RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mic少
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

樓主| mic少 發表於 2014-10-16 19:40:04 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-16 18:12
有小步大師教路,我呢的彫蟲小技可以收聲了。

師兄
咁又唔好咁講,大家研究下姐 哈哈
不過有小步師兄,攪過架機,
同幫我set過個控真係唔同晒
一個天一個地,真係唔該晒佢
一陣貼番d相上黎
3q 3q
littlestep 發表於 2014-10-16 20:36:07 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-16 18:12
有小步大師教路,我呢的彫蟲小技可以收聲了。

Please dont call me 大師anymore 了..
set 返好玩得開心就好.

kevin-ysl 發表於 2014-10-17 10:26:00 | 只看該作者
其實現在新手最易誤解係D乜嘢呢???
MIC少~~~
 樓主| mic少 發表於 2014-10-17 10:35:43 | 只看該作者
感謝帖:
多謝小步師兄,花時間,心機幫我SET好架機同個控 3Q 3Q
以下圖為,小步師兄傑作,機頭焊左電調
 樓主| mic少 發表於 2014-10-17 11:26:55 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-17 10:26
MIC少~~~

師兄
其實我覺得而家新手,如果好似我咁(超級低B新手)
最易就係以為
1.貴 就係好D 平野 就咋D, 錯左喇 ,(等於你出街食飯,貴 唔係一定好食,平 唔係一定唔好食)
   平貴唔緊要,最緊要ARM食,所以買野玩之前一定要知道自己想要咩先,好似我咁買左架250級 先發覺唔ARM玩,又買過部MINI 等於浪費左部250級-->(目前退役中)
2.以直昇機為例:當新手去買既時候 D 老細知道你係新手就會勸你買部 4CH 徐子淇(錘仔機)玩住先啦,你未玩過一玩就 6CH 衰梗嫁,如果真係聽人講買左 4CH 既話
   我古咁使7日時間,你就會 好想 好恨 好想買 6CH 機試下嫁喇(因為我係過來人)所以如果聽人講買左4CH傻仔機既話,又係浪費,(我部V9114CH 目前退役中)咁當然啦如果你比 傻仔機 迷倒 就另計啦
3.新手好易唔會 以為比左錢買部 貴D既 靚D既 就會玩得開心D喇,又係錯,我發覺 月貴既機就 月多野SET 月復雜 咁新手丫麻識Q SET 咩,有人教有人帶例外(我個D10控買左到而家都未識SET)
  不過我好彩D直到禽日有小步師兄 幫我一下SET好晒D野 目前愉快學習飛行中,如有講錯,得罪,歡迎各位 提出,糾正,多多得罪

以上內容 個人意見 餘本論壇無關 如有纇同實蜀巧合
3Q 3Q   

littlestep 發表於 2014-10-17 15:19:27 | 只看該作者
夭YSL你咪玩啦。。。
你有舊機, 換份無巴頭一百幾十,GRYO用 K8又好老番(必屎) 又好。。。又係一百幾十至二百幾。。。槳而家FBL 槳好平O者, 3~40蚊一對都有。
SERVO 睇你用乜, 舊有O既如56MG 唔飛3D太狠都可以。
kevin-ysl 發表於 2014-10-17 16:35:15 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-17 15:19
夭YSL你咪玩啦。。。
你有舊機, 換份無巴頭一百幾十,GRYO用 K8又好老番(必屎) 又好。。。又係 ...

小步哥太了解我咧~~~
kevin-ysl 發表於 2014-10-17 16:37:10 | 只看該作者
介紹份無巴頭我去買先!!!
1234567890 發表於 2014-10-17 16:45:58 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-17 16:37
介紹份無巴頭我去買先!!!

TAROT FBL
 樓主| mic少 發表於 2014-10-17 19:58:50 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-17 10:26
MIC少~~~

師兄原來你係老手黎
等我重以為你係新手
答埋你一堆廢話,真係比你玩死喇前輩師兄
下次唔好喇 哈哈
3Q 3Q

foxHK 發表於 2014-10-17 20:33:47 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-17 19:58
師兄原來你係老手黎
等我重以為你係新手
答埋你一堆廢話,真係比你玩死喇前輩師兄

呢到大把臥虎藏龍,所以在下呢的彫蟲小技都係爬下文等各高手表演了。
 樓主| mic少 發表於 2014-10-17 20:48:52 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-17 20:33
呢到大把臥虎藏龍,所以在下呢的彫蟲小技都係爬下文等各高手表演了。
...

師兄
你真係太謙了
大技又好 小技又好
最緊要自己玩得開心,又學到野,win win呀 哈哈
飛得開心,就自然可以係到分享下啦
我都希望可以係到成日見到你地d,開心share嫁
3Q 3Q
littlestep 發表於 2014-10-17 21:44:05 | 只看該作者

我仲有份DFC 頭全新..要就拿去!!!!

kevin-ysl 發表於 2014-10-18 09:55:56 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-10-17 21:44
我仲有份DFC 頭全新..要就拿去!!!!

我搶住多謝先!!!
 樓主| mic少 發表於 2014-10-18 10:00:07 | 只看該作者
今朝架機抄到 主軸齒輪 同 SERVOS 都飛埋出黎
諗住死啦,又要唔知撞壤D咩,又要去買零件喇
執番晒D野 砌番埋 CHECK 下 壞咩啦
點知.......好在一切操作正常 無野壤到,
MINI CP 改左機 真係 好很好玩,,勁呀~~哈哈哈
kevin-ysl 發表於 2014-10-18 10:02:36 | 只看該作者
講真...唔好咁老土...又師兄又師父又高手咁~~~
如果有人要認屎認屁...我無言以對!!!
我地係黎玩傢嗎!!!
我識A...咪同你分享A囉~~~
你識B...又可以指教下我B~~~
集思廣益先係波傢嗎!!
重好似以前D師父教學生咁咩...
 樓主| mic少 發表於 2014-10-18 10:44:14 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-18 10:02
我地係黎玩傢嗎!!!

OK 咁唔叫你師兄咁老土喇
叫聲 老細 得喇掛
老細 呢牌係邊到放機機多呢?
SHARE 下 OK麻
3Q 3Q

foxHK 發表於 2014-10-18 14:27:38 來自手機 | 只看該作者
mic少 發表於 2014-10-18 10:00
今朝架機抄到 主軸齒輪 同 SERVOS 都飛埋出黎
諗住死啦,又要唔知撞壤D咩,又要去買零件喇
執番晒D野 砌 ...

恭喜樓主又升級了,電直界名言,唔炒機唔會進步架!
 樓主| mic少 發表於 2014-10-18 14:31:54 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-18 14:27
恭喜樓主又升級了,電直界名言,唔炒機唔會進步架!

師兄
我架機仔抄到咁大獲,
你仲恭喜我?哈哈哈
littlestep 發表於 2014-10-18 15:27:08 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-18 10:02
我地係黎玩傢嗎!!!

點比你....?請真我沒用過, 也不會有用, 因為我唔LIKE DFC
買黎都係為左開發野做TEST .
好過浪費左佢.