RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 22819|回復: 44
收起左側

sw-01 mini lunch box

樓主| masterlai 發表於 2019-8-19 20:56:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

第一時間趕入手

本次十分有誠意,車殼為黃色成形,
並且在輪拱處有預留刀模裁剪;
同T3-01,海外版本沒有附上battery tray,本車由四顆AA驅動,
若是用ni-mh會有電壓太弱的問題,
運用7.4v小型lipo外加6v bec應是不錯的選擇。
輪胎同tt01的拖車頭,輪框固定方式同t3-01後輪, 萬向傳動軸為塑膠製,
不改金屬肯定早早收工...
入手價為台幣2600元, 以大小來說非常貴...
不過他的結構很巧妙, 過彎時內側輪會上抬, 也就是說車身會稍微側傾過彎...兼具汽車與機車的過彎感(?)
最近諸事纏身,沒有時間搞...
不知有無師兄已完成的?
impreza 發表於 2019-8-19 21:29:50 | 顯示全部樓層
師兄.. 正呀... 請問係咪淨車... 冇ESC 呀?
raycandy 發表於 2019-8-20 10:32:32 | 顯示全部樓層
呢架我都想買,但只想用2a叉電,請問用甚麼電變和servo適合,因以廿幾年冇玩,對而家D野好陌生!
 樓主| masterlai 發表於 2019-8-20 12:12:50 | 顯示全部樓層
impreza 發表於 2019-8-19 21:29
師兄.. 正呀... 請問係咪淨車... 冇ESC 呀?

是淨車   台灣買的是海外輸出版
不附ESC與BATTERY TRAY
香港方面就不清楚了

樓主| masterlai 發表於 2019-8-20 12:26:12 | 顯示全部樓層
raycandy 發表於 2019-8-20 10:32
呢架我都想買,但只想用2a叉電,請問用甚麼電變和servo適合,因以廿幾年冇玩,對而家D野好陌生! ...

這架車我尚未組   不過以TAMIYA個性
SERVO通常很少指定特規   最平凡的FUTABA S3003已經綽綽有餘

電變比較麻煩....該車為四顆AA   一般以7.2/7.4為標準電壓的電變
在滿電時或許可用,但壓降後應該很快會進入低電壓保護  尤其是使用NI-MH的情況
我個人建議可用MC230一類小型ESC,買個4*AA乾電池盒(如果沒附的情況)
直接上2S 14500鋰電   剩下兩顆電池的空間使用佔位桶   
如果覺得太快,可再加一個BEC穩壓到6V,就是標準4顆AA的電壓了..

AMAT 發表於 2019-8-20 13:07:22 | 顯示全部樓層

砌好了。

AMAT 發表於 2019-8-20 13:08:47 | 顯示全部樓層
raycandy 發表於 2019-8-20 10:32
呢架我都想買,但只想用2a叉電,請問用甚麼電變和servo適合,因以廿幾年冇玩,對而家D野好陌生! ...

用2A電......分分鐘可能要用返田宮果啲專用電變.....因為你充電夾埋得果4.8V......其實就唔係好夠推......

AMAT 發表於 2019-8-20 13:10:30 | 顯示全部樓層
香港版一樣係冇跟電變同電池盒。

要買電變,其實買返電單車用果O的便可。
不良牛 發表於 2019-8-22 03:58:54 | 顯示全部樓層
我都買左幾日~
raycandy 發表於 2019-8-22 10:37:23 | 顯示全部樓層

我都買左,不過未砌!師兄會用邊款電變?
不良牛 發表於 2019-8-22 22:11:28 | 顯示全部樓層
raycandy 發表於 2019-8-22 10:37
我都買左,不過未砌!師兄會用邊款電變?

還未決定........昨晚巢返支富斯GT3C出來

得3.8V差唔到電
要搞搞佢先...........
ROVER123 發表於 2019-8-27 20:53:59 | 顯示全部樓層
..哈!今日去RCMART門市都見到有得賣!$7XX
raycandy 發表於 2019-8-30 16:23:47 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2019-8-27 20:53
..哈!今日去RCMART門市都見到有得賣!$7XX

七佰幾?淨車?
raycandy 發表於 2019-8-31 16:15:07 | 顯示全部樓層
太耐冇切車,要切左幾晚先攪掂,貼紙都貼錯晒!
ROVER123 發表於 2019-9-2 11:37:40 | 顯示全部樓層

..唔太清楚!祗係見近門口掛高標價錢牌!冇去問...
gary 發表於 2019-9-2 15:29:28 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2019-9-2 11:37
..唔太清楚!祗係見近門口掛高標價錢牌!冇去問...

個架係大lunch box黎架
ROVER123 發表於 2019-9-2 16:47:43 | 顯示全部樓層
gary 發表於 2019-9-2 15:29
個架係大lunch box黎架

睇唔似大LUNCH BOX, 都係一呎多長盒!如冇記錯個款同以上一樣!台幣2600多折港紙漿7XX都合理咯!
wuchan 發表於 2019-9-2 17:06:47 | 顯示全部樓層

吾係買611咩
RGear 發表於 2019-9-2 18:06:34 | 顯示全部樓層
不良牛 發表於 2019-9-2 23:14:39 | 顯示全部樓層
通常新野唔係正常價