RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tongto1
收起左側

想玩油車 請教師兄

yin36 發表於 2016-12-14 07:39:16 | 顯示全部樓層
cheebye 發表於 2016-12-13 22:48
唔要控同接受好似二千頭左右…去金水問下

我朋友十二月頭係金水到買左部,吾記得二千二或二千三.
ckcgary 發表於 2016-12-14 09:53:16 | 顯示全部樓層
蛇 GT RTR $2250/$2280,唔同舖唔同價,自己另加兩隻 servo & 接收 & 接收電,入油就玩得.....要好彎好轉唔會係佢,一分錢一分貨,但耐撞少維修,咁嘅價錢已好抵。
pingon 發表於 2017-1-6 17:55:06 | 顯示全部樓層
金水即係邉度呢?
ckcgary 發表於 2017-1-6 19:26:27 | 顯示全部樓層
pingon 發表於 2017-1-6 17:55
金水即係邉度呢?

廣發商業中心 16/F

pingon 發表於 2017-1-6 21:35:30 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2017-1-6 19:26
廣發商業中心 16/F

唔該哂 師兄。
cheebye 發表於 2017-1-7 03:29:53 | 顯示全部樓層

唔好走錯左上去18樓呀, 18樓對新手好危險
pingon 發表於 2017-1-7 13:18:32 | 顯示全部樓層
cheebye 發表於 2017-1-7 03:29
唔好走錯左上去18樓呀, 18樓對新手好危險

kohenen 發表於 2017-3-11 09:58:36 來自手機 | 顯示全部樓層
新手,買 600041 定年600042 好?
大茶飯 發表於 2017-3-11 19:29:44 來自手機 | 顯示全部樓層
RTR 比賽版, 係rtr 版扣起電子器材部份, 入門來講幾好, 不過都要有人教下, 因為要買返電子嘢裝返, set返都要有少少技巧
kohenen 發表於 2017-3-11 20:57:18 | 顯示全部樓層
大茶飯 發表於 2017-3-11 19:29
RTR 比賽版, 係rtr 版扣起電子器材部份, 入門來講幾好, 不過都要有人教下, 因為要買返電子嘢裝返, set返都 ...

即係新手買 RTR (600042) 版?
大茶飯 發表於 2017-3-11 23:10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
有人帶你玩, 就唔要電子野個版本, 無人帶, 就要有埋電子野個版
kohenen 發表於 2017-3-12 18:22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
上 serpent 網,望過去600042 嘅 manual, 得爆炸圖,無詳細步驟, 如果撞爛咗要整,點搞?
kohenen 發表於 2017-3-12 18:37:39 來自手機 | 顯示全部樓層
另外, 如果買咗 600042, 將來可唔可以
kohenen 發表於 2017-3-12 18:39:22 來自手機 | 顯示全部樓層
另外, 如果買咗 6000042,將來可唔可以買啲 option parts upgrade 上 race roller 或 cup version?
rave1010hk 發表於 2017-3-13 02:24:17 | 顯示全部樓層
kohenen 發表於 2017-3-12 18:39
另外, 如果買咗 6000042,將來可唔可以買啲 option parts upgrade 上 race roller 或 cup version? ...

6000042 RTR如果撞爛件,可以换上Kit版的零件,說明書也可以用Kit版的。
大茶飯 發表於 2017-3-13 10:03:19 | 顯示全部樓層
kohenen 發表於 2017-3-12 18:39
另外, 如果買咗 6000042,將來可唔可以買啲 option parts upgrade 上 race roller 或 cup version? ...

其實三部都係同一樣既野,600041係raceroller versioin, 600042係RTR version, 600049係cup versioin,車架係完全一樣,都係ready to run 既級數,只係配套上有分別。
600041(香港未見過)係淨車架版本,600042(香港有售)係全齊radio呀、engine呀、控呀、servo呀,入電就玩得,600049(之前香港蛇杯比賽版,香港有售)係淨車架加novarossi engine版本。印像中三個verion都有車殼跟。

至於呢三部車,係建基於600040(serpent cobra GT 2.0 kit version,現已被cobra GT 3.0(600047)取代),所以一般玩家在維修,parts上,都會參考 600040 manual.

因為上述三部都係同一車架,用料完全一樣,跟本不存在upgrade空間。

你提及用option parts 或parts 去將upgrade到kit version(600040, 600047), 會花大筆金錢, 與其係upgrade,直接購買kit version會更化算。不過亦要留意自己砌唔砌得掂。

平心而論serpent 近代用料同設計,絕對紮實,只係d manual的確係比較簡約,新手一來就砌serpent,怕會被份manual 打沉。

kohenen 發表於 2017-3-13 13:31:17 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝大家詳解答。