RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4107|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

五百米內航拍的選擇,dji or zero?

一飛衝天去 發表於 2014-6-19 05:04:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

主要用於航拍,不遠航,求穩陣。亦必須有三軸雲台,遙控抑角,抗風佳。

聞說phantom易出事,故想問大家意見,DJI or ZERO?
什麼型號較合適?
最好不用砌。
最後,新手報到,大家好,謝謝!
byuen 發表於 2014-6-19 11:12:55 | 只看該作者
一飛 ching, 畢直够就 DJI Phantom Vision 2+ 啦.
 樓主| 一飛衝天去 發表於 2014-6-19 13:51:39 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-6-19 11:12
一飛 ching, 畢直够就 DJI Phantom Vision 2+ 啦.

Byuen Ching, thank you!

抱歉,昨晩睇波未詳細說明,現補充一下。
我年前手入了phantom one, 試過兩次墜機幸在草地而保不致全毀。
上月又手入了p v2+,因為已經滿足我絕大部份要求,除了GPS 路線及安全性。

然而,我昨晚才發現遙控工房這網站,唯讀了五六頁各師兄的帖子才得知除DJI外還有大品牌!(我真真愚昧)
再而,我嚇然見有師兄說phantom的壽命只有半年至一年或70至100次飛行,很是焦慮坐立不安。

是故再想問問大家意見,要不然我也願意將手上phantoms 放售再買其他品牌以策萬全。

太遲了!我買後才發現這網站實在令人惋惜!
solaris8x86 發表於 2014-6-19 16:33:03 | 只看該作者
一飛衝天去 發表於 2014-6-19 13:51
Byuen Ching, thank you!

抱歉,昨晩睇波未詳細說明,現補充一下。

吓....... 師兄丶你之前兩架P1真係咁唔好彩100次內收咗工拿?  
 樓主| 一飛衝天去 發表於 2014-6-19 16:42:52 來自手機 | 只看該作者

噢!唔係唔係!我意思係我由頭至尾得一架P1,跌過兩次但仍救得番,至今依然健在,係我擔心100次收工啫!另,上月再買多架P2V+,所以雙倍關心此問題!
interga72 發表於 2014-6-21 08:43:30 來自手機 | 只看該作者
請講出點解phantom大約飛100次會收工?電池壽命問題?摩打壽命?飛控壽命?你跌兩次機原因?
solaris8x86 發表於 2014-6-21 14:44:16 | 只看該作者

老實講丶行船跑馬三分險,多軸機由於構造理論較,風險就自然更大,反正都係民用科技玩具,咩牌子其實都無咩嘢絕對保證,個人建議: 有目標性控制budget最重要。不幸收咗工最緊要識得停,計計數是否應該改變"投資"策略去玩其他嘢 (如車丶船...etc),我之前眼見有唔少儍人為最求單一品牌而付出N個9k, 收咗工後又在同一個area付出第二個9k,才是6個月內既事,已不知不覺購成賭博心態,幫佢計計數原來每單一次起飛成本已達$153元玩15-20分鐘,冷靜問一問自己是否值得,唔使問人自己自然可以做出正確決定。
foxHK 發表於 2014-6-22 01:04:24 | 只看該作者

solaris兄,寫得真好。 其實買機前做下功課認知一下所謂航拍四軸機的原理,不外是GPS,氣壓(高度)計,3D 指指南針,速度計同陀螺儀。 插電時記住現時的X,Y (GPS), Z(高度計),部機既坐向上下(3D指南針), 速度係0 (速度計), 到一key 回航(走佬)時咪,根據現時的XYZ,坐向飛返去。 市場上基本都係用差不多同一隻GPS,其他sensors 跟本平到嘔。 平貴反而係用乜電機,電調等分別而已。 至於飛行型態就各家有自己一套演算法。

香港地方細干擾大,只要求其一個sensors被干擾而各下又無飛行基楚,咁你就同你部機講再見啦,很多人係網上如Youtube飛得咁過癮,自己就學人買部玩, 誰不知放得上網不外乎高手如Solaris兄(呢的高手不是一朝一夕練成的)或好彩拍到又幾靚咪放上網威威, 唔通衰左周圍同人講我衰左咩!
論壇上某些ching 講好多華科爾受害者唔出聲, 其實其他品牌又咪一樣, 只不過大疆賣到成八九千,飛走左更加唔敢出聲, 癈事俾人笑老襯jet.

早前公司有同事想買部大疆玩,因見人玩得咁過癮。。。 佢聽玩我呢個半過來人分柝後,改買左部習得既單車,五千元粗粗地玩,踏左半個新界,又健身又過癮。 好過亂咁買部四軸玩,可能玩左唔夠 十分鐘就飛走左了。
rcracing 發表於 2014-6-22 11:36:28 來自手機 | 只看該作者
樓上C兄位朋友如果諗住飛下四軸係玩玩下不如去打机吧啦!個人覺得要玩操控玩电直好過四軸,玩速度四軸又輸比好多嘢!係真係想影下高角度同府視先用四軸,咁怕麻煩又手鬆多数買大疆!
foxHK 發表於 2014-6-22 20:59:45 | 只看該作者

rcracing兄;你是指在下嗎? 還是指樓主呢? 在下不才飛四軸的確是玩玩下而已。 我入坑年多主力係玩電直, 雖然飛得唔太好但自旋翻,一圈自旋翻(最近才練成), 反飛funnel, clone 等3D飛行技巧還能做到。現在開始練自旋鐘擺但打極都麻麻地, raracing兄,有咩心得,請教導一下在下。

本人習慣單飛無法幫自已拍攝唯有用sim(一個月前的)代,請見諒。

https://www.youtube.com/watch?v=FUxZeBkq7Gc
https://www.youtube.com/watch?v=0l4iXZbLhiE

每日練機一粒鐘,今日睇返發覺自已的技術真係差左的。

rcracing 發表於 2014-6-22 21:56:34 來自手機 | 只看該作者
我指你朋友
rcracing 發表於 2014-6-22 21:59:17 來自手機 | 只看該作者
單車同四軸風馬牛不相及!玩玩吓一陣跌机心痛屎!!
littlestep 發表於 2014-6-23 06:55:08 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-6-22 01:04
solaris兄,寫得真好。 其實買機前做下功課認知一下所謂航拍四軸機的原理,不外是GPS,氣壓(高度)計,3D  ...

玩呢家野好多時要膽大心細同知識經驗。

像DEVO-M 同APM , 大把人講唔掂同不穩定...但至少在我那圈子沒出過事.
一鍵走佬前, 有沒CHECK 清楚場地會不會甩GPS , 起飛前收星是否穩定, 大把人一插電就推油門走....
GPS HOME 都唔知定好未,第二就係機械及電子部份, 有冇甩插,接觸不良,以及共震, 電磁波等等..
飛得上天, GPS SIGNAL 時強時弱, 好多時以為在地上OK , 上到天收不到, 原因有機會是天線安排不好以至在GPS SIGNAL 弱了時被機本身器材影響而發俊.
最後係RTL 走佬, 呢樣野出事會在RTF 如PHANTOM 那些身上比較多.雖然走佬原因有很多, 但我看過檢查過的CASE 不少是FAIL SAFE 沒設置好.
好多情況下不知為什麼, 在遙控SIGNAL LOSS 時接收機還是保持最後狀態下走佬的. 而不是飛控自己發傻.
如果在SIGNAL LOSS 下, 接收機安FAILSAFE 發出RTL 指令,同時遙控也是保持RTL 狀態,大多會平安歸來.
這情況在QR-X350PRO 上更係搞笑, 不太多人買上X350PRO 又憧APM , 但正正DEVO-M 就是APM ....
他們那個RTL 真的是......................................................!!!!!!加上RX-703接收機簡直完美一鍵失控走佬

樓主| 一飛衝天去 發表於 2014-6-23 12:50:29 | 只看該作者
interga72 發表於 2014-6-21 08:43
請講出點解phantom大約飛100次會收工?電池壽命問題?摩打壽命?飛控壽命?你跌兩次機原因? ...

Ching, 我就係上了呢個論壇見有師兄咁講,先至想問清楚一下。
 樓主| 一飛衝天去 發表於 2014-6-23 12:58:26 | 只看該作者
Foxhk Ching, 玩得好好呀!加油呀!
我自己每日喺室內練十幾分鐘咋!
不過都唔係花式,就咁普通操控咋!