RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 00:19:21 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-7 23:24
如果你有睇曬的留言, 尤其係小步兄講。 佢收左500隻mini cp 同 V120D02s的屍。。。。
小步兄無講錯架,  ...

師兄果然利害
其實我覺得最緊要係自己鐘意玩
又玩得開心,天份呢家野係其次,好難講點先為之有天份,
有無天份個標準點定先
自己玩得開心,才是重點,理得佢有無天份丫
大少鐘意玩就得架啦 哈哈
純粹個人意見

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 00:22:51 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-8 00:09
可能掃一隻, 也有可能一次掃曬三隻呢!!!

師兄:
自己配左返黎,易唔易換架
因為比佢維修可能要兩三日
咁呢兩三日咪無得飛囉
 樓主| mic少 發表於 2014-10-8 00:41:07 | 只看該作者
各位大大:
有留言比我既,我明早會回覆
各位大大,晚安^_^
littlestep 發表於 2014-10-8 02:05:25 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-7 10:04
華記的servo貴到嘔. 好彩V120D02s多副廠, ej189, 廣州聰少等大大貢獻良多. 最近係聰少買左個副廠金屬總成 ...

佢咪我PARTER 羅.....
O的野我地兩個一齊搞出黎O既...
littlestep 發表於 2014-10-8 02:07:03 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-7 10:57
補返相
一個月前用 $1280買既陣列品

千幾蚊買架咁O既野..????OHHH...
littlestep 發表於 2014-10-8 02:09:23 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-7 16:05
我都啱啱準備復出~~~
直昇機好玩....
我同呀小步兄都係炸機炸大~~~

我O的直昇機食緊塵.....
呢期醉心四軸...

littlestep 發表於 2014-10-8 02:10:51 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-7 18:48
通告:
1.請問大家,有無興趣加我whatsapp開個group群組,方便吹水呢
   有興趣既舉手唔該晒

我今日先飛完海星灣.....我不是搞手呀.....SMALL POTATO 咋.!!!

kevin-ysl 發表於 2014-10-8 07:43:40 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-8 02:09
我O的直昇機食緊塵.....
呢期醉心四軸...

呢期復出…砌緊架四軸250FPV…
 樓主| mic少 發表於 2014-10-8 08:01:18 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-8 02:10
我今日先飛完海星灣.....我不是搞手呀.....SMALL POTATO 咋.!!!

前輩 請問你 18號有無時間呢
有既話 我搵埋其他師兄 出黎一齊飛
不過要麻煩你帶路 OK麻? 3Q

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 08:21:01 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-8 00:00
又係掃齒了。慘   
https://www.youtube.com/watch?v=ONIxTmaBM-Q
我在五呎x7呎的大廳飛V120D02s. 現在 ...

師兄:首先多謝你 分享影片
睇完你段片 攪到我都想買多架 V120d02S TIM
另外 我想請教師兄 我架CP仔既情況 係咪可以肯定係 掃齒 呢
唔該晒
foxHK 發表於 2014-10-8 08:49:03 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-8 02:05
佢咪我PARTER 羅.....
O的野我地兩個一齊搞出黎O既...

勁, 早知响你朵,可能平返十元八塊都好呀.
講下笑.
foxHK 發表於 2014-10-8 08:49:51 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-8 00:22
師兄:
自己配左返黎,易唔易換架
因為比佢維修可能要兩三日

識換唔難, 唔識換可以一 野燒左個servo.
foxHK 發表於 2014-10-8 08:56:37 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-8 08:21
師兄:首先多謝你 分享影片
睇完你段片 攪到我都想買多架 V120d02S TIM
另外 我想請教師兄 我 ...

簡單的講, 唔好俾油.  只推上下左右. 如你會發覺有一個servo(或多個)唔順唔多聽洗咪掃左齿了.
本人一向覺得V120D02 好過的CP仔. 不過佢比CP仔好力, 更難飛. 炒一鑊整得更金.
記住, 直昇機主要係玩乜 --- "漂移" , 當你發覺你玩部直昇機係玩緊漂移時, 你就開始明白佢好玩之處.
就好似拓海渣緊AE86....
 樓主| mic少 發表於 2014-10-8 14:12:05 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-8 08:56
簡單的講, 唔好俾油.  只推上下左右. 如你會發覺有一個servo(或多個)唔順唔多聽洗咪掃左齿了.
本人一向覺 ...

唔該師兄
唔怪得啦,我打去問過,配齒佢有貨
但係就唔會幫人換,要擺低比佢check~ 唉~
而家念緊,擺低cp仔,拎架v120d02走 念緊念緊

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 14:15:12 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-8 08:49
識換唔難, 唔識換可以一 野燒左個servo.

唔係唔順,係一個servo唔郁
foxHK 發表於 2014-10-8 14:36:35 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-8 14:15
唔係唔順,係一個servo唔郁

一次答, 炒死servo, 掃齒都係一樣.
的齒你唔識換架啦, 太精細.... 整個servo 換啦.,你估佢有錢唔識揾咩?! 咁細既servo , 換齒既人工仲貴個servo 呀.

v120D02s唔好睇我玩得咁開心, 我的片都算係半條老千片來. 正正經經買部450玩啦.
直昇機越貼地面,地面效應越強, 部機越漂,漂去你唔知既方向, 部機仲要不停自轉, 地面效應的亂流越亂. 其實我手指係轉既時候係
不斷修正緊部機, 所以你看落部機好似好定咁, 不過有時氣流太大大快,部機才好似持然漂走(因為我捉唔次部機), 如果我反應慢半秒,部機一早炒左了.

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9C%B0%E9%9D%A2%E6%95%88%E5%BA%94

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 14:55:41 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-8 14:36
的齒你唔識換架啦, 太精細.... 整個servo 換啦.,你估佢有錢唔識揾咩?! ...

唔該師兄
我都係念住成個SERVO換費事麻煩

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 14:59:13 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-8 14:36
的齒你唔識換架啦, 太精細.... 整個servo 換啦.,你估佢有錢唔識揾咩?! ...

師兄
如果成個SERVO換,係咪我呢D超級新手
都可以自己攪掂架? 唔該

樓主| mic少 發表於 2014-10-8 15:30:17 | 只看該作者
請問下各位大大
如果 450級我買 Walkera華科爾 V450D03<---呢架
OK 麻 比D意見丫 3Q3Q
foxHK 發表於 2014-10-8 15:47:13 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-8 15:30
請問下各位大大
如果 450級我買 Walkera華科爾 V450D03

呢隻入門夠平, 不過炒下炒下就會變成飛越 既機. 因為華坑的件不合理地貴. 唔洗自己砌之下仲有咩機? 除非小步兄肯幫你砌.
我現在都未識砌機. 所以遲遲都未買部泰世X3. 因為無信心砌部機.