RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
收起左側

SCX 10 車主及討論區

ricksonchow 發表於 2014-3-30 19:44:23 來自手機 | 顯示全部樓層

please del
ricksonchow 發表於 2014-3-30 19:45:49 來自手機 | 顯示全部樓層

please del
ricksonchow 發表於 2014-3-30 19:46:08 來自手機 | 顯示全部樓層
A nice little trick on trottle trimming for better control on slopes! Let me try it next time
thl0610 發表於 2014-3-30 22:27:10 | 顯示全部樓層
hotelnissan 發表於 2014-3-29 06:00
you can use any ESC, for scale crawling, any ESC with reverse is OK but sure will lack of drag bra ...

師兄 咁你知唔知 TEAM POWERS XPS SPORTS (70A) 可唔可以爬山用??

佢有DRAG BRAKE 同 REVERSE

佢仲有 Brake PWM frequency, brake force, forward PWM frequency, Punch Level, power band, start RPM 的

咁我想問 我可以照用佢  定 買過隻AE-2好D? 因為我聽講under $500><

唔該晒大家意見
hotelnissan 發表於 2014-3-31 07:59:39 來自手機 | 顯示全部樓層
sorry 未用過team power esc 慢爬用。有D esc   drag brake 比較大力。小弟esc 系冇drag brake.  d friend 有…。ae 2 計我話夠用。ae2 can use castle link to make adjusyment
hotelnissan 發表於 2014-3-31 08:01:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ae2 tekin fxr  holmes hobbies are the big three.  
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-31 09:03:55 | 顯示全部樓層
想問下避震問題. 其實一支軟D 既避震有乜野好? 原裝果set , 相對黎講算係好硬喎.

前同後個軟硬度, 係咪都要唔同? 有人話前硬D 好, 有人話後硬D 好, 好混亂.

khock 發表於 2014-3-31 19:29:14 | 顯示全部樓層
我也来掺加SCX 10車主討論.。。请各位师兄多多指教。。。

我玩了差不多5年的SCX10

登錄/註冊後可看大圖

内脏

登錄/註冊後可看大圖

还有最进的moto升高DIY

升高前

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升高后

登錄/註冊後可看大圖

玩水
http://www.youtube.com/watch?v=g ... =share&index=11
kimihotin 發表於 2014-3-31 20:59:48 | 顯示全部樓層
khock 發表於 2014-3-31 19:29
我也来掺加SCX 10車主討論.。。请各位师兄多多指教。。。

C hing 請問吓隻YR電變OK嗎?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-31 21:19:52 | 顯示全部樓層
呵呵, 厲害啊!

請問何以要升高電機呢?

那支是G made transition 避震嗎? 用多長? 好用嗎? 漏油嗎?
khock 發表於 2014-3-31 22:18:04 | 顯示全部樓層
kimihotin 發表於 2014-3-31 20:59
C hing 請問吓隻YR電變OK嗎?

很好用。。
有Drag Brake, 有Turbo
khock 發表於 2014-3-31 22:27:40 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-3-31 21:19
呵呵, 厲害啊!

請問何以要升高電機呢?

升高電機是因为常玩水。。

对是G made transition 避震,90mm, 好不好用其实是看各人的喜欢,用了两年多,不漏油

在这video我用另外一个壳
http://www.youtube.com/watch?v=R ... kGmcjWw&index=1
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-1 08:36:04 | 顯示全部樓層
正! 師兄是古晋人?

摩打升高了, 不擔心重心高了嗎?

你的意見是, 避震要軟一點還是硬一點好? 原廠SCX 10 的避震是硬了一點的.
shancollection 發表於 2014-4-1 09:50:49 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-1 08:36
正! 師兄是古晋人?

我岩岩換左支pro-line避震, 比原廠軟d, 壓低同回彈果下都比較柔, 依家個setting係前後pre load一樣, 令到架車平衡
khock 發表於 2014-4-1 10:29:35 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-1 08:36
正! 師兄是古晋人?

哇。。我是古晋人都知道?
厉害。。厉害。。

摩打升高了, 但是Gearbox没升,所以还好。。

避震軟硬应该是看各人的喜欢吧,我们车友里有的喜欢軟有的喜欢硬,我就用droop的,

Video 里 4 台都用不同的避震
http://youtu.be/4pl0R7jdKJw

这Video最多人用G-made“TS02 Scale Shock 90mm”(黄色是我的)
http://youtu.be/cRftxeBEL-0
Evo露筍 發表於 2014-4-1 11:22:42 | 顯示全部樓層
khock 發表於 2014-3-31 19:29

師兄,個殼係咩車款?? parjero dakar??

樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-1 11:44:43 | 顯示全部樓層
你個vid 後面字幕暴露左你個位置啦

其實換大轆 (係咪2.2?) 有乜好?

同埋而家心思思, 想換對重D 既轆, 係咪只換金屬前轆已有效? 定四轆換晒?
ricksonchow 發表於 2014-4-1 12:18:58 | 顯示全部樓層
2.2 會好爬D, 冇咁易LONG 底, 可以爬更高既石, 但係同時重心會高左, 側面會易反D

我都買緊淘寶D 重鈴, 不過我都係買返1.9因為唔中意太大個轆, 換哂四隻會穩陣D, 側車會冇咁易反車
khock 發表於 2014-4-1 12:24:15 | 顯示全部樓層
Evo露筍 發表於 2014-4-1 11:22
師兄,個殼係咩車款?? parjero dakar??

個殼係original SCX10 Honcho..
我自己DIY 加 Mitsubishi Triton Grill
khock 發表於 2014-4-1 12:32:54 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-1 11:44
你個vid 後面字幕暴露左你個位置啦

其實換大轆 (係咪2.2?) 有乜好?

2.2 不像真。。。

我用的Rim是找人CNC 出来的。。。和市场买的不同。。

登錄/註冊後可看大圖