RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

mic少 發表於 2015-7-3 19:35:19 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-3 19:29
B6AC V2 用非平衡充 格氏 2200MAH 3S 25C 11.7V ,用1.2A 44分中充完 , 830MAH 充量 ,

3S  A 4.14V   B  4 ...

B6麻 ,係咁上下啦
littlestep 發表於 2015-7-3 19:38:59 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-3 14:47
上堂食花生有野學都幾過癮

其實最花時間係巴能時....
唔係O的1A 平衡O既貴機搵鬼買..

直充就小心O的羅......
mic少 發表於 2015-7-3 19:42:10 | 只看該作者
直衝真係要好小心
差緊電既時候,最好睇住
 樓主| cs1 發表於 2015-7-3 20:24:27 | 只看該作者

如果我在早前能夠在 RC 工房 有用家報告 , 用過之後一肚氣 , 我一定唔會買 SKYRC i MAX  B6AC !!!!

D  LIPO  再測測試試好怕定晒型 !! 曰後換機都充唔滿 , 支支低電壓成咗形就煩 !!

樓主| cs1 發表於 2015-7-3 20:28:03 | 只看該作者

爬咗工房資料爬晒文 , 叫就做足工課 ,  真係,.............................
500EVO 發表於 2015-7-3 20:30:29 | 只看該作者
用UN-A6,簡單易用,平衝充準,一次可充3塊 2S電,若加用保姆更加勁,大約400元.
 樓主| cs1 發表於 2015-7-3 22:25:14 | 只看該作者
500EVO 發表於 2015-7-3 20:30
用UN-A6,簡單易用,平衝充準,一次可充3塊 2S電,若加用保姆更加勁,大約400元.

我正係識得在本港商店購買 , 目標是用一千元買部 LIPO 真真正正平衡充電機 , 行貨一件過一體化簡單易用有口啤可靠 ,

買玩具電子產品應該要來享用當中樂趣玩樂用途 , 不必花費大量精神去硏究找出原因 , 一次又一次東奔西跑 , 解決熕重而復雜

之品質欠佳問題多多之產品 .

以前曰本生產 10比1 , MINI COOPER 油車 , 都好復雜 , 但係跟圖砌完調好空燃比 , 起馬都玩反十次八次 , 加陣D  QC  品質 ,

說明書係用嚟深入硏究的 .
法師傅 發表於 2015-7-5 12:01:02 | 只看該作者
mic少 發表於 2015-7-3 19:42
直衝真係要好小心
差緊電既時候,最好睇住

直充唔怕呱 , 佢都有上限4.2就停 , 最多係粒電差0既話 , 可能叉到 3S 4.2 1.15 4.1 就收皮 , 到時再出貼插B6 係垃圾乜乜乜 XDDDD
littlestep 發表於 2015-7-5 13:09:17 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-5 12:01
直充唔怕呱 , 佢都有上限4.2就停 , 最多係粒電差0既話 , 可能叉到 3S 4.2 1.15 4.1 就收皮 , 到時再出貼 ...

如果連 單CELL 滿4.2都唔識CUT 的話, 呢個唔係差機, 係炸彈.
當然, 由第一代BC-5 至今, 除左死電, 差到爆炸 燒埋間屋等, B6 多不勝數.至於UNA-6 及BC-168 盡雞BBQ 也是多如天上繁星, 個別死唔去唔代表可以埋沒事實.
再者, 唔注重 每CELL 平衡咁去使用鋰電池, 荷包係自己的, 用得快死得快 唔好問點解, 就算貴如THUNDER POWER 等MATCHING 電也不可以在多次使用後還能保持一至性內阻.
一個好差機, 電子零件的準確度, 同軟件的運算精度, 雖然冇乜高科技含量, 但也不代理隻隻平野都做得到.
飛得上天都隨時一萬幾千, 炒一鑊都隨時過2K .... 再者,電池叫做用得下都係錢,  省埋O的咁{banned}O既野....  哈!

上面個位仲搞笑,乜野叫玩直昇機唔關事..??
冇料唔該忍下手.你喜歡點冇人阻你, 但唔識野仲老點人UNA6 ?  定你O既科技還停留在古代?
仲話叫人搵我算賬, !!  唔通我叫人買架CIVIC  炒左要我賠償?  信就信唔信可以行埋一邊...
CASPAL 我由佢第一隻樣板我試過幾多次唔通要同你交代咩?
起碼自己知道咩料, 論價論料叫做可以接受, 幫下新仔唔使咁受氣.
你有本事咪SEARCH 埋DATA 插我握介呢隻野唔掂羅, 實服架...
但唔使我爬文,UNA6同BC168 GOOGLE 下衰野一大堆,  B6 系列或番生B6底更係臭名遠播

littlestep 發表於 2015-7-5 13:12:11 | 只看該作者
500EVO 發表於 2015-7-3 20:30

保姆  失效炸屋你見過未...???我見過N次..

當你了解個保姆實際係點運作時...你會從心驚出黎

提示係 BB 叫SIGNAL。。。。

vvserpent 發表於 2015-7-5 19:51:31 來自手機 | 只看該作者

我老友叫我買B6. 睇完呢個post, 我去車仔舖買左架team orion.  
chung212 發表於 2015-7-5 20:00:44 | 只看該作者
四軸用D電咪仲大容量過直升機
vvserpent 發表於 2015-7-5 20:05:53 | 只看該作者
我想問、咩係保姆。

謝謝
chung212 發表於 2015-7-5 20:08:04 | 只看該作者
之前用UNA6,我D電平衡頭已經係22AWG
用3A充D線都發熱呀
最後都係一步到位買左406
而家用5A充1500mah電一D熱都冇
唔洗十分鐘充好
firesun 發表於 2015-7-5 21:04:45 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-7-5 20:08
之前用UNA6,我D電平衡頭已經係22AWG
用3A充D線都發熱呀
最後都係一步到位買左406

你用3A黎充咩電?
我用2A最多2.5A充6000mah 2S,只需個幾鐘頭即可從3.85V 至 4.2V。根本無需要用到咁大電流差,除非你連一個鐘多D都等唔到
而且我3舊電已經用了足足一年,性能+容量同新買時無分別
咁大電流小心谷死舊電呀
firesun 發表於 2015-7-5 21:08:09 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-5 13:12
保姆  失效炸屋你見過未...???我見過N次..

無人叫你買保姆基本上原機已經夠做世界。
ghostkcleung 發表於 2015-7-5 21:23:20 | 只看該作者
firesun 發表於 2015-7-5 21:04
你用3A黎充咩電?
我用2A最多2.5A充6000mah 2S,只需個幾鐘頭即可從3.85V 至 4.2V。根本無需要用到咁大電 ...

想問,6000mah 1C 充電,意思唔係用 6A 充 1 粒鐘咩 ?
我見有啲電寫住 5C 充電,係咪即係用 30A 充 12 分鐘 ?
firesun 發表於 2015-7-5 21:26:01 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-7-5 21:23
想問,6000mah 1C 充電,意思唔係用 6A 充 1 粒鐘咩 ?
我見有啲電寫住 5C 充電,係咪即係用 30A 充 12 分 ...

對的。
法師傅 發表於 2015-7-5 22:18:08 | 只看該作者
firesun 發表於 2015-7-5 21:04
你用3A黎充咩電?
我用2A最多2.5A充6000mah 2S,只需個幾鐘頭即可從3.85V 至 4.2V。根本無需要用到咁大電 ...

嘩 , 6000mah用2A , 咁即係 1C 都無 ?
我就用開2-3C叉 , 2A 只夠我叉 3S 1000
差DD唔鬼等佢巴能屎 , 個幾鐘頭夠我叉4粒4S 3300 ,
無計 , 玩四軸 , 1-2粒電無咩野玩 , 充電要快 ....

法師傅 發表於 2015-7-5 22:19:57 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-5 13:09
如果連 單CELL 滿4.2都唔識CUT 的話, 呢個唔係差機, 係炸彈.
當然, 由第一代BC-5 至今, 除左死電, 差到爆 ...

你意思 B6 系列 好多個案試過 4.2 都唔識CUT 電而差到爆炸燒埋間屋等 ? 咁真係好危險播 ...