RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stickking
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

樓主| stickking 發表於 2016-3-31 16:17:56 | 顯示全部樓層
pixmaRC 發表於 2016-3-31 11:55
油壓做縮心有D難度, 有時得有時吾得
有咩辦法可以減低難度?
請指敎下

遲下我會影片分享下的
 樓主| stickking 發表於 2016-3-31 16:25:09 | 顯示全部樓層
kitkitrc 發表於 2016-3-31 13:29
棍兄見你好多次想問你是不是全識車手呢

不是,香港係無可能有全識車手的,因香港大部分人會覺得係去玩遙控車,去玩呢個想法無得改变,唔會當這個係專業,唔同外國,但我應該係香港第一個有錢贊助嘅車手,亦都係第一個歐洲廠贊助的廠車手,唔知仲有無第二個吧,希望有啦,香港水準其實唔差架
 樓主| stickking 發表於 2016-3-31 18:33:13 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-3-31 14:43
其實仲有好多問題,多謝stickking兄肯教路,最困擾既差速,油壓,防傾桿,呔,胆,希望逐一指導下

點樣先可以你 ...

慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程,理論上就是最快,例如條track係5km總長,我地就行左好多無謂路,行左7-9km出黎咪會慢羅,又或明明彎與彎之間可以行直線,你就行曲線,咪就係行多左羅,行緊曲線又俾唔到油咪又慢羅,仲有重要一點係千奇唔好意為呢個彎轉得差左,慢左0.5,就想在下個彎試下遲brake或早D俾油諗住追返之前慢左的0.5,這個你諗都唔好諗,係無可能追到1秒的,打個平手已好勁,你心裡想只要每個彎去做好,只要做好面前的,自然成條track都會慢慢做得好做得順

2# 通用缩心,這樣會感覺架車長期伏在地上,不太會有浮起感,彈心都會用,但要睇下彈幾多,要睇場地trackion ,細場大機會彈心,但都唔會多過一半

3# 防傾桿係用黎幫助覆身反應的,通常都係車頭硬D,因又係重心轉移問題,頭硬D係幫手支持左右過大rolling ,如用軟就會感到有左右慢動作的感覺,包括彎心
4# 前toe out 多D第一下反應會快一點,但要好彎一點又是第二樣野

5# Camber 通常都係一樣或頭小尾多一點,常用頭1.5尾2,用意係想尾部穩一點,如反轉頭多尾小,就會有容易甩尾現象

6# 硬擔反應好一點,車感覺爽一點,但都要睇條軨係高骨定底骨,軟擔感覺似咬地D,但反應慢
7# 因mod車快,要收慢入彎會比stock要較早一點收車,如收車太遲overspeed入的話就會推頭,因stock無甘易overspeed,所以就容易甩開你,你要明一點如一個彎只可用80km入的話,你只能用低過80km入,不可能81km入,多左就會推,明嗎
windfirewheel 發表於 2016-3-31 20:51:03 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-31 18:33
慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程, ...

又學到嘢
sean2013 發表於 2016-3-31 21:44:25 | 顯示全部樓層
慢慢黎,分開答

1# 首先唔好去諗set車先,你先要知一個原則,係在一條track入面,行得最小路或最短路程, ...

多謝師兄,學到野,我再執下先
RCwing 發表於 2016-3-31 21:58:47 來自手機 | 顯示全部樓層
講得好清楚,非常實用!有一個開殼問題想問下,推前或拉後有什麼突性?
 樓主| stickking 發表於 2016-3-31 23:29:50 | 顯示全部樓層
RCwing 發表於 2016-3-31 21:58
講得好清楚,非常實用!有一個開殼問題想問下,推前或拉後有什麼突性?

推前意思係把殼推前向車頭,第一下反應慢一點,但彎心好D,拉後積係差不多正常車呔位,第一下反應快,彎心小一點點,但車頭的虛位就一定要加綿頂住,因風壓會使車殼變形
RCwing 發表於 2016-3-31 23:53:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Thank you !
lawrencechan 發表於 2016-4-1 08:25:13 | 顯示全部樓層
慢慢黎,分開答

又學到野啦~ 多謝分享~
pixmaRC 發表於 2016-4-1 09:37:12 | 顯示全部樓層
stickking 發表於 2016-3-31 16:17
遲下我會影片分享下的

Thanks 棍兄!
dl 發表於 2016-4-1 09:51:22 | 顯示全部樓層
非常實用!
T.T 發表於 2016-4-1 12:36:22 來自手機 | 顯示全部樓層
棍兄,請問高骨軡同低骨軡軟硬和軨的氣洞大細多小的應用場合同分別。
 樓主| stickking 發表於 2016-4-1 14:40:01 | 顯示全部樓層
T.T 發表於 2016-4-1 12:36
棍兄,請問高骨軡同低骨軡軟硬和軨的氣洞大細多小的應用場合同分別。

我幾年無整呔,因全部鬥車都係control的,幾年前知識我照講下啦,高骨我通常用的,因我要反應快,直接,低骨反應唔太跟手甘,好多時會有太咬車感覺,變推頭,有D人喜歡用高骨加硬擔就用軟軨,因哂可以樣樣都極端的,開洞應同大細場唔太大關係,應同天氣有關一點,夏天會開大一點,使入面熱氣走快一點,會感覺伏地D,無甘易使呔overheat,但正常洞已足夠,有重點,我地係一定用咬呔,用咬呔水仲要加暖呔就會好咬好好跑,未必的,每樣野都要平衡,都有平衡點的,有好多時太咬會變成推頭,首先以比赛角度睇,架車只有頭兩分鐘幾好跑係無用的,之後推到爆就等於0,5分鐘賽事,係要能夠點樣保持平均的5分鐘,又因control呔關係,一套呔要跑三轉,所以要懂得點處理,保養,哂好使條呔過分overheat,這是態度,另外呔水選擇好緊要呔水係要試的,唔係一枝就可以,呔水哂係楂多D就好,呔水係計楂的時間長短,哂係多小問題,一般15分鐘,落地前抹旱,如用油性的呔水,最好加暖呔
T.T 發表於 2016-4-1 17:37:27 來自手機 | 顯示全部樓層
謝棍兄的回覆。
sean2013 發表於 2016-4-1 18:17:04 | 顯示全部樓層
棍兄通常去邊個場玩?咩時間去多?
 樓主| stickking 發表於 2016-4-1 18:26:21 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-4-1 18:17
棍兄通常去邊個場玩?咩時間去多?

我在aco玩的,六日大多會出现,黎一齊玩下啦,去下問同場玩,開囗問下人甘,進步快好多架,
你在jv玩嗎
 樓主| stickking 發表於 2016-4-1 22:27:39 | 顯示全部樓層
https://m.youtube.com/results?q=teampowers%20ff&sm=12

第一個單項FF賽事達90人的比赛,final 2有影我的遙控動作,參考參考
 樓主| stickking 發表於 2016-4-1 22:39:28 | 顯示全部樓層

https://m.youtube.com/results?q=rcf+super+ff&sm=1
Round 22

留意,要快先決條件係要順,唔好有特然的動作出現,由奇係FF車,因太爆力俾油架車只會空轉唔向前,空轉得多呔就會overheat,就會越黎越推,所以房車係同一個理論吧,唔好意為4wd咬就狂俾油,記著啦

edmundkevin 發表於 2016-4-2 14:53:04 來自手機 | 顯示全部樓層

ACO 細場13.5 blinky,xray 或一般皮帶車,你會用什麼gear diff and shock oil?  Thx
arvin 發表於 2016-4-2 17:09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
請問棍兄 在熱天是否用軟一點油壓彈弓都可以減少tire overheat?