RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

sean2013 發表於 2015-12-2 13:17:33 | 只看該作者
woodkeung 發表於 2015-12-2 12:58
30w焊点接位時間長;60w焊点接位時間短;鍚綫夠温就溶;30w慢慢㷛;自己想想; ...

佢根本未用過60W 唔會明白60w焊点接位時間短,一味用支30W high 下high下一層加一層

solaris8x86 發表於 2015-12-2 13:42:19 | 只看該作者
rave1010hk 發表唔會虛焊在表面! ...

唔好唔會,我唔係針對熱力Watt數回你個惦,而係物理上錫入咗線心太多會曾加阻抗值 (因為鉛 (Pb) 為惰性金钃,錫 (Tin) 本身亦非為非常理想嘅導電金屬 (conductive material只排行第15 (http://www.tibtech.com/conductivity.php))),另電流較難流動。所以落錫第一唔能夠落太多,第二,錫入線心增加食力面積雖然實,但阻抗值亦會增加,放丶充時無咁順 (有啲叉機會睇到分別,焊無線電接頭就幾乎百份百可以有至命上差別)。

所以Hi-Fi友買銀 (第一位) 做焊Hi-Fi頭吓吓買到破產,無線電佬其次,而大家RC佬係真正金钃週期元素俵面前,只屬一般家庭級日常應用者 (60/40 錫丶鉛比份)。

rave1010hk 發表於 2015-12-2 13:57:03 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 13:42
唔好唔會,我唔係針對熱力Watt數回你個惦,而係物理上錫入咗線心太多會曾加阻抗值 (因為鉛 (Pb) 為惰性金 ...

你有無睇清楚我的相片,我用的是GOOT 銀焊:Sn 60%-Pb 37.5%-Ag 2.5%,而我焊咗几十年RC零件了,我都玩過HIFI,焊接模型零件及電池有几高科技吖,實用比數據更重要,唔甩電缐至有得玩呢!唔好為了拗脛而去拗啦!

我以前係凱旋無線行做嘢的,揸辣雞焊精密嘢比好多人多好多!
solaris8x86 發表於 2015-12-2 14:01:29 | 只看該作者

你有用銀,好勁,夠精明!! 但用銀得幾個percent就玩Hi-Fi,似乎有啲.... 不過個個人有唔同目標要求,同watt數討論一樣無百份百對與錯,屍兄亦有自己一手style,恭喜恭喜...祝生意興龍。
rave1010hk 發表於 2015-12-2 14:09:45 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 14:01
你有用銀,好勁,夠精明!! 但用銀得幾個percent就玩Hi-Fi,似乎有啲.... 不過個個人有唔同目標要求,同wat ...

樓主係依個討論區出帖有乜嘢目標吖,就係想知道點樣焊好條電線,唔甩線就有得玩車囉!
solaris8x86 發表於 2015-12-2 14:17:46 | 只看該作者

同意同意,小弟絕無意又用科學科對屍兄Bi-li-ba-la,又係小弟以前係學校上堂太過留心唔好,solaris電子屍兄正PK...!!
gos 發表於 2015-12-2 14:29:24 來自手機 | 只看該作者
我就覺得論壇是大家交换心得, 技術交流, 但宜家好似針鋒相對, 失去論壇基本原意, 可惜
50270898 發表於 2015-12-2 23:25:59 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 23:52:35 | 只看該作者

個卷Silver Solder錫線,400yen.... 對換成港元..... 平到唔信,但含銀比例不明 (官網都無寫),我卷GootSE-0AG08 含銀2.5%無記錯都好似要1,638 yen以上,邊個知香港有得賣,唔該通知聲,下次我買枝用個錶試下導電值靚唔靚。

solaris8x86 發表於 2015-12-2 23:58:32 | 只看該作者
oh oh... 剛發現原來Silver Solder只有15g,咁同GootSE-0AG08 100g (1,638 yen) 比例上差唔多價錢。無so....
ivan仔 發表於 2015-12-3 12:18:12 來自手機 | 只看該作者
我支雞90W,焊電變信號線都沒問題,焊到12AWG線都好易焊,我支雞有個display可以set溫度,180-450度自己選擇,價錢$160人仔。
andynax1 發表於 2015-12-3 14:23:44 | 只看該作者
我都係用90W焊ESC同Motor, 12AWG線上錫勁快, 一辣落隻ESC焊片兩秒攪掂, 快靚正
高火數焊槍回熱快, 唔會比大面積焊點(e.g Motor or Battery)拖低個溫度而做成虛焊

至於銀唔銀.....有米咪銀錫lu...RC啫...唔係焊CPU下化
solaris8x86 發表於 2015-12-3 15:23:08 | 只看該作者
andynax1 發
一辣落隻ESC焊片兩秒攪掂

依個概念無話唔正確,但係屬於一般入門技焊法,通常被對金钃無了解嘅人應用居多,我係video上使用了退火技屬冶金學嘅一種特別變質手法,叫做回火,金钃先受熱一次 (片內個頭5秒全液化溶錫) 會改變T-插上銅片硬度略為軟化,第二次再落錫時可承受拉力就會比一次過高溫落錫法更大 (最後在片尾我出盡力拉幾次比大家睇就係依個意思)。當然,一次過高溫焊接法是很方便的,而二次回火技側較適合當電子裝置經常被拉動嘅應用。(如插頭)

https://zh.wikipedia.org/wiki/冶金学

arigato 發表於 2015-12-3 16:11:25 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-3 15:23
依個概念無話唔正確,但係屬於一般入門技焊法,通常被對金钃無了解嘅人應用居多,我係video上使用了退火技 ...

學倒野,受教了.感謝!
woodkeung 發表於 2015-12-3 19:55:44 來自手機 | 只看該作者
回火通常用於工具上;一般是較硬金屬;鍚焊只用於金,銀,銅等金屬上;這些金屬全為軟金屬;在rc裡一般只焊在銅片上;回什麼火;燒壞腦;唔人子弟;
solaris8x86 發表於 2015-12-3 20:59:39 | 只看該作者

依個概念更加係百份百不正確的,回火通上只會多用係合金上 (alloy),與原金钃是否軟硬關係不大 (即你所謂嘅金丶銀丶銅),例如你身邊經上接觸到嘅鋁窗,真飛機外殼等 (AL-6061-T4, AL-6061-T6, AL-6061-T651 等等),T字後面嘅數目字就係鋁合金回火號碼 (Tempering (回火) - T 嘅縮寫),鋁本身亦係一種非常軟嘅金钃,連T-插上面嘅亦非你囗中所估嘅純銅 (cooper),而係Brass (黃銅),黃銅係由65%銅 (copper) 混合35%鋅 (zinc) 組成,亦即所謂合金 (合金不一定只有硬鋼一類的)。 而在rc裡一般只焊在銅片上...只係你身為一般屍兄嘅錯覺,跟本RC上就不含純銅 (copper),而實際多為黃銅合金 (Brass Alloy) 或鋁合金 (Alluminium Alloy),不然用純銅就會經常急速氧化,而且純銅太重,跟本就不適合需要高機動力嘅RC車丶RC飛機作導電体使用。

由於合金類上嘅金钃微粒子比純金钃 (例如金丶銀丶銅) 粗大,受熱後金钃粗粒子有不同程度膨脹,直接影響強丶軟丶硬丶拉度,這就係金钃回火應用 (tempering) 真意。

-
woodkeung 發表於 2015-12-3 21:18:26 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-3 20:59
依個概念更加係百份百不正確的,回火通上只會多用係合金上 (alloy),與原金钃是否軟硬關係不大 (即你所謂 ...

屍兄你教人焊牛屎焊;
大條道理都係想話自己绝对正確;
??居心;
知識是死;
人是生的;
最重要實際;
讀死書;
屍兄焊好啲先好發y論啦;
回家練習焊好啲鍚,
solaris8x86 發表於 2015-12-3 21:23:45 | 只看該作者

哦哦,驅狗入窮巷又係我唔好...咁又再插死solaris電子屍兄。

woodkeung 發表於 2015-12-3 21:47:52 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-3 21:23
哦哦,驅狗入窮巷又係我唔好...咁又再插死solaris電子屍兄。

60~80w就想焊水喉,一般家用銅喉無150~200w以上根本無法完成走鍚;
水喉佬一般用火槍加熱焊位,用最短既時間完成走鍚;

屍兄唔識就唔好扮代表啦;
笑死人;
fbs 發表於 2015-12-3 21:59:18 來自手機 | 只看該作者
大家吾好咁,人地要死你就比佢去啦。