RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kAyue
收起左側

有冇葵青區朋友玩DIY四軸

法師傅 發表於 2014-12-9 16:51:58 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-9 16:44
應該唔關事,因為就咁 connect咗 power同 ground都冇事,一 connect條 video out就冇晒的字....

btw你 ...

咁就唔明了 , SORRY !

我係用非凡科技果隻

isaac006 發表於 2014-12-9 16:58:01 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-9 16:51
咁就唔明了 , SORRY !

我係用非凡科技果隻

咁等我試吓 open source嗰隻先,希望得啦,如果唔係唯一 solution就係買過個 cam
isaac006 發表於 2014-12-9 17:02:37 來自手機 | 顯示全部樓層
我唔想買過個 cam... 因為佢太清了

我個 cam係 Sony 700tvl effio e 4140+673,最低照度0.001 lux,買呢個就係想夜晚玩唔驚睇唔度野
法師傅 發表於 2014-12-9 17:10:24 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-9 17:02
我唔想買過個 cam... 因為佢太清了

我個 cam係 Sony 700tvl effio e 4140+673,最低照度0.001 lux,買呢個 ...

你話隻CAM有畫面 , 咁樣似乎唔關隻CAM事 , 似係OSD係疊加上出問題.......

CCD CAM , 我之前都買左隻 , 不過係 4140+811 , 過暗會轉黑白 , 都好唔錯 ,
但考慮唔會夜飛 又 想架機輕DD , 就索性用MOBIUS 808 直出圖傳 , 好多人話佢有DELAY ,
我又習慣左無咩問題

isaac006 發表於 2014-12-9 18:24:23 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-9 17:10
你話隻CAM有畫面 , 咁樣似乎唔關隻CAM事 , 似係OSD係疊加上出問題.......

我要返工同埋又係哋港島所以又冇時間又冇地方玩 只可以夜晚出去近近地單車徑飛
12114 發表於 2014-12-9 22:37:30 | 顯示全部樓層

土制Y3軸初步完成,搵日去試飛

homesonkk 發表於 2014-12-11 22:33:35 來自手機 | 顯示全部樓層
我在石梨,可以一起去飛下
homesonkk 發表於 2014-12-11 22:34:14 來自手機 | 顯示全部樓層
我玩250,
RivenMan 發表於 2014-12-12 23:14:24 | 顯示全部樓層
找日約局吧
法師傅 發表於 2014-12-13 11:07:42 | 顯示全部樓層

近排翻北風 , 搵個細風D 0既場都幾難攪

尋日落樓下附近飛5粒電 , 近海都好大風 , 炸左14隻槳 XDDDDDDDDDD

yakuza 發表於 2014-12-13 15:33:08 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-13 12:07

I like your「我要真普選」banner.It means you didn't forget「我要真普選」during the flight.
法師傅 發表於 2014-12-13 16:07:37 | 顯示全部樓層
yakuza 發表於 2014-12-13 15:33
I like your「我要真普選」banner.It means you didn't forget「我要真普選」during the flight.
...

好大風險的 , 炸機如果比對家搵倒架機先就麻煩 XD
12114 發表於 2014-12-13 16:31:54 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-13 11:07

琴日南生圍玩大機都吹到差d返唔到來。睇住有架250機仔被吹左落河
我就同佢講你係我眼見第二架機飛走,真係唔好在空曠地方玩250機。
250太輕,穿下樹就ok,大風 d都頂唔順
12114 發表於 2014-12-13 16:37:26 | 顯示全部樓層
南生圍有一樣好,就係響樹林入內好細風。
solaris8x86 發表於 2014-12-13 19:36:34 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-13 11:07

Griant Power啲電太重,所為25C,其實無乜力,我有兩排2000mAh玩AR Drone,一般般...
solaris8x86 發表於 2014-12-13 19:40:11 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-13 16:31
琴日南生圍玩大機都吹到差d返唔到來。睇住有架250機仔被吹左落河
我就同佢講你係我眼見第二架機飛走,真 ...

250抗風其實無問題,由於機細密度高,吃風面積自然較細,抗風其實無乜難度,大概係你所見嗰架250啲tilt set得唔好,所以才落河游水去...
solaris8x86 發表於 2014-12-13 19:46:08 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-13 16:37
南生圍有一樣好,就係響樹林入內好細風。

平日星期一至五還可以,禮拜六丶日人其多,免入林內玩,秋天人多panic,林內有雙路,但位窄,秋丶冬時節有小孩常於樹木間亂跑,由於250啲槳中人可爆肛,多軸林內飛則可免則免,夏日則無大外。(連我架人畜無害機都唔會秋日係林內飛,大家啲"可爆肛"機體...大家大個仔明白喇。)
12114 發表於 2014-12-13 21:13:51 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-12-13 19:46
平日星期一至五還可以,禮拜六丶日人其多,免入林內玩,秋天人多panic,林內有雙路,但位窄,秋丶冬時節有 ...

當然啦C兄,自己執生 ,有人響樹林入面野餐,就唔好玩啦。
homesonkk 發表於 2014-12-15 18:52:27 來自手機 | 顯示全部樓層
各位Ching幾時放機,預埋我呀
法師傅 發表於 2014-12-15 19:54:56 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-13 16:31
我就同佢講你係我眼見第二架機飛走,真 ...

250四軸 , 好多都無GPS定位定高 , 好多人技術未夠又飛高D ,一大風架機就遙遙下 , 因為無定高 , 架機比風壓埋一邊都未必即時知 ,
萬一大風又油門唔夠0既話 , 半空反機就係咁先

250係好易比風吹到偏曬航線 , 但未至於會比風吹得走 ,
但事實上 , 大風玩250仲要高飛 ... 根本就係玩自已 XD