RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: powis
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My CX-20

solaris8x86 發表於 2014-12-13 22:00:44 | 只看該作者
alex8abc 發表於 2014-12-13 21:13
我的cx-20今天離家出走了

我係依嗰論壇已告介過N次,遙控飛機玩具級無線電,個結局十之八九都係咁架啦,所以至叫人唔好再加入玩4軸,去玩車丶船好過,起碼出事後唔使剩係攞住個控回家,心情都好過啲。
Now902 發表於 2014-12-14 01:03:17 | 只看該作者
我到而家都係敢manual飛最多飛九至十層樓高。
從未試過用一鍵返航,直係好怕太高到時真係一鍵不返航
byuen 發表於 2014-12-14 08:16:44 | 只看該作者
小弟老友有呢隻 cx-20 行 apm 的, 飛 10 次有 3 次會失聯自返, 搖控 or/and 接收嘅問題, 超嚴重一定要換掉!
alex8abc 發表於 2014-12-14 09:35:42 | 只看該作者
昨日飛遠左小小,就走左佬了,之前都識自己返來
alex8abc 發表於 2014-12-14 09:41:10 來自手機 | 只看該作者
控已改,都死
solaris8x86 發表於 2014-12-14 11:51:55 | 只看該作者

你個booster (功放) 有可能唔Q得,因為其實booster有分:

單向 - Directional (通常analog用)
相向 - Bi-Directional (通常digital用,如WiFi,要夾Protocol/Modulation用 (製式))

Signal Types (Modulation)又再細分:

- DSSS (Phantom)
- OFDM (AR Drone)
- FAST/FFAST (Futaba)
- DSM/DSM2 (Spectrum)
...etc

所以唔Q係是能旦放個booster上去就會work,要夾個控原本用嗰個signal type,個ampflier功能先至會被起動 (言語不通),不然以為自己加咗舊嘢上去就會肯定work,其實到頭來跟本無嘢嘔出嚟,變成個假狗。大家現在明白"玩具無線電"一詞嘅意思吧。

樓主| powis 發表於 2014-12-14 12:09:56 | 只看該作者
以我所知Ching架CX-20係好早期個隻版本, 唔係open source firmware 個隻, 係有唔stable既情況.

我玩緊係open source version, 玩左五個月試過一次失控但自己番到黎.
alex8abc 發表於 2014-12-14 13:27:22 來自手機 | 只看該作者
哦!吾怪得啦!thanks各位師兄
chriswkn 發表於 2015-1-9 10:24:23 | 只看該作者
各位師兄,
小弟正相考慮購入CX-20,但睇完大家嘅留言,有幾個問題唔係太明白,想請大家指教下。
1。失聯問題,原裝控會失聯,係咪可以換控定改裝?要換有什麼介紹?要改係怎樣改的??
2。GPS,我見樓主改GPS 6H,改左收得快些?唔改會出事嗎?要改又要買咩和點做??
因電子白痴,所以不太明白,請賜教。。。。謝謝各位
henry_lok 發表於 2015-1-9 15:21:27 | 只看該作者
ming392 發表於 2014-11-25 23:56
Powis師兄,你未試free x,早知上星期五比你試下。

Ching,我都睇緊部free x,你有冇加圖傳/osd? 可以分享下嗎.
Thx
ming392 發表於 2015-1-9 21:41:08 | 只看該作者
有加圖傳,無osd,
wilsonchunkit 發表於 2015-6-24 01:28:49 | 只看該作者
大家好, 我都入左部CX20, 已加FPV, OSD, 但個腳架仲未改, 唔係好夠高俾雲台轉...
而且仲未真正飛過...
wilsonchunkit 發表於 2015-6-24 01:31:05 | 只看該作者
想請教5200電池邊度有賣? 我都想買黎試下.
fung58745 發表於 2015-6-24 23:20:43 來自手機 | 只看該作者
請問轉咗apm frameware osd 用唔用到定係用原廠