RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gegegum
打印 上一主題 下一主題
收起左側

碳纖維板好難攪!

magic-vtec 發表於 2007-10-20 12:23:00 | 只看該作者

gegegum....用鑼刀一定要買部鑼機....唔可以用鐨...
鑼機其實都係插把鑼刀落去...跟住開機把刀會超高速旋轉...
一般鐨係開料方面應該幫你唔到...
Ooo盛ooO 發表於 2007-10-20 12:27:39 | 只看該作者
咁鑽石刀唔知得唔得呢?!
rk2 發表於 2007-10-20 12:35:24 | 只看該作者
其實用線鋸機得唔得呢, 而家好似好復雜喎 !!
piccoengine 發表於 2007-10-20 14:29:00 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-10-20 10:07 發表

師兄! d鑼刀係唔係你架? 開唔開到碳纖板呢?

係,呢d要泥鑼鋁無問題,但係碳纤板就未試過啦.....
piccoengine 發表於 2007-10-20 14:56:40 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-10-20 10:07 發表

師兄! d鑼刀係唔係你架? 開唔開到碳纖板呢?

其實鑽床就一定收到支鑼刀上去,至於做唔做到鑼野既效果呢,我就唔清楚啦
其實普通鑼床既設計係有個類似"批屎"咁拑住你要鑼既野,
而個"批屎"就可以調教位置,以至做到鑼既效果~
所以正常情况鑽床係做唔到鑼,因為無理由用人手揸住件料泥鑼ga ma....
而且咁樣做係非常危險,因為如果突然食刀等等....塊碳纤就變成殺人武器,
AMAT 發表於 2007-10-20 15:18:38 | 只看該作者
其實有冇諗過出去搵人搞呢?

鑼炭纖好傷刀下......自己搞真係有排搞......不如搵O的相熟朋友睇下有冇得搞好過.....
橫掂咁多人要,分擔返個成本,自己都冇咁傷啦.....唔係分分鐘一日做一塊,自己人工蝕一件事,
做得唔好又無謂嗎~
 樓主| gegegum 發表於 2007-10-20 18:18:21 | 只看該作者
真係好感激咁多位師兄比o左咁多寶貴o既意見!
搵人開我都有quote緊價, 不過最小都要開20塊先做, 我估都唔平!
anyway, 我聽日都會搵部鑼機試試先!
magic-vtec 發表於 2007-10-20 21:32:20 | 只看該作者
原帖由 piccoengine 於 2007-10-20 02:29 PM 發表

係,呢d要泥鑼鋁無問題,但係碳纤板就未試過啦.....

大果把都入到鑼機咁勁....
平時木工用果d冇扭紋形既刀.....
鑼鋁果d刀咁攪笑既
 樓主| gegegum 發表於 2007-10-21 02:17:27 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2007-10-20 09:32 PM 發表

大果把都入到鑼機咁勁....
平時木工用果d冇扭紋形既刀.....
鑼鋁果d刀咁攪笑既

聽日試o左話比你知!
長崎直路尾 發表於 2007-10-21 02:30:07 | 只看該作者
左邊的是鎢鋼刀,約$90,右邊的是普通炭鋼刀約$35

至於較果如何,真係要自己試試至知。

chacha 發表於 2007-10-21 04:17:16 | 只看該作者
睇過各位師兄 ga 方法各有各好,咁我又分享下我 ga 經驗,我曾經見過有人用220V電批(打磨用個隻),加鑽石粉鋼吉碟(約一吋直徑)較果幾好,不過幾危險,至於我 ga 方法係用鑽床加十字批屎(唔知係唔係咁叫,有錯請師更正),祇可以直推,至於把"刀"我係用約一分粗,表面好似波蘿釘咁樣(因為冇實物,又唔知叫咩名)好似有鑽石鋼同鋒鋼兩種,前者約$100,後者係鴨記賣幾十蚊,我係用平個隻,不過有缺點,要0係你要件料 ga 邊緣預留 1 mm,因為0個把"刀"鑼出0黎件料好粗糙,最後要用鑽石粉鋼挫慢慢執
 樓主| gegegum 發表於 2007-10-21 11:01:29 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-10-21 04:17 AM 發表
睇過各位師兄 ga 方法各有各好,咁我又分享下我 ga 經驗,我曾經見過有人用220V電批(打磨用個隻),加鑽石粉鋼吉碟(約一吋直徑)較果幾好,不過幾危險,至於我 ga 方法係用鑽床加十字批屎(唔知係唔係咁叫,有錯請師更正 ...

你部鑽床有幾多轉?
chrishkyung 發表於 2007-10-21 11:07:13 | 只看該作者
be careful! Those carbon powders are very small and can breath into body very easily....danger danger

need careful precaution measures
chacha 發表於 2007-10-21 15:00:30 | 只看該作者

回復 32# 的帖子

唔清楚,因為係朋友 ga ,自己開底板都已經係5,6年前,我記得個鑽床由地下至失頭哥咁高,大陸制造
Vinz 發表於 2007-10-21 15:06:12 | 只看該作者
點解唔去上海街一帶問下呢?應該幫到你
Brushless 發表於 2007-10-21 15:11:03 | 只看該作者
原帖由 chrishkyung 於 2007-10-21 11:07 發表
be careful! Those carbon powders are very small and can breath into body very easily....danger danger

need careful precaution measures

fume cupboard, N95
 樓主| gegegum 發表於 2007-10-22 02:07:52 | 只看該作者
今日測試完! 鑼機同鑽床都ok, 不過鑼機會快d, 另外支鑼刀好緊要, 用普通鑼刀, 推o左6吋到就報銷! 真係要買支堅d o既先得, 唔知有冇師兄知, 邊度有d堅o既賣?
長崎直路尾 發表於 2007-10-22 02:44:08 | 只看該作者
上海街、新填地街一帶。
magic-vtec 發表於 2007-10-22 11:50:38 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-10-22 02:07 AM 發表
今日測試完! 鑼機同鑽床都ok, 不過鑼機會快d, 另外支鑼刀好緊要, 用普通鑼刀, 推o左6吋到就報銷! 真係要買支堅d o既先得, 唔知有冇師兄知, 邊度有d堅o既賣?

用鑼機開到料拿
不過真係要小心...鑼機係好危險架.....
一定要打醒十二分精神...用你兩隻強力既臂彎捉實佢呀...
唔係d車整好晒都冇得玩呀....啋...大吉利是....
快d起貨,,,等緊你地d分體電SD自由艦一齊去TC玩呀
 樓主| gegegum 發表於 2007-10-22 16:07:31 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2007-10-22 11:50 AM 發表

用鑼機開到料拿
不過真係要小心...鑼機係好危險架.....
一定要打醒十二分精神...用你兩隻強力既臂彎捉實佢呀...
唔係d車整好晒都冇得玩呀....啋...大吉利是....
快d起貨,,,等緊你地d分體電 ...

多謝關心! 好彩我地有專業人事幫手, 應該好安全!