RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ghostkcleung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] Rudder 回返轉頭

樓主| ghostkcleung 發表於 2015-8-31 23:14:05 | 只看該作者
今日我直情帶埋電腦出街,
每個 Setting 去試,結果都係無乜效果。
我發現轉速太快個尾就越唔定,
之後我將油門曲線調去 0% <-> 60% ( 一條直線 ),
又將 Rudder / Elev / Ail 嘅 Dual Rate 減到去 70%,
個尾係定咗好多 ( 但始終無解決過問題 ),
個代價就係無咁好力,同埋反應無咁快。

但係我覺得轉速慢,手感軟,對我嚟講反而係好事。
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-3 22:59:13 | 只看該作者

我終於搵到真正病因,我估唔到尾舵機中立嗰陣,
對尾槳竟然要咁大角度。

個 Gyro 可以俾到我嘅扭力補償其實有限,
加大咗個尾槳 Pitch 之後,個 Rudder 點 "Fing" 都無回彈。

淨返落嚟嘅問題,就係收大油同俾大油嗰陣,
部機仲係 "Fing",不過相信呢樣野唔會太難解決。

跟住我又想問吓,油門 Curve 同 Pitch Curve 應該係幾多 ?
我依家全部係 0% - 50% - 100%。

部機唔調教穩定嘅話,根本練唔到野

hotakming 發表於 2015-9-4 22:17:23 來自手機 | 只看該作者

無記錯你的Devo控,油門 Curve 同 Pitch Curve 是分七段,另外有啲控油門 Curve 同 Pitch Curve  係分五段,如五段為例全部set由0-25-50-75-100,好多都就咁set一條斜直線上就可以,唔好起角,如set到條線起角,飛起來反應好古怪,忽上忽落咁,另外睇片你隻機好唔定,唔知係你手指大動作個頭,還是Gyro 感度大過頭反應太快,好似飲醉酒咁,set番細啲試試。
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-4 22:36:07 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-9-4 22:17
無記錯你的Devo控,油門 Curve 同 Pitch Curve 是分七段,另外有啲控油門 Curve 同 Pitch Curve  係分五段 ...

人嘅問題啫,手指遲鈍時上時落可能只係因為粒電老化唔夠力(窒油)。
我睇過其他文章,佢哋有啲話 pitch 係 0-100 一條直線。

而油門就 0-inh-70-70-70 曲線,再開埋個 gov 70%。
唔知咁樣會唔會令個轉速更穩定。(未試)

只要個轉速穩定,就有辦法 tune 其他嘢。

至於感度,試過無乜增加減少嘅空間,
又睇過其他文章,條友話內置感度 + 遙控感度 = 100
咁我依家內置感度係 70,遙控感度係 75%,
75% 即係 28(唔知點解),所以我覺得唔會係呢個原因。

而 Swash Mix 我跟返佢 default 全部 60%。
Travel 同埋 dual rate 都全部係 100%。

跟住我又見到有個 tail curve,
呢樣嘢又可能對瞬間大細 P 擺尾呢個問題會有幫助。

唉,依家我開始憎直昇機

hotakming 發表於 2015-9-4 23:22:27 來自手機 | 只看該作者
其實就自己手感又飛得舒服就OK,鍾意點set見仁見智,不過pitch角度是因油門大小而改變,尤其油門好多都set一條斜直線咁上去,唔好曲,可能你set 0-inh-70-70-70 曲線,個轉速唔穩定飛起來好古怪,其實可以試試set一條斜線上,試左唔好先set番你的曲線都無妨
hotakming 發表於 2015-9-4 23:26:49 來自手機 | 只看該作者
所以好多都係油門 Curve 同 Pitch Curve都就咁一條斜線咁上去。
hotakming 發表於 2015-9-4 23:53:01 來自手機 | 只看該作者
唔好心急,反正你現時都係飛NORMAL為主,飛好NORMAL先,其如有啲係飛3D先用到set到。
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-4 23:55:49 | 只看該作者
唔該晒師兄,你已經幫咗我好多了。
我都明白直昇機嘅奇難雜症,
好多時係講唔明白,
每個 Case 嘅落藥方法亦唔一樣,
所以始終都係要靠自己每 Part 試
hotakming 發表於 2015-9-5 00:54:14 來自手機 | 只看該作者
師兄,唔好客氣,大家交流分享下啫,支持番香港玩遙控嘅機友們啫。