田宮(TAMIYA),因為由細玩到大,情義結,無得改,本身覺得大部份 TAMIYA 車只算玩樂車,要改到同人抖唔係唔得,只會洗好多錢,如果一心想抖快嘅,TAMIYA 唔太適合你,其實所有廠嘅零件只會適合自己廠嘅同款車,而 TAMIYA 嘅零件都比較易搵,亦都有某啲車嘅零件可以共用;大多數 1/10 嘅車殼都算係標準,不過買嘅時間要留意你部車嘅輪距係幾多,呢點問店舖就一定清楚。

2. 我都係玩自閉嘅 ^^,因為技不如人,所以都唔會去 JV 出羞囉~ 零件呢家野,常聽到某啲師兄講,有啲野需要換咗先,呢方面係真嘅,例如原裝 TAMIYA 嘅車大多數都係膠彈弓而唔係油壓,一般情況下都可能容易反車,所以小弟覺得如果你真係揀 TAMIYA 嘅車,油壓係第一件需要換嘅零件。

3. 而家裝車燈真係比起二十幾年前我玩果時方便得多,通常都係套裝咁買返嚟,跟指示裝就可以,如果真係想玩車燈,你最好都係揀返原裝可以裝車燈嘅車殼,如果唔係就要你自己想辦法去固定啲燈。
阿邊個 發表於 2013-10-18 12:18:26 | 只看該作者

個人經驗分享一下.

我都係新, 先第一部車, 係80%組裝好. 雖然我都成日DIY 好多野, 覺得自己應該掂, 但原來裝個摩打上去, 裝ESC, 調較好D 野, 對我黎講都唔係咁一野就搞掂.

好簡單, 焊電線, RC 車D 螺C 要上到幾緊, 咩野位要落螺C 膠, 原來都係要摸索一輪先掂. 學費都交唔少, 例如D 件上得唔夠緊, 行行下甩出黎仲唔見埋.

我而家只係搞到部車玩到, 都未能夠話點樣再微調佢等佢行得好D. 見ching 們又搞 caster, toe in, 換油壓油, 差速油, 真係博大精深!

所以, 我有D 慶幸我第一部車唔係由零開始組裝, 而係80% 組裝既kit 版,

到而家玩左一排, 我就有信心全部自己砌一部出黎啦.
shing317 發表於 2013-10-18 13:21:24 | 只看該作者
唔洗諗咁多,新手先買架TT02。
albert0329 發表於 2013-10-18 22:38:14 | 只看該作者
想玩飄移,點解唔買專for 飄移嘅車尼玩...............
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-18 23:26:48 | 只看該作者
先多謝各位ching解答...

假設我唔諗其他車架, 先試玩下TT02, 我又有問題喇...

1) TT02係咪屬於4WD 既車, 咁係咪比較難甩尾飄移定全完唔得?? 因為我係X高見到一D係DRIFT版...唔知同平時個D有咩分別??

2) 我係個D盒出面見唔到個殼有燈杯...係咪一定要問店員定其實可以係個盒度望得出?? 我上網見到有人話D燈可能會同某D控定零件會唔岩, 用唔到....係咪買燈, 燈杯要留意番???

3) 你指80% KIT 係咪個底盤已經砌好哂, 要另外買殼個隻?? 我自己睇岩左1盒紅色寫左TT02, 有埋個車款樣睇...個D又係咩版??

樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-18 23:32:37 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-10-18 22:38
想玩飄移,點解唔買專for 飄移嘅車尼玩...............

因為我係0經驗, 我連基本控制都唔識, 想慢慢逐步黎練...我知道自己應該會鐘意飄移先到速度感.....

同埋唔知普通可唔可以改到飄移版 或者飄移版改番普通.....唔知2者間分別係咩.....

kotaro2872 發表於 2013-10-19 00:47:10 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-18 23:26

假設我唔諗其他車架, 先試玩下TT02, 我又有問題喇...

1) TT02係咪屬於4WD 既車, 咁係咪比較難甩尾飄移定全完唔得?? 因為我係X高見到一D係DRIFT版...唔知同平時個D有咩分別??
系4wd,TT02好似未有drift版,你睇到果d可能系TT01尼

2) 我係個D盒出面見唔到個殼有燈杯...係咪一定要問店員定其實可以係個盒度望得出?? 我上網見到有人話D燈可能會同某D控定零件會唔岩, 用唔到....係咪買燈, 燈杯要留意番???
如果吾清楚可以問店員,後者的問題我覺得要睇粒燈的size可吾可以塞得落到去隻燈杯

3) 你指80% KIT 係咪個底盤已經砌好哂, 要另外買殼個隻?? 我自己睇岩左1盒紅色寫左TT02, 有埋個車款樣睇...個D又係咩版??
答你下半部,如果系冇控就系自砌版

kotaro2872 發表於 2013-10-19 00:49:03 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-18 23:32
因為我係0經驗, 我連基本控制都唔識, 想慢慢逐步黎練...我知道自己應該會鐘意飄移先到速度感.....

同埋 ...

但我驚你會好快後悔什或放棄玩飄先,因為玩飄set吾掂部車咪比佢玩返轉頭,到時仲冇癒

樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-19 05:51:53 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2013-10-19 00:47

THANKS~

1) 如果我睇岩個車款係冇燈杯既...咁我買時要留意番粒燈岩唔岩燈杯, 燈杯齊都要岩岩個車殼....而且仲要自己DIY??  碳纖車底有冇得換定係第2款既車底?

2) 如果想裝埋指揮燈, 死火燈...個控係咪要買D貴少少黎SUPPORT?

3) [玩飄set吾掂部車咪比佢玩返轉頭] 其實SET既意思係指咩同涉及咩零件?? 其實都可以4WD改到玩飄?? 可以既話, 有冇場地限定, eg:室內運動場個種地 或 馬路石屎地? 因為想清楚明白先決定去買...暫時呢一刻都可能係想OUTLOOK + 玩法行先...未知到時會追求D咩= =

4) 係噴油方面...乜唔係應該係面度噴...??想問下D油PS同TS有咩分別??如果懶得解答我呢問題少年...有冇D網址可以比我睇睇??....

十萬個多謝~

albert0329 發表於 2013-10-19 08:42:18 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-19 05:51
THANKS~

1) 如果我睇岩個車款係冇燈杯既...咁我買時要留意番粒燈岩唔岩燈杯, 燈杯齊都要岩岩個車殼....而 ...

你不如得閒上JV睇下人地玩先,好過盲目買車,快車同飄移車係兩回事,好難會兩者兼得,上去JV問下玩緊嘅C hing 好過La。
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-19 14:02:16 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-10-19 08:42
你不如得閒上JV睇下人地玩先,好過盲目買車,快車同飄移車係兩回事,好難會兩者兼得,上去JV問下玩緊嘅C  ...

師兄....

小弟本身比較怕羞...相信上到JV我都真係得個睇字...唔會夠膽行過去面對面問人地問題....

因為我真係咩都唔識...人地答我..講起某D PARTS MODEL我都唔識既...

而家想買架TT02車架...可以每次自己自閉玩個時,隨時TUNE到可以ON ROAD或飄移.....

其實講到尾, 都係錢作怪姐
阿邊個 發表於 2013-10-19 17:32:28 來自手機 | 只看該作者
80%組裝,即係有砌起左嘅車架,你自己揾个控,摩打电變,自己裝上車,調較好。有D包外殼,有D唔包。噴車係用双星PS系列,喷内籠。
shing317 發表於 2013-10-19 17:42:06 | 只看該作者
請問樓主budget多少?
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-19 18:02:38 來自手機 | 只看該作者

係kws望緊……我BUDGET 2000蚊度

一見到啲零件都唔知邊樣打邊樣……

有冇ching 有啲遙控,servo,電,叉既model等我去跟單汁一汁……

感激!!
阿邊個 發表於 2013-10-19 19:42:11 來自手機 | 只看該作者

事關每一項都有學問,自己逐項/研究下仲學到多D嘢,以後玩會有用.

因為件有唔同級數, 又有唔同功能, 好睇自己想要乜.
 樓主| 綠島滌野 發表於 2013-10-19 22:50:39 | 只看該作者
明白,我而家打算先練下啲控制,再決定買啲專for drift既車架

我頭先終於買左TT02....但仲未買servo, 控,電,叉……

之前睇左個blog, 個blogger 建議:

遙控器:FlySky FS-GT3C 2.4G :
伺服器:FEETECH FT5478M:
充電器:Xtra Speed Li-Po LiON LiFe NiMh NiCd 6A-50W Balance Charger/ Discharger :
電池: Intellect 2400mAh 7.2v Stick Pack 

係咪足夠夠我呢啲新手有排玩?

其實我都好想自己逐樣研究下,但有時資金問題,冇可能試哂d parts, 所以想問清楚……
btw,  thanks a lot
kkchung 發表於 2013-10-19 23:17:50 | 只看該作者
綠島滌野 發表於 2013-10-19 22:50
明白,我而家打算先練下啲控制,再決定買啲專for drift既車架

我頭先終於買左TT02....但仲未買servo, 控, ...

電池: Intellect 2400mAh 7.2v Stick Pack <----這個可按情況轉用鋰電池。

那裡有些産品名字按下是連上網上商店的連結,價錢可能比  blog 裡所寫平一點。。

kkchung 發表於 2013-10-19 23:38:11 | 只看該作者
1) 如果我睇岩個車款係冇燈杯既...咁我買時要留意番粒燈岩唔岩燈杯, 燈杯齊都要岩岩個車殼....而且仲要自己DIY??  碳纖車底有冇得換定係第2款既車底?
沒有燈杯便用其他車剪裁修改。燈多只有3mm 和 5mm ,兩種尺寸也多會用上。

2) 如果想裝埋指揮燈, 死火燈...個控係咪要買D貴少少黎SUPPORT?
一般百多元的國産燈組套裝巳有這些功能。現在的新燈组支援性很高,早期一些房車用燈組有出現過不支援 2.4Ghz 遙控。

3) [玩飄set吾掂部車咪比佢玩返轉頭] 其實SET既意思係指咩同涉及咩零件?? 其實都可以4WD改到玩飄?? 可以既話, 有冇場地限定, eg:室內運動場個種地 或 馬路石屎地? 因為想清楚明白先決定去買...暫時呢一刻都可能係想OUTLOOK + 玩法行先...未知到時會追求D咩= =

TT02 最基本買套飄移呔 set 便可,不要理太多先去感覺一下先。而控制及車子反應便要一步步感覺及理解之後,去調整及使用不同器材。
4) 係噴油方面...乜唔係應該係面度噴...??想問下D油PS同TS有咩分別??如果懶得解答我呢問題少年...有冇D網址可以比我睇睇??....
噴內裡。PS 可以有彈性扭曲也沒問題,用一般模型用的  TS 會一撞便一片片飛油。