RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10782|回復: 22
收起左側

Avante

樓主| AMAT 發表於 2020-12-12 00:17:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前講過有朋友有架砌好嘅Avante,借俾我嚟拍下片。

今日終於係Hobby Hobby鍵全模型,由泉哥親手交托佢架靚車嚟借我拍片。

我自己有一架NIB,但真係唔捨得開(或者遲下買多盒嚟砌……)。有阿泉哥借我,終於可以親手感受到Avante嘅魅力……唔理佢好唔好走,真係好__靚!

係鋪頭到仲加埋小強KKChung係到,係到大吹佢地當年用呢車比賽嘅時光……

希望嚟緊拍條片講下先~

gsxr1000 發表於 2020-12-12 14:56:36 | 顯示全部樓層
AVANTE真係好正!!
masterlai 發表於 2020-12-15 17:48:48 | 顯示全部樓層

同AMAT兄
我也有一台NIB捨不得組  但同事有一台實裝車..所以...
有看過這車實車的車友...肯定知道這台車的魅力...
魚眼球頭、遊星差速齒輪、快拆輪框、矽膠前避震緩衝系統、前後多連桿懸吊
別說當年...這架構就連放在現在都是"前衛者"..

BTW....圖片上的AVANTE輪胎好像怪怪...前後裝錯了嗎
ariskwok9413 發表於 2020-12-15 20:47:29 | 顯示全部樓層
個個買咗都唔捨得砌,包括我在內
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-15 23:21:48 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-12-15 17:48
同AMAT兄
我也有一台NIB捨不得組  但同事有一台實裝車..所以...
有看過這車實車的車友...肯定知道這 ...

沒有裝錯。

原裝AVANTE的前後胎寛是一樣的,不像VQS是前窄後寛。
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-15 23:22:14 | 顯示全部樓層
ariskwok9413 發表於 2020-12-15 20:47
個個買咗都唔捨得砌,包括我在內

買多架~
ariskwok9413 發表於 2020-12-16 11:55:24 | 顯示全部樓層

仲有 super hotshot都未砌,不過如果真的會買多架砌,我就會揀black avante或者egress
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-16 22:46:38 | 顯示全部樓層
ariskwok9413 發表於 2020-12-16 11:55
仲有 super hotshot都未砌,不過如果真的會買多架砌,我就會揀black avante或者egress
...

買啦~

ariskwok9413 發表於 2020-12-17 00:24:33 | 顯示全部樓層

等你再毒下我先啦

樓主| AMAT 發表於 2020-12-17 01:08:22 | 顯示全部樓層

咁你記得呢個星期五收睇我地遙控工房YOUTUBE CHANNEL新片喇~:P

ariskwok9413 發表於 2020-12-17 01:32:09 | 顯示全部樓層
一定,啱啱仲見到你facebook話過100個like會砌自己果部添
masterlai 發表於 2020-12-17 15:01:22 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-12-15 23:21
沒有裝錯。

原裝AVANTE的前後胎寛是一樣的,不像VQS是前窄後寛。

那大概就是廣角鏡頭型變了
因為我覺得照片中AVANTE的前輪左右不同寬?
masterlai 發表於 2020-12-17 15:13:10 | 顯示全部樓層
ariskwok9413 發表於 2020-12-16 11:55
...

AVANTE  
AVANTE BLACK SPECIAL  
EGRESS  

這三台以C/P值角度論,AVANTE BLACK SPECIAL 最值得買
因為他改進了AVANTE RE-RELEASE的轉向金屬鐵片易被扯裂的問題
同時保有AVANTE可調多連桿的設計 (快拆輪沒有保留很可惜...AVANTE最大特徵之一)

不過以車格及歷史定位而言...2010後才發售的AVANTE BLACK SPECIAL 顯得有點不倫不類

最完美的設定-----
買原生AVANTE,搭配EGRESS的轉向系統
ariskwok9413 發表於 2020-12-17 15:27:31 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-12-17 15:13
AVANTE  
EGRESS  

果套轉向我都已經買定了,但你問我我反而揀egress較多,因為真係解決晒avante嘅缺點,當然觀賞就一定avante啦。
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-17 17:52:39 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-12-17 15:01
那大概就是廣角鏡頭型變了
因為我覺得照片中AVANTE的前輪左右不同寬?

只有一款胎,和一款輪,是沒有機會錯的......
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-17 17:53:28 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-12-17 15:13
AVANTE  
EGRESS  

復刻把舊問題都改善了。
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-17 17:54:53 | 顯示全部樓層
ariskwok9413 發表於 2020-12-17 15:27
果套轉向我都已經買定了,但你問我我反而揀egress較多,因為真係解決晒avante嘅缺點,當然觀賞就一定avante ...

宜家再買AVANTE都唔會搵佢嚟搏命,都係開開心咁玩,佢結構有問題其實到宜家反而變成唔係問題~:P
ariskwok9413 發表於 2020-12-18 09:27:00 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-12-17 17:54
宜家再買AVANTE都唔會搵佢嚟搏命,都係開開心咁玩,佢結構有問題其實到宜家反而變成唔係問題~:P
...

睇完你條片打消咗我換無刷嘅意慾了,還是用番原裝跟果隻gt tuned算了!
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-18 10:46:57 | 顯示全部樓層
ariskwok9413 發表於 2020-12-18 09:27
睇完你條片打消咗我換無刷嘅意慾了,還是用番原裝跟果隻gt tuned算了!

散硬~

不過好多鬼佬照用。

其實用21.5都應該還可以。

ariskwok9413 發表於 2020-12-18 14:54:27 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-12-18 10:46
散硬~

不過好多鬼佬照用。

咁嘅齒比用21.5t, 都係用番有刷算了。