RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1646|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新人,請問有冇朋友重放緊帆船呢?

y_char 發表於 2013-11-17 23:51:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

縛帆繩攪唔店~ 想請找ching教一下
小弟的是micro magic 530
謝謝
Dork 發表於 2013-11-18 19:41:33 | 只看該作者
你在那裏住,如果近大埔約時間拿出來研究下
 樓主| y_char 發表於 2013-11-19 00:19:44 | 只看該作者
師兄,我可以到大埔,問題是我還不知道點去縛帆繩,所以冇從入手,網上只找到草圖,睇唔明。另外,我想問我用mode 1 spectrum 6i 是否都冇問題的?
現在還未裝上 receiver..。
joeleung 發表於 2013-11-19 10:37:12 | 只看該作者
通常以下2-3款結可綁晒成隻船, 可從以下結名上u-tube search敎學video:

1. fisherman knot,
2. bowline knot,
3. blake hitch (optional).
4. a 3 eyes plate also can help you to adjust the length of the sling.
Skipper 發表於 2013-11-19 19:41:33 | 只看該作者
For your consideration:

Use Mode 2, left hand stick with out spring to control the sail position for power of sail boat (From sheet in {lowest position} to sheet out {top most position}), right hand stick for steering (Rudder).
flybook 發表於 2013-11-19 20:07:02 來自手機 | 只看該作者
找找網路,bowline結(布冧結,又叫秤人結)系主要用到,仲用8字結同跟身8字,都好有用的
Dork 發表於 2013-11-20 19:03:38 | 只看該作者
我們星期日下午3點會在大埔池玩船,我們都有玩船帆船,每逢星期日出海玩的,有空留個電話約時間研究
 樓主| y_char 發表於 2013-11-20 20:33:35 | 只看該作者
首先,請唔該咁多位師兄解答。呢幾日好忙,而家先有時間上買看。小弟隻船重未整,但會開始裝servo
,答完呢個post會去睇下上邊師兄提過的縛帆繩。不過相信好快又有問題,希望師兄們不要介意
 樓主| y_char 發表於 2013-11-20 20:35:37 | 只看該作者
Dork師兄,小弟整好架船,到時跟你地去學野