RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: LL730
打印 上一主題 下一主題
收起左側

6V/7.2V/8.4V,有感已發

樓主| LL730 發表於 2015-3-8 17:23:54 來自手機 | 只看該作者
chacha 發表於 2015-3-7 22:12
我唔係住慈雲山,祇係當年0係慈雲山工作,唔記得點解知道 7 號仔有人玩車,去睇下又幾好喎,初初係玩雙星 ...

查查師兄,
真是羡慕你有班咁長時間車友/老友。
我有班老友/同事當中现在都無人玩車,
有都是讀書時代有玩,现在就無。
chris6200 發表於 2015-3-14 22:41:49 | 只看該作者
nice your post, good memory in buggy era
Annie268 發表於 2015-3-16 02:19:00 來自手機 | 只看該作者
So good..
 樓主| LL730 發表於 2015-3-16 08:14:22 來自手機 | 只看該作者
chris6200 發表於 2015-3-14 22:41
nice your post, good memory in buggy era

Chris師兄。謝謝
 樓主| LL730 發表於 2015-3-16 08:17:52 來自手機 | 只看該作者
Annie268 發表於 2015-3-16 02:19
So good..

Annie
thanks,
你都睇好多post,
可否分享你架愛車相片呀!
謝謝。
python 發表於 2015-3-19 20:00:26 來自手機 | 只看該作者
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔知當年係唔係有接收可以頂到8.4V?
chacha 發表於 2015-3-19 21:17:33 | 只看該作者
python 發表於 2015-3-19 20:00
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔 ...

應該冇
python 發表於 2015-3-19 22:09:49 | 只看該作者

莫非機變有BEC?
chacha 發表於 2015-3-19 22:42:33 | 只看該作者

其他牌子我就唔知,以雙星為例,佢個細紅插,祇係由正負極偷電比接收用,7.2v 直入接收,當然個接收係要有內置 BEC 功能。
不過我就唔知個接收頂唔頂到 8,4V 入呢。不過當年祇有入門級接收先有內置 BEC 功能,其他都要外加 BEC。
 樓主| LL730 發表於 2015-3-20 08:38:20 來自手機 | 只看該作者
python 發表於 2015-3-19 20:00
93年先初次接觸RC,當時電變都仲係貴嘢,所以一路幾架車都係機變,唔知有冇記錯,當時好似有師兄玩8.4V,唔 ...

師兄,
你好,當年的8.4V是7粒1.2V電焊接連成。我記憶中孖星第一部support8.4V電的Buggy車架應該是BigWig。Supershot,Hotshot等就後尾岀零件,可以改電篋用到8.4V電,唔改電篋就就坊間買一粒焊了插頭1.2v電插上就掂。
用多1.2V架車真是有力很多,(對buggy車嚟講)。摩打,機变,絶對無問题。
cc4321 發表於 2015-3-20 09:26:03 | 只看該作者
細時係油麻地避風塘近八文樓有塊空地,一到星期日就有好多人放車,BigWig/Supershot/Hotshot周圍飛,當時我玩MARUI部HUNTER,後尾轉京商11級,D電車用8.4完全追唔到只係食塵,爽
果時OFF ROAD壟斷成個RC,依家真係光陰不再
 樓主| LL730 發表於 2015-3-20 09:55:11 來自手機 | 只看該作者
cc4321 發表於 2015-3-20 09:26
細時係油麻地避風塘近八文樓有塊空地,一到星期日就有好多人放車,BigWig/Supershot/Hotshot周圍飛,當時我玩M ...

師兄,
無計,兩種唔同動力裝置。
各有各優点。
python 發表於 2015-3-20 11:37:11 來自手機 | 只看該作者
我都記得D京商buggy係用海綿呔,磨到好薄,跑得好快,可以講係幾有趣的現象,一架好扁平的車,有良好的貼地性不過其實骨子裡係架越野車,甚至有段過渡期的房車,例如京商Toyota celica gt4其實車架係laser buggy. Tomy架Nissan pulser 又係。直到pure ten房車車架出現,
 樓主| LL730 發表於 2015-3-20 13:11:36 來自手機 | 只看該作者
python 發表於 2015-3-20 11:37
我都記得D京商buggy係用海綿呔,磨到好薄,跑得好快,可以講係幾有趣的現象,一架好扁平的車,有良好的貼地 ...

喺呀Python師兄,
當時那批車真是萬能,可以越野又能平路。