RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1859|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買部比囝囝玩

alvinmilk 發表於 2014-10-10 11:57:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
而家入mini-z入手邊部好?買連控果D定分開買好?
Mahosing 發表於 2014-10-10 12:53:46 | 只看該作者

師兄,呢個睇你自己會唔會玩....自己玩落去,搶個囝架車玩,中毒咁,自然會升級!另購 KO EX-1!

但比囝仔玩,唔知係中學生/小學生定幼稚園....
如果普普通通玩,係屋企放下....套裝連控已經足夠!

A選擇MINIZ MR03
套裝行有刷摩打,車速較慢,(不過快慢見人見知)

B選擇
單車不連控買,
1.MR03VE 50周年版....你見到紅色盒包裝,無殼...後驅款...係無刷摩打...車速較快
2.MA020 AWD 淨車是四驅款,有刷摩打,抓地能力比後驅好

C選擇
單車不連控買,
MB010 Buggy淨車,四驅款,越野車款, 球場家中均可飛車!比上面兩款車身較大同樣較耐用!
這車沒有大多細微東西要照顧....因為上面兩架部件較微型...唔見左...個仔食左...就唔係太好.....

其實仲有overland同monster,f1等等
不過我個人建議師兄買buggy比個仔比較好...

以上只可參考,是小弟愚見....
如有不認同可加意見.....謝謝
killermomo 發表於 2014-10-10 13:06:15 | 只看該作者
不如買部 sport 版, 簡單易玩, 買bearing,  海棉呔, 3a电, 便可開車.
 樓主| alvinmilk 發表於 2014-10-10 13:08:42 | 只看該作者
咁單買一個控幾錢呀?
如果買會買2部

(係呢有無甲虫車款)?
 樓主| alvinmilk 發表於 2014-10-10 13:12:52 | 只看該作者
killermomo 發表於 2014-10-10 13:06
不如買部 sport 版, 簡單易玩, 買bearing,  海棉呔, 3a电, 便可開車.

呢款幾錢到呀, 我見有D剩車賣成千幾, 有D套裝就980
sean2013 發表於 2014-10-10 13:32:33 | 只看該作者
囝囝how old ?
mimimo 發表於 2014-10-10 13:46:12 來自手機 | 只看該作者
search 下comic racer. miniz buggy車架,q版殼,四驅,阿仔k1,同佢去球場玩又得(掃兩掃無晒塵,襟撞)屋企漂移下又得(漂移胎無貨)
killermomo 發表於 2014-10-10 13:47:03 | 只看該作者
呢個 sport 版,用 KT19控, 而且和我地大部份玩 Mini-z 用既制式唔一樣.
即是話 支控和底板無得 upgrade. 但基本車既 parts 是相容的.
所以在家玩下, 陪個仔改下parts 是 ok 的.
到日後爸爸中左毒, 再出套勁既去車場玩
PS. 呢部re-sell value 應該無乜.
 樓主| alvinmilk 發表於 2014-10-10 16:00:19 | 只看該作者
囝囝好細過架咋, 想同佢去公園玩下, 咁係咪買sport 版玩唔到D舊車?
dcfc 發表於 2014-10-10 17:04:01 | 只看該作者
alvinmilk 發表於 2014-10-10 16:00
囝囝好細過架咋, 想同佢去公園玩下, 咁係咪買sport 版玩唔到D舊車?

公園玩, buggy, monster or overland好d喎
wing1203 發表於 2014-10-10 21:21:27 | 只看該作者
alvinmilk 發表於 2014-10-10 16:00

車殼是可以更換的,但如果你打算你街玩,最好都係玩BUGGY (樓上個位師兄所講個D ) 啦
killermomo 發表於 2014-10-11 10:06:12 | 只看該作者
爸爸師兄, 咁呢幾款應該啱你. Buggy 應該係最多parts 可改的, 袋住隨時玩得
gyhk2014 發表於 2014-10-11 14:41:51 | 只看該作者
一於buggy啦,襟撞, 仔仔咁細實經常炒, 起碼唔駛玩兩玩就爛呢樣,壞嗰樣.
 樓主| alvinmilk 發表於 2014-10-13 07:54:42 | 只看該作者
琴日落MK都唔見師兄推介果2款, 係咪可以網上買的?
炒就預左佢炒架啦~希望可以頂到下玩半年至一年啦
killermomo 發表於 2014-10-13 09:52:56 | 只看該作者
都唔洗上網訂既, 下面條link 係慢你 kwok sir, 你問下佢幾時返貨就得, 應該等唔太耐.
其實炒都唔驚, Buggy parts 都好齊, 爛邊樣買邊樣, ok
http://rc-evo.com/xbbs/forum-150-1.html