RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1706|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新玩sukura xi, 砌車問題

ankalee08 發表於 2015-5-1 19:34:57 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近入左架sukura xi, 車架差唔多完成, 想買埋其他電子野, 有幾個問題想請教..

1. 爬文睇到toro ts120 幾好, 所以買左 toro120同ares 9.5t 摩打。 我睇說明書話摩打齒23t , 請問 揀唔同t數摩打係唔係要夾摩打齒數? 我係唔係照買個23 t 黎用都冇問題?

2. 說明書話用雙面膠固定電變同接收, 我想問會唔會熱到熔? = = 呢個係唔係common 安法?

3. Toro 電變 用program card 可以update 個firmware 嗎? 我原先想買toro 條pc 線 博電腦改數值, 但好似個個都用 program box / card 改。 card 同電腦 除左睇唔到條curve 外 係唔係功能一樣?

暫時有以上問題, 唔該咁多位師兄..
買埋控同 servo 同電 就落街試車
Kenneth3903 發表於 2015-5-2 11:49:09 來自手機 | 只看該作者
我都剛剛買了呢架,摩打齒問題我都想知
kkchung 發表於 2015-5-2 14:22:12 | 只看該作者
1. 摩打齒選擇先按摩打說明書建議。然後按玩時温度、直路速度、起動力度等情況去加大或減細。而這說明書寫的23是型號不是說用23T齒輪。這馬達齒比可安全用 6.8至7.6 即是買 116T/34T 64p齒輪。

2.雙面膠紙有是耐高温等環境用,3Racing 車子已連上不用再買。

3.Program 咭可以連電腦改 firmware ,直接買這便可。