RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: gotit
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日試衝3X 層樓 (PHANTOM 2 VISION 新手)

hotfire009 發表於 2015-5-24 10:44:21 | 只看該作者
總之求神拜佛各師兄玩機唔好出事,以他人安全為原則,出事立例就全世界都無得玩了
solaris8x86 發表於 2015-5-24 10:49:40 | 只看該作者

都話禁唔到咯,信我喇,但安全考慮係無錯嘅。
kevin-ysl 發表於 2015-5-24 12:54:02 | 只看該作者
法例嘅嘢總有辦法搞到你…
討論嘅應該係新玩家對玩意上嘅安全意識!
佢哋大可以唔比玩就轉玩第二啲嘢…
但係我個人就已經冇乜其他興趣…如果冇得飛…起香港做人就更加冇意義!
龜速車手 發表於 2015-5-25 09:58:15 | 只看該作者

放飛前真係要留意下民航處相關條例,http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html,其中一條係(i)  遠離人群、船隻、車輛或構築物,睇返師兄兩相張位置,都好似踩界
solaris8x86 發表於 2015-5-25 10:03:34 | 只看該作者
Agreed.....
cc4321 發表於 2015-5-25 11:03:18 | 只看該作者
所以自律最重要,天上飛唔同地上走,車失控仲有失控保護或者可以避到,但飛機失控你就真係無哂辦法,係你頭頂都話避得到,飛得遠睇住佢跌又唔知會跌去邊同會唔會傷到人,我都玩過遙控直昇機,飛得遠真係好難判斷到同障礙物距離,而家都唔玩喇
有人唔中意都係咁講,香港地市區人多車多周圍高樓大廈,始終唔太適合玩遙控飛機呢類玩意,玩下車算把喇
solaris8x86 發表於 2015-5-25 11:22:47 | 只看該作者

Agreed.....大家應該全Q部死反去玩車丶船安全好Q多...