RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2978|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

被困紅圈內, 點解 ?

AAC 發表於 2014-8-12 01:42:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教師兄, 我 download 了最新 firmware, 但第二天 SET WAYPOINTS 時, 地圖上出現空心圓圈, 半徑1000呎, 所有WAYPONTS, 都只能在紅圈內飛, 我只知實色紅圈代表禁飛區, 但空心紅圈又代表乜 ?
根據軟件, 我部 PV2+ 可以飛 4000 呎遠. 以前練習時, SET WAYPOINTS 都未見空心紅圈出現.  
solaris8x86 發表於 2014-8-12 10:57:44 | 只看該作者
能否放張相上來一看可謂空心圈哎?
 樓主| AAC 發表於 2014-8-12 11:38:16 | 只看該作者
當時無 capture 畫面,簡單而言,正常禁飛區係紅圈中間都係紅色,但我遇上的是只有紅色圓周線,線內無顏色,仍是地圖,但所有 waypoints,都不能超越圓周以外。
solaris8x86 發表於 2014-8-12 14:22:42 | 只看該作者
AAC 發表於 2014-8-12 11:38
當時無 capture 畫面,簡單而言,正常禁飛區係紅圈中間都係紅色,但我遇上的是只有紅色圓周線,線內無顏色 ...

你在那裡飛? (地點)
柏斯 發表於 2014-8-12 17:14:23 | 只看該作者

睇見你個post...被困紅圈內,我第一下諗到tko紅圈

請問樓主係咪p2v或者p2v+

係既話佢個waypoint係有限制

最大半徑500m
最多16點
最高200m最大航距5km

solaris8x86 發表於 2014-8-12 17:18:00 | 只看該作者
柏斯 發表於 2014-8-12 17:14

最大500米.... 依個時代,是是旦旦用人肉推扞都可以軽易到1,000米....
柏斯 發表於 2014-8-12 17:30:32 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-8-12 17:18
最大500米.... 依個時代,是是旦旦用人肉推扞都可以軽易到1,000米....

都係咖

個waypoint實際用我覺得唔大
叫做有多樣野玩下咁啦
 樓主| AAC 發表於 2014-8-13 00:43:57 | 只看該作者
柏斯 發表於 2014-8-12 17:14

PV2 +
Yes, exactly this big red circle that I couldn't set ANY waypoints beyond that. 從不知 WAYPOINT係有距離限制, 以為部機俾到有幾遠, WAYPOINT 就可 SET 幾遠, 真烏龍, 可能前幾次飛, 都在紅圈內, 或範圍太細, 所以無需出現紅圈卦.

其實我好想飛得遠一些, 例如 600-700 米去航拍, 但飛咁遠, 手控真係冇信心, 尤期飛離視線以外, 理論上雖話有畫面可睇, 但每次學飛 WAYPOINT, 總有幾次途中話失聯, 嚇到一身冷汗, 好在有 GPS 帶回來, 所以好佩服各位師兄, 可以手動飛得高, 去得遠.   
好想找到網上訓練課程, 有系統, 逐步學習.  最終目的, 係航拍, 唔係放飛機.
柏斯 發表於 2014-8-13 11:59:40 | 只看該作者
AAC 發表於 2014-8-13 00:43
PV2 +
Yes, exactly this big red circle that I couldn't set ANY waypoints beyond that. 從不知 WAYP ...

全手動當然難
但相比於waypoint,GPS mode重安全少少
因為waypoint唔會幫你應對突發事件

如果你行waypoint一放鬆,有事起上黎炸機率大增

所以…
waypoint都係拎黎hea時用下好啦

如果你真係想無限制waypoint
裝個groundstation應該幫到你
 樓主| AAC 發表於 2014-8-13 23:41:16 | 只看該作者
柏斯 發表於 2014-8-13 11:59
全手動當然難
但相比於waypoint,GPS mode重安全少少
因為waypoint唔會幫你應對突發事件

我已有 GROUND STATION 喎, 點樣變得無限制 ? 師兄是否話, 在 GPS MODE內, 用手動飛, 可以照越紅圈限制, 有狀況時, 馬上按 GO HOME 或 關機, 就可以安全自動回航 ?  

柏斯 發表於 2014-8-14 11:15:05 | 只看該作者
AAC 發表於 2014-8-13 23:41
我已有 GROUND STATION 喎, 點樣變得無限制 ? 師兄是否話, 在 GPS MODE內, 用手動飛, 可以照越紅圈限制,  ...

http://www.dji.com/product/2-4g-bluetooth-datalink

呢個喎…
 樓主| AAC 發表於 2014-8-14 23:40:12 | 只看該作者
柏斯 發表於 2014-8-14 11:15
http://www.dji.com/product/2-4g-bluetooth-datalink

呢個喎…

買咗呢度,再加 IPAD 就可以飛越紅圈 ?  可以在 IPAD上做晒所有控制, 代替遙控 ? 否則又 IPAD, 又RC遙控, 我論盡, 搞唔掂.  
柏斯 發表於 2014-8-15 16:14:07 | 只看該作者
AAC 發表於 2014-8-14 23:40
買咗呢度,再加 IPAD 就可以飛越紅圈 ?  可以在 IPAD上做晒所有控制, 代替遙控 ? 否則又 IPAD, 又RC遙控,  ...

我就唔見佢D GroundStation package有特別限制(除左特別禁飛區外)

但始終我冇用過GS,我只係搵料答你姐

之不過…V+本身賣點係一體化

你與其加個GS上去,不如將個GS裝去P2 o個D半一體化既機度?