RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

pkoki 發表於 2014-7-7 23:34:41 | 只看該作者
想買料改部6x6
bbfonghk 發表於 2014-7-7 23:38:26 來自手機 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-7-7 23:22
冇開關果D, 就X 寶大把, 但我用落發覺, 真係有開關好.

話說某次, 行完山落到巴士站, 撩隻手入去關電制, 但 ...

終於明白點解要有開關制!真係唔該曬!唔知大約咩價位?
abcdef 發表於 2014-7-8 00:35:55 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-7-7 23:22
冇開關果D, 就X 寶大把, 但我用落發覺, 真係有開關好.

話說某次, 行完山落到巴士站, 撩隻手入去關電制, 但 ...

我也有裝ubec,話說上星期,上完山、關掉發射放在私家車,再行街3小時,完全冇跌volt
ricksonchow 發表於 2014-7-8 01:32:33 | 只看該作者
abcdef 發表於 2014-7-8 00:35
我也有裝ubec,話說上星期,上完山、關掉發射放在私家車,再行街3小時,完全冇跌volt
...

就係UBEC 既功用, 永遠KEEP 住同一個Voltage, 除非D電用哂
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-7-8 01:57:52 | 只看該作者
abcdef 發表於 2014-7-8 00:35
...

都係, 不過就唔想著住D 野咁耐.

我一上到車, 都會拆左舊電出黎先.

ricksonchow 發表於 2014-7-8 02:05:53 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-7-8 01:57
都係, 不過就唔想著住D 野咁耐.

我一上到車, 都會拆左舊電出黎先.

我唔玩都一定會甩電,  安全至上
cyt2011 發表於 2014-7-11 17:02:38 | 只看該作者

1. 想改金屬油壓, 入幾多度油好 ?

2. 想轉用雙星既35T, 邊隻系列至好 ?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-7-11 23:32:00 | 只看該作者
關於油壓....我呢, 試過換, 但最後, 都覺得用返原廠好.

油我用返跟車果支.
ricksonchow 發表於 2014-7-12 01:50:24 | 只看該作者
其實油壓要求不高, 唔漏油就可以, 反而如果你要裝其他金屬油壓, 要留意佢隻彈弓唔好過硬

摩打的話, 其實分別不太大, 用可換碳擦果D 35T 就可以
711leung 發表於 2014-7-12 10:14:56 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 8 小時前
其實油壓要求不高, 唔漏油就可以, 反而如果你要裝其他金屬油壓, 要留意佢隻彈弓唔好過硬

ching, 我見街賣D金钃避震分唔同長度, 請問乜長度先啱scx10車, 而彈弓硬度軟硬点分,有冇寫明 tks
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-7-12 12:29:18 | 只看該作者
長度呢, 就好難講,

事關睇外國網, 佢地話用到100, 105mm 都OK, 而原廠就係90

問過智X 老闆, 佢就話唔係長就好, 長D, 支軸又會拗多D, 行得冇咁順. 我買都係買90

彈弓呢, 一般金屬避震, 都包兩三set 不同硬度彈弓, 可以試玩下.

但我而家都未摸清, 係林D 好定硬D 好, 網上資料又個個唔同講法
711leung 發表於 2014-7-12 12:47:02 | 只看該作者
唔該嘥, 我糸智X見到大約$200內(4支), 不過冇個鼓, ching 請問買唔買得過
性情中人 發表於 2014-7-12 14:13:37 | 只看該作者
哩個POST好正, 我玩緊AXIAL 都有諗過出多部像真慢爬, 睇黎睇去都係得SCX10岩心水
711leung 發表於 2014-7-12 14:52:20 來自手機 | 只看該作者
係呀好正,好多ching過料學左好多嘢,唔洗行冤枉路多謝多謝
sum306gti 發表於 2014-7-12 21:49:35 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-7-12 12:29
長度呢, 就好難講,

事關睇外國網, 佢地話用到100, 105mm 都OK, 而原廠就係90

太淋 -- 架車企唔穩,尤其車架上改咗金屬件,架車會沉,變相支避震行程短咗
         爬嘅時候,直上還可以,斜上嗰時因為車殼上嘅裝飾件,位置擺得高&有一定重量,架車因為避震淋而斜晒,非常容易反(尤其車頂有行李架)

太硬 - -架車行過凹凸路面彈得好犀利,上斜嗰時因為架車彈彈下,減低咗車呔同地面嘅接觸
         落斜嗰時,車尾會彈彈下,onl 住頭落,(我親眼喺"白泥"見過因為避震set得硬,車尾彈起,而彈咗落崖)

所以我依家會用行程長d嘅避震
頭 -- 唔好太硬,啱啱夠企直車頭,唔會左右斜
尾 -- 就偏淋,有少少沉

以上只係我嘅經驗分享,如有錯漏,請各位指點
bbfonghk 發表於 2014-7-12 22:11:51 來自手機 | 只看該作者
sum306gti 發表於 2014-7-12 21:49
太淋 -- 架車企唔穩,尤其車架上改咗金屬件,架車會沉,變相支避震行程短咗
         爬嘅時候,直上還可以, ...

師兄:我係新手,我想問一個新手問題,唔好笑我,請問乜野為之"避震行程"?
sum306gti 發表於 2014-7-12 22:32:10 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 2014-7-12 22:11
師兄:我係新手,我想問一個新手問題,唔好笑我,請問乜野為之"避震行程"? ...

其實大家都係玩車,有問題就攞出嚟討論,大家諗掂佢,有唔明就問,好正常
避震行程 -- 枝油壓噤到落低嗰個距離,亦即係枝油壓你用手拉到佢最長,中間"銀色"會宿入油壓筒嗰支嘢嘅距離,嗰支嘢越長,你嘅避震行程越長
711leung 發表於 2014-7-12 22:43:23 來自手機 | 只看該作者
Ching咁樣等唔等如避震長度,例如街賣105mm佢嘅避震行程會長過90mm,但我想問避震行程對架車有乜幫助,tks
sum306gti 發表於 2014-7-12 23:38:06 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-7-12 22:43
Ching咁樣等唔等如避震長度,例如街賣105mm佢嘅避震行程會長過90mm,但我想問避震行程對架車有乜幫助,tks ...

假設試想想 -- 你依家架車處身於一堆石堆,有一邊嘅頭轆要上一舊高過你車轆少少嘅石頭,當你上嗰下,如果避震行程短,支避震蕊會頂住油壓筒個頂,因為巳經行盡咗,好難爬上去,就算俾你衝住上,靠車呔內嘅氣壓彈咗上去,呢一刻架車最少有兩個轆離咗地,分別喺另一邊頭轆,同石頭嗰邊嘅尾轆,因為避震行程短,支油壓蕊已經跌盡咗,攪到呢兩個轆半天吊,好似搖搖板咁,架車有重量,車頭重及處於高位,係咪會容易就反去冇石頭嗰邊

如果避震行程長,支油壓蕊跌得落d,呢兩隻轆係咪會更容掂住地面,變相反車嘅機會減低,仲可以四個轆行晒
情況就類似我頭像幅相咁,只係頭轆舊石,要再大舊d
ricksonchow 發表於 2014-7-12 23:58:25 | 只看該作者
好詳細既解釋, 十分同意, 我係因為考慮過行程問題, 用103mm 既長行程避震